Advertentie

Bolhuis: bezwaar gegrond, ontslag terecht

Het hoger beroep van Alex Bolhuis tegen zijn ontslag als burgemeester van Raalte is gegrond verklaard. De door hem beoogde schadeclaim maakt weinig kans.

23 april 2010

In een deze week aan partijen verstuurde uitspraak concludeert de Centrale Raad van Beroep dat Bolhuis in 2007 terecht door de Kroon is ontslagen. De Raad erkent dat de ontslagprocedure juridische tekortkomingen kende, maar voor de zaak zelf heeft dit geen gevolgen, blijkt uit het vonnis.

 

De procedurefouten bij het ontslag begonnen volgens de Centrale Raad toen toenmalig minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken) in juli 2007 Bolhuis’ bezwaarschrift ongegrond verklaarde. Ter Horst was op dat moment niet gemachtigd door de koningin, terwijl dit wel had gemoeten. De rechtbank in Zutphen ging hieraan in de vervolgprocedure voorbij. De Centrale Raad heeft daarom niet alleen het hoger beroep van Bolhuis gegrond verklaard, maar tevens het besluit van Ter Horst én de uitspraak van de rechtbank vernietigd.

 

Tegelijkertijd heeft de Centrale Raad besloten ‘dat de rechtsgevolgen geheel in stand blijven’. Dit betekent dat Bolhuis nu geen rechtsmiddelen meer open staan om zijn ontslag aan te vechten. Zijn advocaat heeft eerder aangegeven dat Bolhuis de grondslag voor het ontslag aanvocht om een schadeclaim te kunnen indienen bij de minister. Gezien de uitspraak van de Centrale Raad lijkt dit nu een kansloze missie. De Raad komt tot de slotsom dat bij het ontslag aan alle formele vereisten is voldaan.

 

Als de Kroon een burgemeester ontslag aanzegt wegens verstoorde verhoudingen, hoeft de gemeenteraad volgens de Centrale Raad geen aanbeveling tot ontslag vast te stellen. Een advies van de commissaris van de koningin en een beoordeling door de minister, zoals in het geval van Bolhuis, volstaan. Doordat de Kroon zich bij het ontslag niet alleen heeft gebaseerd op artikel 61b uit de Gemeentewet, maar tevens op artikel 44 van het Rechtspositiebesluit Burgemeesters, hoefde de commissaris volgens de Raad ook niet een afkoelingsperiode van twee weken in acht te nemen om te onderzoeken of herstel van de vertrouwensbreuk mogelijk was.

 

Ruimer

 

Via de privé-internetaansluiting van Bolhuis werden in de zomer van 2006 berichten op de lokale nieuwssite Roalte.Net geplaatst die beledigend waren voor raadsleden. De burgemeester verklaarde te weten wie de berichten had geschreven, maar wilde de identiteit van deze persoon niet aan de gemeenteraad bekend maken. De Centrale Raad: ‘Appelant heeft ook naar het oordeel van de Raad voor deze houding geen voldoende verklaring kunnen geven.’ Bolhuis heeft volgens de Raad geen recht op ‘anderssoortige, ruimere’ uitkeringen dan de gangbare bedragen uit het rechtspositiebesluit. Landsadvocaat Eric Daalder spreekt in een reactie van een overzichtelijke uitspraak: ‘Rechttoe, rechtaan, en in lijn met eerdere uitspraken.’ De Kroon moet wel de proceskosten voor Bolhuis betalen, en hem het griffierecht vergoeden.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie