Bestuursmodel Drechtsteden moet in wet verankerd
Het bestuursmodel van de Drechtsteden, met onder meer een indirect gekozen Drechtraad, moet worden geborgd in wetgeving. Dit vraagt om aanpassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). De Dordtse burgemeester Arno Brok heeft hiertoe vrijdag opgeroepen, tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het samenwerkingsverband.
Er moet een einde komen aan de gedoogsituatie van het bestuursmodel van de Drechtsteden. Dit model, met onder meer een indirect gekozen Drechtraad, moet worden geborgd in wetgeving. Dit vergt aanpassing van de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr).
Legitimiteit
Hiertoe heeft de Dordtse burgemeester Arno Brok vrijdag opgeroepen, tijdens de viering van het tienjarig bestaan van het samenwerkingsverband. Brok is tevens voorzitter van het dagelijks bestuur van de GR. De Drechtsteden werken succesvol samen en de gemeenschappelijke regeling blijft zich voortdurend aanpassen aan actuele ontwikkelingen in de maatschappij, betoogde Brok. ‘We voelen daarom de behoefte van een wettelijke basis voor het bestuursmodel met in het bijzonder aandacht voor de democratische legitimiteit en de directe invloed van raadsleden via de Drechtraad op de regio-agenda. We voelen de behoefte om het bestuursmodel van de Drechtsteden in wetgeving te borgen.’ Bij de viering waren onder meer leden van de Tweede en Eerste Kamer aanwezig. ’Het zou ons en andere regionale samenwerkingsverbanden helpen als u dit onderwerp opnieuw zou willen agenderen.’
Democratisch primaat
Vorig jaar diende het inmiddels vertrokken Kamerlid Gerard Schouw (D66) een voorstel in tot wijziging van de Wet gemeenschappelijke regelingen, met als primair doel het democratisch primaat van de gemeenteraden te versterken. Medio maart vorig jaar werd door de Kamer besloten het voorstel aan te houden, tot de Raad van State met een advies zou komen. ‘De Raad van State heeft vervolgens in juni 2015 advies uitgebracht, maar niet gepubliceerd. Verdere ontwikkelingen in dit wetsvoorstel zijn ons niet bekend, aldus Brok.
Stemgewicht
De Drechtsteden kennen een Drechtstedenbestuur (dagelijks bestuur van negen personen inclusief secretaris) en een algemeen bestuur. Dat is de Drechtraad die uit 45 raadsleden bestaat. ‘Dat is een bijzonderheid in bestuurlijk Nederland. De Drechtsteden zijn namelijk de enige gemeenschappelijke regeling waarvan het algemeen bestuur bestaat uit raadsleden’, aldus Brok. De Drechtraadsleden worden niet rechtstreeks gekozen. Iedere politieke fractie in de zes gemeenteraden heeft één vertegenwoordiger in de Drechtraad en elk lid heeft een eigen ‘stemgewicht’. ‘Hoe zwaar zijn of haar stem in de Drechtraad weegt, hangt af van het aantal stemmen dat zijn of haar partij bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft behaald. Zo heeft de Drechtraad een directe verbinding met de gekozen gemeenteraden.’
Uitbreiding
Sinds 8 maart 2006 werken Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht intensief samen via de gemeenschappelijke regeling Drechtsteden. In november vorig jaar hebben de afzondelijke gemeenteraden en de Drechtraad ingestemd met toetreding van de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Uiterlijk per 2018 moet de toetreding juridisch zijn geregeld. Samen hebben de gemeenten bijna 300.000 inwoners. Veel gemeenten en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden hebben bij de Drechtsteden hun oor te luister gelegd. Bestuurders en raadsleden uit heel het land willen weten wat het succes is achter deze regionale samenwerking en ook hoe de democratische legitimatie is geregeld.
Daarom,voor de wet wordt gewijzigd: bezint eer ge begint....