Advertentie

Amsterdam voor rechter om oudejaarsfeest Museumplein

Het bewonersoverleg van de Concertgebouwbuurt heeft een kort geding aangespannen tegen de gemeente Amsterdam, die van plan is om een oud en nieuwfeest op het Museumplein te organiseren. Volgens de buurtvereniging mogen er jaarlijks maximaal zes grote evenementen op het plein plaatsvinden, maar de oudejaarsviering zou al het negende zijn.

21 december 2010
Geschreeuw en geplas
De bewoners zeggen veel overlast te hebben van de grote evenementen op het Museumplein. ‘We horen geschreeuw tot diep in de nacht, er wordt geplast tegen portieken en gevels, en er ligt overal afval. Om gek van te worden!’, stelt Riemer Knoop, voorzitter van het buurtoverleg. Ook de soundchecks, die vaak al dagen van tevoren beginnen, bezorgen de bewoners veel hinder.

Niet serieus
‘De burgemeester moet zich aan zijn eigen regels houden. Daar moeten de burgers op kunnen vertrouwen’, stelt Knoop. In de beleidsregels staat dat er ten hoogste zes grote festivals op het Museumplein gehouden mogen worden. Volgens Knoop voelen de bewoners voelen zich dan ook weinig serieus genomen door burgemeester Eberhard van der Laan.

Uitzonderlijk jaar
Iris Reshef, woordvoerder van de gemeente Amsterdam, spreekt van een ‘uitzonderlijk jaar’. ‘Inderdaad, we hebben als richtlijn om jaarlijks maximaal zes evenementen te organiseren op het plein. Maar het Nederlands Elftal had een grote prestatie geleverd, en daar konden we niet om heen’. Reshef doelt op de kwartfinale-, halve finale-, en finalewedstrijd die op groot scherm te zien waren, en de huldiging die tenslotte daarna plaatsvond.

Goed overleg
Volgens de gemeente is er sprake geweest van goed overleg met de buurt. Reshef: ‘We realiseren ons dat we veel vragen van de bewoners, maar hebben geprobeerd zoveel mogelijk met ze mee te denken’. Volgens de woordvoerder worden er veel maatregelen getroffen om de overlast te beperken. ‘Er zullen extra toiletten geplaatst worden om wildplassen te voorkomen en de soundchecks zullen op vaste tijdstippen plaatsvinden. Verder krijgen de bewoners speciale telefoonnummers die ze kunnen bellen wanneer ze kampen met afvaloverlast’.

Met vertrouwen
Knoop is niet onder de indruk van de voorzorgsmaatregelen die de gemeente neemt: ‘Eerst zien, dan geloven’. Over de afloop van de rechtszaak is hij optimistisch: ‘Ik zie het kort geding met vertrouwen tegemoet. De gemeente overschrijdt op veel punten haar eigen beleidsregels. Laat nu de rechtbank hier maar over oordelen’.

Uitspraak
Op uiterlijk 31 december zal de rechter uitspraak doen. Als hij de vergunning schorst gaat de oudejaarsviering op het Museumplein niet door.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Baantjerfan
Meneer Knoop mag blij zijn dat de kaarsrechte klinkwerweg die het plein ooit doorsneed, weg is: Die zou ooit dienen voor milutaire parades!
En liever een feest op dit plein met zijn ruimte, dan in de Binnenstad op de Dam. Op 4 mei heeft heel NL kunnen zien wat er op de Dam kan gebeuren als er paniek uitbreekt. Breekt er op het Museumplein paniek uit,, zijn er m.i.voldoende veilige vluchtroutes, dankzi j de rechte wegen die afleiden(Van Baerlestraat en Lairessestraat.. Nog breder dan de straten rond de Dam trouwens!
Advertentie