Burgemeester heeft meer mogelijkheden om zedendelinquent te weren
Burgemeesters hebben wel degelijk juridische mogelijkheden om te voorkomen dat een zedendelinquent terugkeert in de wijk. Dat zegt professor Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Vooral als de terugkeer van de persoon voor grote onrust kan zorgen, kan de burgemeester voorkomen dat een zedendilinquent weer dichtbij zijn slchtoffer komt te wonen.
Juridische opening
Brouwer deed zijn onderzoek - De terugkeer van zedendelinquenten in de wijk - in opdracht van Politie en Wetenschap. Volgens hem toont het onderzoek aan dat er meer opties zijn dan vaak gedacht. Zo kan de burgemeester bijvoorbeeld als civiele belangenbehartiger via de burgerlijk rechter zo nodig juridisch de terugkeer van de zedendelinquent blokkeren of andere oplossingen afdwingen. Deze juridische opening zou in de praktijk bij de rechter moeten worden getoetst.
Verhuisgebod
Een andere mogelijkheid is dat de burgemeester aan de rechter vraagt om de ex-zedendelinquent passende maatregelen op te leggen, zoals bijvoorbeeld een verhuisgebod. Daarnaast kan bij de rechter het verzoek gedaan worden om de ex-zedendelinquent te verbieden zijn woonrecht of recht op vrije vestiging in de wijk waarin ook het slachtoffer woont uit te oefenen
Relevant
Burgemeesters denken vaak dat hen de bevoegdheid ontbreekt om herhuisvesting van een zedendelinquent te voorkomen. Het enige dat ze denken te kunnen doen, is het gesprek aangaan met de zedendelinquent in de hoop hem ertoe te bewegen om te verhuizen. Maar als de zedendelinquent niet verhuizen wil, rest burgemeesters vaak niets anders dan het extra inzetten van politie, aldus de onderzoeker. De juridische opening die het onderzoek biedt kan daarom volgens de onderzoeker relevant zijn voor burgemeesters, rechters en andere betrokkenen die te maken krijgen met de terugkeer van zedendelinquenten naar een wijk.
Algemeen uitgangspunt - hoe lastig in de praktijk dan ook - is dat na een veroordeling iemand weer 'gewoon' aan de maatschappij moet kunnen deelnemen. Eenvoudige (standaard-)oplossingen in het geval van zedendelinquenten bestaan niet. Maatwerk is nodig, met balans tussen ieders rechten.