Advertentie

Burgemeester Eijsden moet vechten voor schot

De Aartsbroederschap der Koninklijke Schutterij Sint Sebastianus in het Zuid-Limburgse Gronsveld is geworteld in een rijke mannelijke traditie. Gevolg hiervan is dat er voor vrouwen in de schutterij geen plaats is.

15 mei 2008

Dat was eeuwenlang geen enkel probleem, tot tweede pinksterdag 2008. Het 389 jaar oude statuut bepaalt dat het ereschot bij het vierjaarlijkse Koningsvogelschieten wordt gelost door de pastoor en de burgemeester. Laat Eijsden, waaronder het dorp Gronsveld valt, nu al twee jaar een vrouwelijke burgemeester hebben. Het bestuur van de schutterij was tegen het openbreken van het statuut, de leden waren voor. En dus loste burgemeester Manon Pelzer het ereschot bij het schieten op een houten vogel.

 

De weerstand van de schutterij schoot het PvdA-Statenlid Els Tans zo in het verkeerde keelgat dat ze Gedeputeerde Staten deze week in een brief vroeg een einde te maken aan eeuwenoude discriminerende statuten van Limburgse verenigingen.

 

Tans: ‘Je kunt in 2008 toch niet zeggen: “Mevrouw u bent een prima burgemeester, maar u bent een mevrouw dus u mag het ereschot niet lossen?” Ik viel van mijn stoel van verbazing. Pas nadat prominente inwoners van Eijsden zich ermee hadden bemoeid, was een kleine meerderheid van de schutterijleden er voor om burgemeester Pelzer toch te laten schieten. Ik heb begrepen dat de voorzitter van de schutterij dat nog steeds jammer vindt. Ik vind tradities prachtig maar het gelijkheidsbeginsel moet het in 2008 wel winnen van zo’n 389 jaar oud statuut. Onze gouverneur roept vrouwen met bestuurlijke kwaliteiten al jaren op om te solliciteren naar het ambt van burgemeester en dan kan een statuut uit 1619 worden benut om vrouwen te discrimineren en te beledigen?’

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie