Advertentie

Belasting voor ophangen stadsvlag wekt verbazing

De fractie van de Maastrichtse Volkspartij is verbolgen over het feit dat inwoners die de stadsvlag uithangen precariorechten moeten betalen aan de gemeente. De fractie wil dat de geldende regels hiervoor worden aangepast.

04 augustus 2015

De fractie van de Maastrichtse Volkspartij is verbolgen over het feit dat inwoners die de stadsvlag uithangen precariorechten moeten betalen aan de gemeente. De fractie wil dat de geldende regels hiervoor worden aangepast.

Principekwestie
Het ophangen van een vlag kost geen kapitaal, maar het gaat fractievoorzitter Jan Hoen om het principe. ‘De gemeente geeft kapitalen uit aan promotie van de stad. Als de burger zelf de vlag met het stadslogo uithangt, moeten zij nog eens extra betalen. We begrijpen best dat er precariorechten worden geheven voor reclamevlaggen op gemeentegrond, maar met een stadsvlag heet je bezoekers welkom en promoot je de stad. Daar zou je eerder geld voor moeten krijgen dan ervoor moeten betalen.’ Hoen is zestien jaar lang wethouder geweest en heeft nooit geweten dat er precariobelasting geheven werd op de stadsvlag. De verbazing is dan ook groot. ‘De volgende stap is dat je ook precariobelasting voor het uithangen van nationale vlag moet betalen. Dat kan toch niet?’
 

Regels 
Uit informatie van VNG blijkt dat vlaggen, van welk type dan ook, onder belastbare voorwerpen vallen. De gemeente Maastricht houdt zich dus aan de regels. ‘De precariobelasting wordt specifiek geheven voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven voor de openbare dienst bestemde gemeentegrond, bijvoorbeeld vlaggen’, zo valt op de website te lezen. Hoen: ‘Dat interesseert mij niets. De gemeente moet er lak aan hebben. Maastricht wil de culturele hoofdstad van Europa worden en roept juist zoveel mogelijk op om met de  stadskleuren te werken. Het is dan te gek voor woorden dat je alleen tegen betaling een stadsvlag mag uithangen.’

De fractie van de Maastrichtse Volkspartij heeft het College gevraagd of de regels voor stadsvlaggen gewijzigd worden. Ook wil de fractie weten hoeveel inkomsten de gemeente misloopt als er geen precariobelasting meer wordt geheven op de stadsvlaggen.  

Reacties: 14

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

kitty nuyts / raadslid
Meneer Hoen heeft nog altijd niet meegekregen dat Groningen ondertussen de titel van culturele hoofdstad heeft gewonnen.

Markant punt dat hij niet aanroert is dat de gemeente de ondernemers opdraagt om tijdens de Tefaf vlaggen op te hangen, maar die zijn dan precariovrij. Dus het is meten met twee maten.
John / Adm. medewerker
Tja, Maastricht is hééééél consequent.

Ook voor het buitenzetten van een stoel tegen de gevel van je huis aan moet je een vergunning hebben. Je mag nog niet eens met je buurman een kopje koffie drinken voor je huis! Oftewel: De Maastrichtenaren noemen mensen die buiten de stad wonen boeren. Je kunt je afvragen wie de boeren zijn.
John / Adm. medewerker
Nog vergeten te vragen: Alle geslaagden die wonen in gebieden van Maastricht waar geen eigen grond voor de deur is, hebben die precariorechten betaald voor het uithangen van de vlag of het sportshirt van school?
Stef
VNG: "Vlaggen, van welk type dan ook, vallen onder belastbare voorwerpen".

Nou, dat is dan snel afgelopen met de vlag hijsen op Koningsdag, dodenherdenking en bevrijdingsdag.

Wat een klootviolen werken er toch bij en voor de VNG.
Morsnova / inwoner
De heer Hoen is 16 jaar wethouder geweest en wist van niks. Dat zegt veel over Hoen. Want de regels omtrent precario zijn al jaren hetzelfde. Natuurlijk is het zot dat je moet betalen voor een vlag aan jouw gevel (mits boven gemeentegrond), maar dat is al jaren de regel. Dan geldt dat ook voor gemeentevlaggen. Hoen wil nu een onderscheid maken tussen vlaggen die hem niet bevallen en vlaggen die hem wel bevallen. Dat is zo mogelijk nog zotter.



En het argument dat het uithangen van een stadsvlag binnen Maastricht stadspromotie is is minstens zo dwaas. Want welke activiteit trek je aan door jouw vlag uit te hangen? En de toeristen, die die vlag zien hangen, ZIJN AL IN Maastricht. Dus voor hen hoef je de stad niet meer te promoten.



Die Hoen moet nog veel leren.

Joris
Precario hef je als er reclame-uitingen worden gedaan boven/op gemeentegrond. De stadsvlag is reclame voor de gemeente. En daar moet de ondernemer/winkelier/uitbater dan voor betalen ? Dat is pas zot (net zo zot als de redenering van @Bert).
Morsnova / inwoner
Nee, @Joris, dan ken je de belastingwet niet. Precario wordt niet geheven voor reclame-uitingen. Daar kan je overigens wel reclamebelasting voor heffen als je dat in je verordening hebt staan.



Precario is voor het gebruik van gemeentegrond, bijvoorbeeld om een reclamebord te plaatsen, maar ook een terras en een bankje voor de deur vallen daar onder. Merkwaardigerwijs geldt dat ook voor dingen die hangen boven de gemeentegrond, zoals uithangborden en vlaggen, en zelfs voor zaken onder de grond, zoals kabels en leidingen. Dat laatste was een paar jaar geleden een issue, omdat gemeenten met de wet in de hand ertoe overgingen om kabel-, water-, energiebedrijven e.d. aan te slaan. Dat ging dan, anders dan die stadsvlag, om miljoenen. De wetgever heeft daarna ingegrepen, omdat de energiebedrijven begonnen te klagen over de enorme extra belastingbedragen die ze moesten gaan betalen. Gelukkig voor hen durfden veel gemeenten die aanslag niet op te leggen, maar een aantal, ook grote, gemeenten deden dat wel en met succes.



Je kan zo wethouder worden, @Joris, want net als Hoen geef je een mening over belastingen zonder kennis van de regelgeving.



Iets anders is of je die regels ook redelijk vindt. Persoonlijk vind ik precario heffen voor een vlag absurd, net als het aanslaan van burgers, die een bankje tegen hun voorgevel hebben geplaatst. Maar ik mag het dan wel absurd vinden, het is wel conform de wet.
Sjarel
Heel opmerkelijk is dat je moet betalen voor de Maastrichtse vlag aan je eigen gevel. Maar Onno Hoes en het COC mogen op de weg naar het Vrijthof een homo-vlag schilderen zonder problemen. Wie betaalt deze schildering en de belasting? Rechtsongelijkheid in Maastricht, dat kan toch niet waar zijn. Kom op Jan Hoen trek deze ongelijkheid recht!
Joris
@Bertje snapt (nog) niet dat de gemeente niet verplicht is om precariolasten te heffen. Het is altijd een politieke keuze om het wel/niet te doen. En die keuze van Maastricht staat nu ter discussie. @Bertje denkt dat de wet een verplichting inhoudt. Domme @Bertje.
M. Kap
Vreemd dat alleen de lokale volkspartij dit vindt. Ook al heb je het recht om dit te doen dan zet je jezelf als stad wel erg voor paal om voor je eigen Stadsvlag belasting te vragen. Waarschijnlijk zal er toch niet op gehandhaafd worden dus in de praktijk gewoon burgerlijk ongehoorzaam zijn zou mijn advies zijn. Imago van het stadsbestuur van Maastricht wordt op deze wijze opnieuw te grabbel gegooid
Morsnova / inwoner
@Joris,,,,,ik snap meer van lokale belastingen dan jij denkt. Inderdaad is een gemeente niet verplicht om precario te heffen, maar als de gemeente daarvoor gekozen heeft en de verordening als zodanig heeft aangenomen, dan zal het die ook moeten uitvoeren en dan kan het geen onderscheid maken in jou welgezinde uitingen en jou minder welgezinde uitingen. Veel gemeenten doen dat overigens niet goed, al was het maar dat handhaving een probleem is (denk aan dat bankje tegen de gevel), maar dat geldt voor meer uitvoering van lokale heffingen.



Maastricht heeft niet de keuze om vlaggen te belasten maar alleen de stadsvlag niet. Dat heet rechtsongelijkheid. .



Maar ach, amateurisme is de norm bij veel gemeenten.
hans wieser / senior project/programmamanager
Algemene konklusie is dat het zot is om voor een vlag precario te vragen(idioterie van deze mooie stad) en het dus tijd werd dat iemand dit aan de orde stelt. En of dat nu Jan Hoen of iemand anders is, maakt niet uit!
Ellen
Kan de gemeente uit het budget voor promotie van de stad geen geld geven aan bedrijven die de vlag buitenhangen? dat compenseert voor de precario.



En wie dat zinloos rondpompen van geld vindt, moet misschien eens naar de rest van Neerlands fiscale stelsel kijken...
Jan
Dat soort totaal verouderde belastingen en heffingen als precariorechten en hondenbelasting gewoon uit de wet schrappen en compenseren via de OZB zou ik zeggen. Maar dan pleit ik wel voor herinvoeren van de objectieve oppervlaktegrondslag en niet voor handhaving van de subjectieve waardegrondslag voor de OZB.
Advertentie