Advertentie

SP wil bouwen en slopen tegelijk

Bedrijven die een nieuw kantoorpand bouwen of een bedrijventerrein ontwikkelen moeten tegelijkertijd een even grote oppervlakte aan kantoren slopen of herontwikkelen. Deze verplichting moet worden gekoppeld aan de bouwvergunning. Dat is een van de voorstellen waarmee volgens de SP de grote leegstand van kantoorpanden te lijf moet worden gegaan.

25 februari 2011

Flexwerkers
SP-Kamerlid Paulus Jansen presenteerde de plannen vrijdag. Miljoenen vierkante kilometers kantooroppervlakte zijn niet in gebruik en dat dreigt de komende jaren alleen maar meer te worden. Volgens Jansen komt dat onder meer door het groeiend aantal flexwerkers. Ook zijn lege kantoren nog steeds te interessant voor speculanten, denkt de SP.

 

Fonds
Daarom willen de socialisten af van de fiscale aftrekbaarheid van leegstandskosten. Wel blijft in het plan leegstand wegens verbouwing aftrekbaar. Het geld dat binnenkomt door de afschaffing van de aftrekpost voor leegstand, kan in een fonds om lege kantoren te verbouwen.

 

Boete
De boete op leegstand in de antikraakwet is in de ogen van de SP te laag om indruk te maken op eigenaren van grotere bedrijfspanden. Daarom zou het een goede zaak zijn deze boete te koppelen aan de grootte van een gebouw. Daarbij kan een maximum gaan gelden van 50 euro per vierkante meter per jaar.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Het lijkt het simplistisch verbond wel. Ik had vroeger ook heel veel idealen, maar niet altijd even praktisch of haalbaar. Het kan namelijk zeer wel zijn dat de bestaand aanwezige klantorruimte niet op de goede locatie staat, of feitelijk niet aansluit aan de behoefte. Tja dan en in de visie van de SP kan/mag er niet worden gebouwd. Kortom een maatreghel die nogal wat werkgelegenheid zal gaan kosten.
N. van Koll / ambtenaar
Inderdaad PIET zo simpel is het. Daarom moet er simpelweg op deze manier aandacht aan besteed worden.
Werkgevers wilden vanaf de negentiger jaren hun kantoren zo dicht ogelijk bij openbaar- vervoer- knelpunten realiseren vanwege de terugdringing van de automobiliteit. (overigens heeft niemand daar meer een boodschap aan. Men zit veel liever in de file). Maar langzaamaan werd dat een dure investering. Dus zijn werkgevers op zoek gegaan naar goedkopere locaties voor hun kantoren. Dat zijn industrieterreinen geworden. Daarbij de gemeentes chanterend dat als zij niet meewerken zij hun werkgelegenheid elders vestigden. Gevolg is: leegstand van kantoren rond de openbaar vervoer knelpunten.
Wat is het volgende wat die werkgevers bedenken op zo goedkoop mogelijk te bouwen.? Volkomen terecht dat dit een halt wordt toegeroepen.
Frank Zuylen / stedebouwkundige
Zoals bij alle generieke maatregelen moeten er ook uitzonderingen mogelijk zijn, maar ik vind het een prima voorstel. Lokale overheden laten zich door marktpartijen te gemakkelijk overhalen om vrijstellingen te verlenen of op zichzelf staande projectprocedures in te zetten.
Jan / ambtenaar
Prima voorstel, zoals vaker van de SP. Ik heb voorkeur voor herontwikkelen tot (studenten)huisvesting, zeker als ze bij openbaarvervoerknooppunten staan.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Op het gebied van maatschappelijk verantwoorde en esthetische inrichting van industrieterreinen en de leegstand van gebouwen op industrieterreinen is in ons land nog héél veel werk te verrichten. Met het idee van de SP over leegstaande gebouwen wordt echter alles wel heel erg dichtgetimmerd. Hiermee kan het bedrijfsleven natuurlijk geen kant meer op.
Overigens moet er natuurlijk (tijdelijk?) wel iets zijn regelen met bijv. een recht van eerste koop ten gunste van gemeenten of het niet meer verkopen van bouwterreinen aan relevante bedrijven voordat hun oude panden zijn verkocht of een goede andere bestemming hebben gekregen.
Advertentie