Advertentie

‘Winsten energieprocenten naar energie-armen’

De miljardenwinsten die energiebedrijven momenteel maken, moeten volgens Brussel deels terugvloeien naar de Europese burgers.

14 september 2022
EU wil paal en perk stellen aan megawinsten energieconcerns

De Europese Commissie stelt voor winsten af te romen van energieproducenten. Met het geld kunnen nationale overheden inwoners helpen hun torenhoge energierekening te betalen.

Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Yacht
Electronics Engineer ADAS: Drive Innovation in Advanced Driver-Assistance Systems at our client

Griffier

Gemeente Dronten via Geerts & Partners
Griffier

Dat liet eurocommissaris Kadri Simson het Europees Parlement gisteren weten. Zij sprak van een EU-brede limiet op winsten of prijzen om consumenten te beschermen. Volgens haar moeten alle energiesectoren delen van hun winsten afdragen. Het raakt alle  producenten van energie, ook van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon.

Excessief

Volgens Simson is er sprake van grote en onverwachte winsten voor energieproducenten. Die zijn inderdaad zijn excessief, vinden Europarlementariërs van bijvoorbeeld Verenigd Links en de sociaal democraten. Europarlementariër Dan Nica van die fractie: ‘Mensen kunnen door de hoge prijzen geen voedsel of medicijnen meer betalen. Ook bedrijven moeten we er doorheen helpen.’ De gasprijs was medio vorig jaar 40 euro per megawattuur bedroeg en nu in 2022 340 euro per megawattuur.

Afromen winsten

Simson zegt dat de Europose Commissie vandaag met voorstellen komt om de vraag naar stroom en gas te beperken. Ze wees erop dat Rusland met het uitzetten van de Nordstream 1 gasleiding energie gebruikt als politiek wapen tegen Europese sancties. Simson kreeg veel steun van bijvoorbeeld de Belgische Sara Matthieu (Groenen) die de miljardenwinsten van de energie-industrie laakte. Die winsten moeten afgeroomd worden. Agnes Jongerius (PvdA) pleitte voor een maximum op energierekeningen van huishoudens.

Kernenergie

CDA-Europarlementariër Tom Berendsen spreekt van ongekende tijden die vragen om ongekende maatregelen. ‘Betaalbare energie is een publiek belang dat we teveel aan de markt hebben overgelaten, dus terecht dat de Europese Commissie nu met voorstellen komt om de torenhoge energieprijzen aan te pakken. Poetin gebruikt energie als wapen en dat wapen moeten we zo snel mogelijk van hem afnemen. We kunnen dit in de EU alleen samen. Wel is het van belang dat iedere lidstaat ook zijn eigen verantwoordelijkheid neemt voor het geheel: de keuze om een kerncentrale te sluiten in het ene land wordt betaald via de energierekening van huishoudens in het andere land.’

Dalende vraag

Eurocommissaris Simson stelde dat door besluiten van de Europese Unie de gasvraag al daalt met 10 procent. De EU-landen importeren meer uit de VS, en voert onderhandelingen  met Israël, Egypte, Algerije en Azerbeidzjan. Vandaag presenteert Simson samen met vice president Frans Timmermans van de Europese Commissie het EU noodinterventieplan van de EU. Maar het enige echte structurele antwoord is volgens Simson meer investeren in hernieuwbare energie.

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Dit is in gang gezet na de demonstratie in Praag op 3 september jl. in verband met de energiecrisis, Daar waren ook spandoeken tegen EU en tegen de sancties tegen Rusland aanwezig. De EU speelt met vuur als het gaat om de dossiers energie, euro en asiel. Op het onderdeel energie is er nu iets van actie, maar de vraag is of het genoeg is. Het asieldossier kan een nieuwe splijtzwam zijn, zelfs in Nederland. De bevolking van de meeste Europese landen gelooft er niet in en wil het niet. Dat heeft geleid tot deals met Turkije en Libië. Op het onderdeel euro is het ook schipperen om iedereen binnenboord te houden. Het is echter noodzakelijk om tot een meer principiële draai te komen op dit soort dossiers om het risico op het afbrokkelen van de EU te verminderen. Toegeven aan de innige behoeften van de bevolking is van levensbelang. Politiek, kom uit uw bubbel.
Hielco Wiersma
Dat er energieplafonds worden gerealiseerd -als dat al mogelijk is- kan ik me nog voorstellen.
In Nederland gaat er echter via belastingen en btw e.d. al ca. 2/3 van de energie (producenten, gebruikers) richting Overheid.
Wat is eigenlijk overwinst voor een bedrijf? Sommige bedrijven moeten nodig meer vergroenen, maar hadden recent nog te maken met enorme verliezen waardoor aandeelhouders hun echt niet buitensporige dividend met 75% zagen afnemen. Gaan Overheden dan ook extra compenseren als er buitensporige verliezen bij bedrijven ontstaan?
Advertentie