Advertentie

Bedrijven uit bestuur waterschappen

De Tweede Kamer wil het aantal geborgde zetels in waterschapsbesturen verminderen van zeven tot negen naar vier.

31 mei 2022
Koeien en water
Shutterstock

Het aantal geborgde zetels in waterschapsbesturen krimpt van maximaal negen tot vier en bedrijven krijgen geen geborgde zetels meer in waterschapsbesturen. Dat heeft de Tweede Kamer vanmiddag besloten. Ook vervalt de eis dat in het dagelijks bestuur minimaal één lid plaatsneemt via een geborgde zetel.

Beleidsadviseur parkeren

JS Consultancy
Beleidsadviseur parkeren

Projectleider Magicplan

JS Consultancy
Projectleider Magicplan

Boeren

Initiatiefnemers GroenLinks en D66 hadden een wetsvoorstel voor democratisering van waterschapsbesturen ingediend. Zij wilden een einde maken aan de praktijk van de geborgde zetels. Tot nu toe hebben boeren, bedrijven en natuurorganisaties automatisch een vaste plek in waterschapsbesturen. Zij hoeven daarvoor geen stemmen van de kiezers te bemachtigen. Bovendien moet minstens één van de drie belangengroepen lid zijn van het dagelijks bestuur.

Van tafel

Bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer twee weken geleden schopte de ChristenUnie de plannen van GroenLinks en D66 in de war met een amendement dat het wetsvoorstel flink afzwakte. In plaats van nul geborgde zetels zou er een vast aantal van zes geborgde zetels komen: twee voor de boeren, twee voor de bedrijven en twee voor natuurorganisaties. Het was toen onduidelijk of daarmee het wetsvoorstel in zijn geheel van tafel zou verdwijnen.

Grote stap

Later hebben D66, GroenLinks en ChristenUnie alsnog een compromis bereikt met een aangepast amendement: waterschapsbesturen zouden voortaan niet zes maar vier geborgde zetels bevatten. De geborgde zetels voor bedrijven zouden vervallen. Tweede Kamerlid Laura Bromet, die het wetsvoorstel in de Tweede Kamer had verdedigd, noemt het op Twitter 'een grote stap in de goede richting'. Een woordvoerder van GroenLinks zegt ervanuit te gaan dat de wijziging in kan gaan bij de volgende waterschapsverkiezingen, in maart 2023. Het wetsvoorstel gaat nu naar de Eerste Kamer.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie