CDA tikt ‘activistische’ wethouder Utrecht op de vingers
De Utrechtse CDA-fractieleider Eiko Smid vindt dat GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk zich als een actievoerder gedraagt en niet als een bestuurder. Smid zegt dat na een openhartig interview van de wethouder in het blad van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.
In het interview keert De Rijk zich af van het pas genomen besluit om de A27 nabij Utrecht te verbreden. Dit thema hoort bij de portefeuille van haar collega-wethouder en partijgenoot Frits Lintmeijer. Smid is niet te spreken over de uitspraken van De Rijk. ‘De wethouder heeft zich eigengereid en activistisch opgesteld. Zoiets hoort niet bij een bestuurder. Die moet op zoek naar verbinding en draagvlak’.
Opvallend
Vice-fractievoorzitter Willem Buunk van de VVD kan zich vinden in de kritiek van het CDA. ‘Het is opvallend dat De Rijk zich zo stellig uitlaat over een besluit dat buiten haar portefeuille valt. Bovendien is zowel het college als de raad akkoord gegaan met de aanpassing van de A27’.
Terrasverwarming
Naast de verbreding van de snelweg heeft De Rijk zich in het interview ook uitgelaten over een omstreden onderwerp als de terrasverwarming in de stad. ‘Als de bevolking van Utrecht zegt dat terrasverwarming eigenlijk niet kan, en dat lijkt toch echt de tendens te zijn, dan moeten we dat als gemeente gaan verbieden’, aldus De Rijk in VNG Magazine.
Gepaste afstand
‘Een wethouder moet zich afzijdig houden van dit soort discussies’, zegt Smid. Volgens de CDA-fractievoorzitter staat De Rijk erom bekend een uitgesproken mening te hebben over onderwerpen die het milieu betreffen. ‘Ze laat zich hierover voortdurend horen, terwijl een wethouder op gepaste afstand zou moeten blijven’.
Schoonste bestuurder
De Rijk was vanwege vakantie niet in staat zelf een reactie te geven. Ze is wethouder in Utrecht sinds april dit jaar. Ook heeft zij eerder gewerkt als Eerste Kamerlid en directeur van de Stichting Natuur en Milieu. De Rijk heeft net als haar partner Wijnand Duyvendak, voormalig Tweede Kamerlid voor GroenLinks, een activistisch verleden. Vorige week nog werd ze uitgeroepen tot ‘schoonste’ bestuurder van Nederland.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Groene transitieinitiatieven waar burgers vele honderden uren in hebben gestoken verwijst zij naar de prullenbak zonder er serieus naar te hebben gekeken.
Waarom zou je meer lokaal voedsel gaan produceren als dat veel goedkoper in een ander land kan?
De geexternaliseerde kosten (sociale en millieuschade als gevolg hiervan) laat ze voor het gemak buiten beschouwing....
Deze dame weet niet eens wat duurzaamheid is.