Emile Roemer de bekendste commissaris van de koning
Zestien procent van de Nederlanders kan de commissaris van de koning bij naam noemen. In 2019 betrof dat nog 24 procent.
Randstedelingen weten amper wie er in hun provincie commissaris van de koning is. Hoe anders is dat in Limburg. Meer dan de helft van de stemgerechtigden kan zijn naam noemen.
Grote verschillen
Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Binnenlands Bestuur. Op de vraag of stemgerechtigden een (of meerdere) gedeputeerde(n) en de commissaris van de koning kennen zien de onderzoekers grote verschillen tussen de Randstedelijke provincies en de andere provincies. In Limburg geven vier op vijf aan de commissaris te kennen. Meer dan de helft kan zelfs zijn naam – Emile Roemer – noemen.
Noorden
Ook in Friesland, Groningen en Drenthe geeft de meerderheid aan de commissaris te kennen, al kan de meerderheid deze bestuurder niet bij naam noemen. Ook gedeputeerden genieten bovengemiddeld veel bekendheid in deze vier provincies. Dat geldt ook voor Zeeland en Gelderland.
Een op drie Zeeuwen zegt een of meerdere gedeputeerden te kennen in Zeeland.
Dat is ruim meer dan gemiddeld (19 procent). De bekendheid is het laagst in Zuid-Holland en Flevoland. Opnieuw blijkt dat Randstedelingen minder goed op de hoogte zijn van de bewindslieden op provinciaal niveau.
Zakkend aandeel
Over het algemeen geldt dat Nederlanders in de Randstad totaal niet op de hoogte zijn van wie de functie van commissaris van de koning in hun provincie bekleedt. In Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en ook de niet-Randstedelijke provincies Gelderland en Overijssel geldt dat voor minimaal zeven op tien respondenten. ‘Zestien procent van de Nederlanders kan de commissaris bij naam noemen. In 2019 betrof dit 24 procent. Dat aandeel is nu dus duidelijk gezakt’, aldus Van der Schelde.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 3 van deze week. (inlog)
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.