Boze buurman
De gemeente Alphen aan den Rijn moet handhavend optreden tegen jeugd die na schooltijd op een schoolplein speelt nu het bestemmingsplan dat niet toestaat en een nieuw bestemmingsplan nog niet ter inzage is gelegd.
In de 30 jaar dat de J.P. Sweelinckschool in Alphen aan den Rijn bestaat, spelen er kinderen op het schoolplein. Om vandalen te weren, zet het schoolbestuur in 2006 een hek om het plein. Omdat omwonenden graag willen dat er kinderen kunnen blijven spelen, spreekt de gemeente af dat zij er speeltoestellen neerzet. Ouders of omwonenden zullen het hek buiten schooltijd openen en tegen de schemering sluiten.
Stef Bahlmann woont dan ruim 20 jaar tegenover het plein. Hij voelt zich met zeven andere omwonenden overvallen en lijdt onder de overlast van hangjongeren. ‘Er voetballen ‘s avonds soms tot wel 10 uur jongens van 16 tot 20 jaar met een biertje erbij.’ Bahlmann vindt het prima als er kinderen van hooguit 12 spelen. Maar om 19 uur moet het hek dicht om hangjongeren te weren. De ‘boze buurman’ – zoals hij nu bekend staat – kan zich daarom goed vinden in een voorstel dat een ambtenaar doet tijdens mediation: dezelfde openingstijden en hetzelfde toezicht als speeltuinen. Maar andere ambtenaren zouden dit compromis hebben afgewezen. Omdat de mediation vertrouwelijk was, kan de gemeente dit bevestigen noch ontkennen.
Na de gestrande mediation moet de bestuursrechter een oordeel vellen over Bahlmanns verzoek om het bestemmingsplan te handhaven. Zowel de rechtbank als de Raad van State vinden dat de gemeente dat verzoek niet mag afwijzen. Volgens de Raad heeft het plein een nieuwe functie gekregen die niet overeenstemt met het geldende bestemmingsplan. De gemeente moet dus handhavend optreden. De gemeente meent dat er valide redenen zijn om daarvan af te zien. Zo is de overlast gering. ‘Sinds 2005 zijn er vier meldingen binnengekomen, waarvan drie van de heer Bahlmann. De laatste jaren is er helemaal niet meer geklaagd over de jeugd’, zegt gemeentewoordvoerder Karin Bekker.
Maar volgens Bahlmann had klagen geen zin, hoewel een extern ingenieursbureau geluidsoverlast heeft vastgesteld. Hoe erg of gering de overlast ook is – de Raad van State vindt dit geen bijzondere omstandigheid die niethandhaven kan rechtvaardigen. Ook de gewoonte om schoolpleinen in Nederland na schooltijd als kinderspeelplaats te gebruiken is dat niet. Dat een nieuw bestemmingsplan de speelfunctie gaat legaliseren, ontslaat de gemeente evenmin van de handhavingsplicht. Van dat plan is namelijk nog geen ontwerp ter inzage gelegd.
De Raad van State vindt dat de gemeente het algemeen belang dat gediend is met handhaving onvoldoende voorop heeft gesteld. B en W laten nu onderzoeken in hoeverre de bestemmingsplannen voor schoolpleinen in de gemeente moeten worden aangepast. In mei komt het college met een voorstel. ‘In de tussentijd zullen we alles in het werk stellen om de huidige openingstijden en het gebruik van het schoolplein te continueren.’
Vindplaats: LJN BL0724
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.