Advertentie

Belgische gemeenten gaan zelf pasfoto’s maken

Beroepsfotografen spreken van ‘oneerlijke concurrentie vanuit de overheid’ en ‘pure broodroof’.

20 maart 2024
Fotohokje voor officiële pasfoto's. Harold Versteeg (ANP)
Fotohokje voor officiële pasfoto'sHarold Versteeg (ANP)

Bijna 400 Belgische gemeenten gaan zelf pasfoto’s maken voor identiteitsbewijzen zoals paspoorten en identiteitskaarten. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Deze gemeenten hebben zich aangemeld voor het plan van de regering dat hen daartoe in staat stelt.

Omgevingsmanager

Evides
Omgevingsmanager

Regelanalist

JS Consultancy
Regelanalist

Van de deelnemende gemeenten hebben 249 het materiaal al ontvangen om hiermee aan de slag te gaan. De overige 149 moeten het nog krijgen. In de zomer moet zo’n 70 procent van de Belgische gemeenten zijn uitgerust voor het zogenoemde live enrollment, waarbij een ter plaatse gemaakte pasfoto automatisch aan een identiteitsbewijs wordt toegevoegd.

Fraude

De Belgische regering wil hiermee de procedure vereenvoudigen en identiteitsfraude tegengaan. Volgens minister Annelies Verlinden (Binnenlandse Zaken) worden er jaarlijks ‘enkele duizenden’ pogingen tot identiteitsfraude gedaan. Mensen proberen met een ‘look-a-like’-foto een identiteitskaart aan te vragen.

Overbelicht

Een bijkomend voordeel is dat de foto die op het gemeentekantoor wordt genomen meteen voldoet aan alle voorwaarden. ‘Soms is een foto overbelicht, zijn de afmetingen niet correct of is hij te oud’, vertelt de minister tegen de krant. ‘Als iemand op de gemeente zelf een foto laat nemen, zitten die voorwaarden meteen goed. Ook voor de medewerkers van de gemeente gaat het vlotter.’

Kosteloos

En een meevaller voor de burger: de pasfoto is gratis. Al werkt het nog niet voor iedereen. Jonge kinderen moeten nog wel langs bij de fotograaf. De dienst is vooralsnog optioneel. Inwoners kunnen zelf kiezen of ze bij de gemeente of bij een fotograaf langsgaan.

Hogere prijzen

Niet iedereen is blij met dit nieuwe systeem. Beroepsfotografen verzetten zich en spreken van ‘oneerlijke concurrentie vanuit de overheid’ en ‘pure broodroof’. Een groot deel van hun inkomsten halen zij uit het maken van pasfoto’s. De fotografen vragen zich af of gemeenten de dienst volledig gratis kan aanbieden. Volgens hen zullen lokale overheden de prijzen voor identiteitsbewijzen verhogen.

Overbelasting ambtenaren

Er zijn ook gemeenten die niet ingaan op het aanbod van de regering. De gemeenteraad van Kortrijk stemde recent tegen. Volgens schepen (wethouder) Ruth Vandenberghe is foto’s nemen geen kerntaak van de overheid en zou het leiden tot overbelasting van de ambtenaren. ‘Jaarlijks worden in Kortrijk 6.500 reispassen en 15.000 identiteitskaarten uitgereikt, als je ook maar slechts 2 minuten per foto rekent, wat niet overdreven is, dan moeten we daar extra mensen voor aanwerven’, zegt de bestuurder tegen de Vlaamse omroep VRT. De West-Vlaamse gemeente lijkt de zorgen van haar lokale ondernemers serieus te nemen. ‘Een beetje respect voor onze zelfstandige fotografen’, reageert burgemeester Vincent Van Quickenborne.

Waterdicht

De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) benadrukt vooral het gemak voor de burger en overheid. ‘Het is eigenlijk een waterdicht systeem waarbij je effectief weet dat de persoon die op de foto staat volledig overeenkomt met de naam op het document en met de biometrische gegevens die erbij horen’, zegt Nathalie Debast van de VVSG. Zij wijst erop dat gemeenten de vrijheid hebben om te kiezen. ‘Als een fotograaf vlak bij het gemeentehuis gevestigd is, kan ik mij voorstellen dat de gemeente niet zo snel zal starten met het nieuwe systeem. Maar als je als burger de bus moet nemen om aan een foto te raken, is dit toch wel echt een verbetering.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie