Advertentie

CDA De Bilt loost ‘dissident’ raadslid

Het Biltse CDA-raadslid Margriet van de Vooren liet tot verrassing van de hele raad haar hart spreken en stemde tegen een omstreden bouwplan

02 februari 2022
Gemeentehuis De Bilt
Shutterstock

Hoewel het pleit vorige week al leek beslecht voor de bouw van een omstreden villawijk in De Bilt, nadat D66 te kennen had gegeven voor het plan te stemmen, bleek niets minder waar. CDA-raadslid Margriet van de Vooren liet tot verrassing van de hele raad haar hart spreken en stemde tegen het plan, waardoor het van tafel was. Het CDA was ‘not amused’ en haalde haar van de kandidatenlijst.

Strategisch informatiemanager business

gemeente Capelle aan den IJssel
Strategisch informatiemanager business

Teamleider Informatievoorziening (2 FTE)

Provincie Utrecht
Teamleider Informatievoorziening (2 FTE)

Geweten

‘Het rentmeesterschap is voor mij een van de kernwaarden van het CDA’, zei Van de Vooren na de raadsvergadering tegen het AD. In het plan was vastgelegd dat 30 van de 130 villa’s in beschermd natuurgebied zouden worden gebouwd. ‘Ik voelde dat ik in de knoop raakte met mijn geweten.’ Ze volgde haar geweten en stemde tegen. ‘En dat voelt heel goed nu.’ Haar besluit had ze van tevoren bewust met niemand gedeeld, ‘want wie weet hoe het dan was gelopen’. Ze zei het wel jammer te vinden als haar actie gevolgen zou hebben voor haar plek (nummer 2) op de CDA-kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, ‘want er stroom groen CDA-bloed door mijn aderen’.


Vreemdgaan

Maar door haar tegenstem waren 14 raadsleden tegen het plan en 13 voor en werd verantwoordelijk wethouder Madeleine Bakker (CDA) in verlegenheid gebracht. CDA-fractievoorzitter Werner de Groot sprak van ‘vreemdgaan in een huwelijk’. Een andere mening mag, maar dan wel in overleg met je fractie, is zijn opvatting. Van de Vooren zou van de partij ook niet meer met de pers mogen praten. Crisisberaad van de CDA-leden op zondag, een dag voor de partij de kieslijst moest indienen, leidde ertoe dat ze van de kandidatenlijst werd geschrapt.


Onveiligheid

‘Een nederlaag voor de lokale democratie’, aldus Van de Vooren, bestuurskundige en werkzaam voor de gemeente Vijfheerenlanden als beleidsadviseur Sociaal Domein, in het AD. ‘Ik heb toch geen moord gepleegd? Maar louter mijn werk als lokaal politicus gedaan. Op deze manier afgestraft worden voelt wrang.’ Volgens haar krijgt het vertrouwen in de lokale politiek hiermee een knauw, ‘omdat het kennelijk dus niet kan om tegen collegebesluiten te stemmen’. Dat Van de Vooren haar stemkeuze niet had gedeeld binnen de partij had te maken met ‘gevoelens van onveiligheid’.


Vertrouwenscrisis

Maar de CDA-leden vinden dat door die keuze een vertrouwenscrisis is ontstaan. CDA-voorzitter Idelette Schuurman vindt dat de keuze van Van de Vooren om haar besluit niet te delen ‘niet past bij het teamgevoel dat we zo belangrijk vinden binnen het CDA’. ‘Openheid en respect zijn voor ons belangrijke kernwaarden’, zegt ze in het AD, waarin fractievoorzitter Peter Schlamilch van Forza de Bilt het besluit van de CDA-fractie, waar hij zelf eerder deel van uitmaakte, meedogenloos noemt. ‘Als je een afwijkende mening hebt, word je eruit gegooid, landelijk en lokaal. Het is de reden dat ik mijn eigen partij ben gestart.’


Vergadering

Dinsdagavond zat Van de Vooren gewoon weer in haar stoel in de raadszaal en stemde ze mee met de CDA-fractie. Tijdens de raadsvergadering haalt Schlamilch het gevoel van onveiligheid dat Van de Vooren bij het CDA ervoer aan. Hij noemt de namen van Pieter Omtzigt en Mona Keijzer als landelijke CDA-kopstukken die zich ook niet veilig voelden binnen hun eigen partij en wil er zelfs een aparte raadsvergadering aanvragen over de kwestie-Margriet, maar moet dat een vergadering later doen. Van de Vooren zelf was woensdagochtend niet bereikbaar voor nader commentaar over de kwestie.


Elite-eiland

Wel is nu de vraag hoe het verder moet met de bouwplannen. Projectontwikkelaar Verwelius had eerder al gedreigd een tien jaar oud plan uit de kast te halen, mocht het huidige bouwplan worden weggestemd. Dat plan behelst een ‘gated community’, een villawijk met een slotgracht eromheen. Critici noemden het destijds een ‘elite-eiland’. Het plan ging niet door vanwege de kredietcrisis, maar mag volgens de huidige vergunningen nog wel worden uitgevoerd. De Biltse VVD verwacht dat de bouwer ook een fikse schadeclaim gaat indienen bij de gemeente.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Guido de Bruijn
De ontwikkelaar dreigt met het uitvoeren van een tien jaar oud plan, waarvoor vergunningen zijn verleend. Het valt op dat deze vergunningen niet zijn ingetrokken. De geplande woningen voldoen mogelijk niet meer aan de huidige bouwregelgeving.
Advertentie