Oud-gedeputeerde Verheijen geeft Kamerzetel op
VVD'er Mark Verheijen legt zijn lidmaatschap van de Tweede Kamer neer. Dat heeft de VVD vrijdag laten weten. Hij was in opspraak gekomen door twijfels aan zijn integriteit.
Niet ter discussie
'Een volksvertegenwoordiger kan alleen functioneren als zijn of haar integriteit niet ter discussie staat. Dat was bij mij helaas de afgelopen weken wel het geval', aldus de scheidende parlementariër.
'De verschillende publicaties van de afgelopen weken in combinatie met een aangifte in mijn richting bij het Openbaar Ministerie zorgden voor veel onrust. Naar aanleiding daarvan heb ik de Permanente Commissie Integriteit van de VVD gevraagd hiernaar te kijken. Deze Commissie concludeert vandaag dat als bij elkaar opgeteld de feiten en de dynamiek rondom mijn persoon niet passen in het integriteitskader van de partij', zegt Verheijen. Die commissie stelde vrijdag vast dat Verheijen 'heeft gehandeld in strijd met het integriteitskader van de VVD'.
Fouten of vergissingen
'Dat alles bij elkaar laat mij geen andere keuze dan mijn functie neer te leggen. Met pijn in het hart maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is', vervolgt Verheijen.
'Ik heb mijn publieke functies altijd met hart en ziel en naar eer en geweten uitgevoerd. Natuurlijk heb ik daarbij ook fouten gemaakt of vergissingen begaan, maar de ontstane beeldvorming van de afgelopen weken herken ik niet en raakt mij diep. Ik heb veel te danken aan de partij en de steun die ik altijd ontvangen heb. Dat ik juist die partij, haar politici en vrijwilligers met alle publicaties heb geschaad spijt mij zeer.'
Corruptie
Verheijen had zijn werkzaamheden voor de VVD al tijdelijk opgeschort wegens alle commotie rond zijn persoon. Hij raakte in opspraak door onder meer zijn declaratiegedrag als gedeputeerde van de provincie Limburg. Verder deed een Limburgs partycentrum aangifte tegen hem wegens corruptie in zijn tijd als wethouder in Venlo. Hij zou dwars hebben gelegen bij de plannen voor een bioscoop om een ander filmhuis te beschermen.
Logisch
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het voor Verheijen een 'persoonlijk drama'. 'Maar op grond van het rapport van de integriteitscommissie en de publicaties van de laatste weken is dit een logisch besluit.' (ANP)
Ik ben voor een diepgaand onderzoek binnen het parlement of anders door het landelijk parket van het O.M. – hoewel er in deze bedenkingen mogen bestaan over de onafhankelijkheid van het O.M. binnen gemeld veiligheidsnetwerk – omdat het gaat om de integriteit van onze rechtsstaat en van de rechtshandhaving. De methode van het commercieel integriteitonderzoek, met interviews waaruit selectief de “waarheid” wordt afgeleid en opgetekend voor de opdrachtgever, is absoluut in strijd met artikel 6 van het EVRM. Daarin staat het eerlijke proces gegarandeerd. Als de rol van opsporing, aanklacht en berechting zowat in één hand komen, zoals bij dat rare commerciële integriteitsonderzoek, is dat nogal gevaarlijk voor de belanghebbenden bij de uitkomst. Er kunnen eenzijdige verklaringen en zelfs leugens voor waarheid opgetekend door een bureau dat noch bevoegd noch geschikt is voor getuigenverhoor, en dat vooringenomen en partijdig blijkt te acteren. Juist daarom worden de regels van zorgvuldig wederhoor, onderdeel van fair trial, met voeten getreden. Om de gewenste politieke afrekening kracht bij te zetten wordt zo nodig zelfs niet geschroomd gebruik te maken maken van een techniek van framing in combinatie met trial by media. En dat werkt! Zie er dan nog maar eens overheen te komen als gedupeerde, wie het ook betreft.
In plat oud Hollands uitgedrukt: we hebben het hier over kwakzalverij en volksverlakkerij binnen de rechtsstaat. Dáárom vind ik als trendwatcher – die ziet dat de samenleving gebaat is bij en behoefte heeft aan meer vertrouwen in politiek en bestuur – dat een diepgaand onafhankelijk onderzoek nodig is.
Overigens klopt het wat u denkt: ik weet allles al. Ik ken namelijk een serie mensen die al te maken kregen met het vergif van het commercieel integriteitsonderzoek. Een fatsoenlijk mens hoort dat lot nog niet eens aan zijn ergste politieke of ambtelijke vijand te gunnen. En meneer Plasterk en mevrouw Jorritsma en hun mensen laten het fenomeen in wetenschap hiervan toch lekker mee doordraaien binnen hun vertrouwensscircuit, waar klokkenluiders menen te kunnen aankloppen voor betrouwbare hulp bij misstanden, maar zichzelf hier of daar dus direct in gevaar kunnen brengen. Ik zie hierin de bevestiging dat de integriteits-vriendjespolitiek of -schijnheiligheid een stevige positive hebben in de Haagse burelen. Als men zich realiseert dat ze bij BZK werkelijk alles van integriteit afweten en dit kwaad toch op zijn beloop laten dan kun je het natuurlijk ook gewoon incompetentie noemen dat men de situatie zover heeft laten komen. Dit MOET veranderen dus!