Leegloop in top gemeente Hollands Kroon
Burgemeester Jaap Nawijn wil niet herbenoemd worden. De ambtstermijn van burgemeester Jaap Nawijn loopt 1 september 2018 af. Nawijn is de eerste burgemeester van de fusiegemeente Hollands Kroon die op 1 januari 2012 ontstond. Eerder was hij onder meer burgemeester van Ouder-Amstel en Heemskerk.
Na de gemeentesecretaris en de concerncontroller ziet de gemeente Hollands Kroon ook de burgemeester vertrekken. Jaap Nawijn (VVD) heeft de gemeenteraad laten weten dat hij, anders dan hij zich eerder had voorgenomen, om privéredenen geen gebruikmaakt van de mogelijkheid tot herbenoeming.
Eerste burgemeester
De ambtstermijn van Nawijn loopt 1 september 2018 af. Nawijn is de eerste burgemeester van de fusiegemeente Hollands Kroon die op 1 januari 2012 ontstond. Eerder was hij onder meer burgemeester van Ouder-Amstel en Heemskerk.
Gedwongen afscheid
Zijn aankondiging volgt op het vertrek van gemeentesecretaris Arthur Cremers vorige week. Die zou, volgens een verklaring van de gemeente, ‘in goed overleg’ zijn opgestapt. Het hart van Cremers zou volgens die verklaring vooral liggen bij het innoveren en ontwikkelen. Een dag erop nam concerncontroller Jolanda Verhoeks gedwongen afscheid. Burgemeester en wethouders hadden haar verzocht haar werk per direct neer te leggen. Verdere details over de reden van vertrek werden door de gemeente niet gegeven.
Financiële tegenvallers
Het vertrek van de twee topambtenaren volgde na forse kritiek vanuit de gemeenteraad op de financiële situatie van de fusiegemeente. Onder andere de oplopende ict-kosten vormden een steen des aanstoots. De oppositie diende een motie van treurnis in, maar die werd verworpen. Het wachten lijkt op de volgende tegenvaller: die van de verbouwing van de gemeentehuizen De Ontmoeting en het Kroondomein. De klus zou naar verluidt een miljoen euro meer hebben gekost dan begroot.
Reacties: 15
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Maar de bestuursnormen, daar was dus van alles mee mis in HK.
Operatie geslaagd, patient overleden.
Het pionieren is nu voorbij. Nu is het tijd voor meer rationalisme.
Sterkte collega-medewerkers! Toch sluit ik niet uit dat dit vertrek het beste is wat jullie zou kunnen overkomen.
Men ging uit van de ideale wereld die nog niet bestaat.
Ik hoop dat gemeenten die hierdoor geinspireerd werden op hun schreden terugkeren.
Wat is de rol van de burgemeester in dit alles eigenlijk?
Jaap Nawijn heeft dit alles (mee) in gang gezet, en voelt nu dat zijn kaartenhuis instort. Dezelfde Nawijn die al eerder 3.700 euro aan onterechte declaraties had ingediend (en moest terugbetalen) en niettemin mocht blijven zitten (elders zijn burgemeesters, wethouders en 2e kamerleden voor minder naar huis gestuurd of hielden de eer aan zichzelf). Nawijn die burgers schoffeerde door hen als 'zure gekken' weg te zetten:
https://www.hollandskroonactueel.nl/2016/10/28/i …
Nawijn wilde graag in 2018 herbenoemd worden en meldde dat dit voorjaar aan de CvdK, Remkes. Maar trok schielijk in oktober jl. zijn wens tot herbenoeming in, nadat langzaam de beerput van Hollands kroon open kwam te liggen.
Kan de gemeenteraad zo'n burgemeester nog een jaar handhaven? De vraag stellen is 'm beantwoorden. Een waarnemend burgemeester zou in Hollands Kroon wonderen kunnen doen.