Advertentie

Balkenende

Binnen acht jaar tijd is zijn vierde kabinet gevallen, hem wordt bovendien een gebrek aan regie en leiderschap verweten, maar daags na de implosie van zijn vierde kabinet wijst het CDA-hoofdbestuur Balkenende toch weer aan als lijsttrekker.

22 februari 2010

Bij acclamatie zelfs, en in alle stilte.

Die aanwijzing is waarschijnlijk vooral bedoeld om een machtsstrijd om het partijleiderschap tussen Balkenende en Eurlings of Verhagen te voorkomen. Maar de laatste peilingen van Maurice de Hond roepen de vraag op of de CDA-leiding een wijs besluit heeft genomen.

Volgens die peiling komt Balkenende’s grote rivaal Wouter Bos als de grote winnaar naar voren (+4). Het CDA moet opnieuw een zetel inleveren. Er zijn meer kiezers die het CDA de schuld van de val van het kabinet in de schoenen schuiven dan dat er kiezers zijn die de zwarte piet bij de PvdA leggen (34 om 33 procent). Bovendien is slechts een op de drie CDA-kiezers tevreden als Balkenende opnieuw de lijst gaat aanvoeren. De jonge Camile Eurlings wordt steeds populairder. Nog slechter is de score voor Balkenende als premier. Een overgrote meerderheid (79 procent) van de bevolking wil Balkende niet terug als premier, slechts 16 procent wil dat wel.

Op grond van deze gegevens kunnen er volgens mij de komende maanden, tot aan de verkiezingen in mei/juni, twee dingen gebeuren. Er kan een sfeer ontstaan (of beter: die is er blijkbaar al) waarin de kiezer denkt: alles beter dan Balkenende. Dat zal tot een grote verkiezingsnederlaag voor het CDA leiden, en mogelijk tot een nieuw kabinet onder leiding van Wouter Bos.

Wat ook kan gebeuren – en het lijkt mij het waarschijnlijkst en in ieder geval hoop ik er op – is dat de campagne zo hard en onbehaaglijk zal zijn, en de uitslag op zo’n regelrechte ramp voor het land zal uitlopen, dat de kiezer toch weer massaal de toevlucht zal nemen tot het CDA van Balkenende.

Ik heb mij de afgelopen jaren met enige regelmaat kritisch over dat CDA uitgelaten. Het CDA ontpopt zich naar mijn mening al te vaak als niet meer dan een machtsmachine. De inhoudelijke boodschap, het verhaal, was in de woestijn onder paars fraai opgetuigd, maar in de afgelopen acht jaar is dat verhaal alleen maar verschraald geraakt tot een klein glas doodgeslagen bier. Als het CDA wil winnen zal het dat verhaal weer moeten laten bruisen. Het is nu niet meer zo goed voorstelbaar, maar Balkenende heeft de verkiezingen van 2002 met een lezingentournee gewonnen.

Aan de andere kant staat dat Balkenende dit landje toch door een landschap van uiterste politieke instabiliteit heeft geloodst. Acht jaar lang nu al weer. Zijn voorganger Kok had het veel gemakkelijker: er was geld in overvloed en alle meningsverschillen waren afkoopbaar. Dan is het niet zo moeilijk om goede sier te maken. Balkenende trad aan met de LPF van Fortuyn, kreeg te maken met een politieke moord, met de opkomst van sterk groeiende bewegingen op de vleugels van het politieke spectrum, kon in 2006 weinig anders dan in zee gaan met de PvdA, en werd achtervolgd door zeven grote plagen: naast Uruzgan waren dat de discussies over de JSF, Irak, het crisispakket, de AOW, embryoselectie ende grote financiële crisis.

En hij staat er nog. Niets veranderd ten opzichte van 2002. Er moet iets zijn wat wij maar niet kunnen of willen zien. Het kan gereformeerde ambitie zijn, maar dan is die ons land toch maar ten goede gekomen – op een manier weliswaar waarvan ik in principe niet onder de indruk kon komen (vanwege de ontstentenis van dat verhaal), maar waarvan ik denk en erken dat er toch een enorme kracht in schuil gaat.

Het zou best kunnen dat de kiezers dat tussen nu en mei/juni ook gaan vermoeden.

Bart Jan Spruyt

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo
"Aan de andere kant staat dat Balkenende dit landje toch door een landschap van uiterste politieke instabiliteit heeft geloodst."
Wat een faux-pas: Balkenende heeft 8 jaar lang ALLLE maar dan ook ALLLE grote problemen verwaarloosd, en daarmee de voorwaarden geschapen voor een nog grotere escalatie op de middellange termijn.

Michiel v.
1. Het is onjuist dat dit het vierde kabinet-Balkenende is dat is gevallen. Balkenende-III is niet gevallen.

2. Camile Eurlings heet Camiel Eurlings. Aangezien hij zeer binnenkort premier wordt is het tijd die spelling tot door ons door te laten dringen.

3. Velen willen CDA stemmen om een kabinet met de PvdA (Paars-3 in de vorm van VVD-PvdA-D66-GL bijvoorbeeld) te voorkomen, maar het beste dat JPB kan doen is terug treden ten faveure van Verhagen, Klink of genoemde Eurlings.

4. Balkenende heeft de verkiezingen van 2002 niet gewonnen, en al helemaal niet met een lezingentour. Hij heeft uitsluitend gewonnen vanwege de moord op Fortuyn een handjevol dagen eerder, die veel LPF-kiezers naar het enige niet-Paarse, stabiele alternatief heeft doen uitwijken in een periode van verwarring.
Bart Jan Spruyt
Het is niet anders: nu de CDA-leiding zich voor Balkenende heeft uitgesproken (en JPB niet zal terugtreden ten faveure van Verhagen, Camiel Eurlings of Klink), wordt het op 9 juni óf paars-III of Balkenende-V. Voor mij is de keuze dan niet moeilijk. Idd: JPB heeft de verkiezingen in 2002 gewonnen door te profiteren van de paniek na de moord op Fortuyn. Ik had moeten schrijven dat hij (JPB) met een lezingentournee campagne heeft gevoerd. Ik heb die destijds allemaal bijgewoond. Het was opmerkelijk, ook inhoudelijk, en nu zo goed als ondenkbaar.
R. Windt / onbetaalde "gezond verstand bevorderaar"
Wat heeft Balkenende de verkiezingen van 2006 dan doen winnen?
Vreemd om van een "ongelukje" in de geschiedenis te spreken.

Tevens heeft Balkenende in de campagne t.b.v 2002 de analyse van Fortuyn gesteund!! Niet de oplossingen van Fortuyn.
Behalve door Fortuyn genoemde quota t.a.v. immigratie en wellicht beleid integratie, zou ik niet weten welke oplossingen Balkenende nog meer niet zag zitten.

Daarna had Balkenende het maar te doen met samenstellingen van kabinetten waar het DNA te weinig overeen kwam, of persoonlijkheden botsten waar hij ook geen keus in had. Het is zo flauw om dan alles op het bordje van een premier te gooien, sterk aangezwengeld door de succesvolle oppositie retoriek.

Daarnaast heeft Balkenende het probleem in de opgeblazen beeldvorming, die van Agt ook had. Typische uiterlijke kenmerken (belachelijk gemaakt) leiden erg af van de grote kwaliteiten kennelijk.

Verder heeft tegenwoordig een premier ook de houdbaarheid bij velen van een bankstel en is men gauw op iets of iemand uitgekeken.

Het is een grote illussie te veronderstellen dat een nieuw persoon als premier juist in deze precaire politieke periode (nationaal en internationaal) het beter gaat doen.
Het is logischer een ervaren persoon dan juist op die post te laten.

De genoemde alternatieven hebben allemaal hun kwaliteiten, maar ook bezwaren. Hooguit de Jager zou een goede optie zijn over 4 jaar.
Doet het goed. Heeft geen geschiedenis. Komt fris en doortastend over. Blijft wel de vraag over of dit een vakminister is vooral, of ook een schaap met 5 poten kan worden. Dat moet je als fractieleider of premier echt wel zijn. Goede brede orientatie. Die zijn er niet veel.

Probleem van CDA vind ik meer bij de Kamer zelf liggen. Niet erg dynamisch en weinig aansprekende persoonlijkheden.
Een algemeen probleem in de Kamer trouwens.

In een goede setting komt Balkenende beslist tot grote dynamiek.
Helaas is op een goede setting ook dit keer geen zicht. Ook niet voor een eventuele opvolger uit een andere partij.

Het is te hopen dat men na de verkiezingen niet lang doortobt met formatiepogingen, maar bij moeizame opties, opnieuw verkiezingen houdt.
Kemal Rijken
Beste Bart Jan,

Het klopt. Balkenende is niets veranderd ten opzichte van 2002: hij is nu even koppig en eigenwijs als toen. Mede daardoor heeft hij weer eens een politieke fout gemaakt door vast te houden aan het Uruzgan-standpunt van Maxime Verhagen, terwijl nagenoeg alles erop wees dat de PvdA dit keer niet zou draaien.

Verder heeft Balkenende de verkiezingen van 2002 niet gewonnen met zijn lezingentournee, maar vanwege het wrange 'geluk' dat Pim Fortuyn werd vermoord. Door de maatschappelijke onrust die ontstond na de aanslag, liepen potentiële LPF-stemmers over naar het veilige CDA. Dat deden ze onder meer omdat Balkenende als enige niet had uitgesloten om met de LPF te regeren en omdat ze genoeg hadden van de paarse partijen. Ook zagen ze de overgebleven kandidaten van de LPF, door Fortuyn getypeerd als zijn 'kikkers in de kar', veelal niet zitten.

Hoewel de 'als-dan theorie' riskant kan zijn, gebruik ik hem nu toch: voor de moord op Fortuyn wezen bijna alle peilingen uit dat zijn LPF de verkiezingen zou winnen. Na de moord vertroebelde dat beeld en op de avond van de Tweede Kamerverkiezingen kwam Balkenende als onverwachte winnaar uit de bus. Als Fortuyn niet was vermoord, had Balkenende de verkiezingen van 2002 niet gewonnen.

Balkenende is een ongelukje van de geschiedenis. Niets meer, niets minder. We zullen zien hoe hij de verkiezingen van mei of juni weer weet te winnen ;-) Ik ben benieuwd naar de verkiezingsstrategie van het CDA. Ze sluiten traditioneel niemand uit, dus ook de PVV niet. Het wordt een leuk voorjaar :-)





Peilingen wezen erop dat Fortuyn's LPF de grootste zou zijn geworden als hij niet vermoord zou zijn. Omdat Balkenende de LPF niet uitsloot
Advertentie