Advertentie

Buma wil gemeenten extra ruimte geven

Sybrand van Haersma Buma wil zowel gemeenten als burgers extra ruimte geven. Dat zegt de CDA-lijsttrekker in een interview met Binnenlands Bestuur.

30 augustus 2012

Sybrand van Haersma Buma wil zowel gemeenten als burgers extra ruimte geven. Dat zegt de CDA-lijsttrekker in een interview met Binnenlands Bestuur.

Beleidsvrijheid

Of decentralisaties als de Wet werken naar vermogen, de begeleiding Awbz, de jeugdzorg richting gemeenten doorgaan, durft Buma op voorhand niet te zeggen. Maar als het gebeurt, moet het wel goed gebeuren. ‘Ik vind decentraliseren kansrijk, maar de Kamer moet wel bereid zijn om beleidsvrijheid aan gemeenten te geven. Overdragen is wat mij betreft ook echt overdragen, met bevoegdheden en volop ruimte voor eigen, lokale afwegingen.’

Buma heeft het over de kunst van het loslaten, een onderdeel van de nieuwe politieke moraal die de CDA-voorman bepleit. ‘We moeten niet bij iedere gemeentelijke afweging landelijke normen gaan opleggen’, zegt hij.

Bewoners

Het belangrijkste dat er de komende tijd in het lokale bestuur moet gebeuren, is dat lokale bestuurders ruimte gaan geven aan bewoners om kansen te grijpen die er volgens hem in deze crisis zijn. ‘Lokale bestuurders moeten lokale initiatieven versterken. Bestuurders menen vaak dat ze met heel veel moeilijke keuzes en beslissingen zitten, maar ze zouden voor oplossingen veel meer naar de samenleving moeten kijken. Het gaat hier wat mij betreft echt om een dieper liggende waarde. En die is om het maximale uit de samenleving te halen. En voor lokale bestuurders liggen daar kansen.’

‘Ik heb zoveel voorbeelden gezien waar gemeenten initiatieven ondersteunen en versterken. Bestuurders halen daar zelf ook veel meer voldoening uit dan met alleen besturen vanuit het gemeentehuis. Daar ligt echt de kracht. Ik zie het als een nieuwe politieke moraal: bestuur niet vanuit het gemeentehuis, maar laat vooral mensen zelf met oplossingen komen. Daar komt zoveel moois uit.’

Lef

Hoe meer ruimte aan die samenleving wordt gegeven, hoe meer eruit komt. Dat vergt volgens hem wel lef van bestuurders, zowel lokaal als landelijk. ‘Want van de vijf dingen gaan er twee niet goed; dat moet je ook beseffen. Den Haag moet echter minder vaak zijn tentakels uitsteken, maar juist ruimte geven. Ook aan gemeenten. Den Haag heeft toch nog weleens de neiging om na iedere misstand voor heel Nederland een nieuwe regel op te leggen. Daar moeten we voor waken. Als ergens een calamiteit is, dan worden al snel Kamervragen gesteld. Dat mag, je mag vragen wat er aan de hand is, maar vervolgens moeten we niet een oplossing aan het hele land opleggen. Vaak is maatwerk gewenst. Daar is echt veel te winnen.’

Het complete interview is vrijdag 31 augustus te lezen in Binnenlands Bestuur.

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alfred
Decentralisatie leidt tot grote verschillen in uitvoerng. Dat betkent o.m. dat je n d ene gemeente meer en in d andere minder voorzieningn hebt, al naar gelang de financiele situatie van de gemeente.



Decentralisatie is meestal een kapstok waar een bezuiniging aan wordt opgehangen, onder de noemer efficiency korting.



Overhevelen ...ja... Maar met rechtsgelijkheid voor alle burgers en met de bij passende middelen.
Nico / zzp
@Alfred, dat is nu net de kern van de discussie. Accepteer je verschillen per gemeente. Meer ozb betekent meer dienstverlening en een nettte openbare ruimte of overal gelijk. Als je keist voor overal gelijk, kun je de gemeenten in hoge mate opheffen. 350 zelfstandige filialen met eigen politiek bestuur is een beetje onzin en een tiksie duur.
Jos Praat / beleidsadviseur
Nico, je slaat de spijker op z'n kop: dankzij decentralisatie gaan in een land zo groot als een postzegel, in 425 gemeenten evenzovele ambtelijke apparaten en bestuurders in de weer om rond een beleidsthema het eigen wiel uit te vinden. Dat is niet alleen inefficient maar leidt ook tot verschillen in uitvoering. En volgens mij stelt artikel 1 van de grondwet nog steeds dat in Nederland 'gelijke gevallen gelijk behandeld worden' . Daarvan is bij decentralisatie dus geen sprake meer.
O. ten Hove
Gezien de reacties van de vorige reageerders kan alleen maar gesteld worden dat BUMA en het CDA beter niet meer kunnen terugkeren in de kamer en helemaal niet in de regering omdat hun beleid artikel 1 van de grondwet verkracht
Robert Nieuwveld / Beleidsmedewerkers
Waar Buma zeker gelijk in heeft, is dat we de oplossing voor een locale calamiteit niet landelijk hoeven te implementeren. En als gemeenten de tijd en het geld hebben om een eigen wiel uit te vinden, dan moeten ze dat doen. Een slimme (beleids)ambtenaar gaat op zoek naar goede ideeën bij andere gemeenten en kiest een oplossing die aansluit bij de problemen in zijn gemeente en past deze indien nodig enigszins aan. Zoals een ontwerpen van racefietsen tot een ander wiel komt als de ontwerper van rolstoelen. Dus best slim wat Buma zegt.
True
Het CDA heeft na de verkiezingen altijd een andere agenda, je weet dus niet waar je op stemt.
Paul / projectleider
Ik zie er de humor wel van in, burgersinitiatief. Het eerste idee is niet meer stemmen op het CDA als ik de peilingen mag geloven
Arjan Bosker / directeur ruimte
In de Grondwet staat niet dat gelijke gevallen, gelijk behandeld moeten worden, maar dat je gelijke gevallen niet ongelijk mag behandelen. Daarnaast is er zelden of nooit sprake van (exact) gelijke gevallen.

Nederland is, zo heb ik bij staatsinrichting geleerd, een gedecentraliseerde eenheidsstaat. Dat betekent dat er op decentraal niveau allerlei verschillen zijn. Dat is nu juist de charme van ons land.

Wel kun je zo langzamerhand de vraag stellen wat de toegevoegde waarde is van al die gemeenteraden, colleges en directies (overhead) op lokaal niveau. Dat zou slimmer c.q. leaner en meaner moeten kunnen.
Doeke Kuipers / corporatieman
Door alle gemeenten "meer ruimte" te geven creëer je, er zijn 425 gemeenten, ook zoveel soorten Nederlanders! Dat lijkt mij, zonder basisrichtlijnen, geen goede zaak.
Advertentie