Advertentie

Nieuwe rechtszaak Rotterdamse Rolexfraude

In ruil voor opgeklopte facturen kregen ambtenaren geld en horloges. Na celstraffen en boetes wil de gemeente nu schadevergoeding zien.

14 november 2023
fraude-ondermijning.JPG

Twintig peperdure racefietsen met accessoires ter waarde van 200.000 euro, horloges van Rolex of Breitling, diamanten en zelfs een motorjacht van 15 meter lang. Het zijn geen dingen die een gewone gemeenteambtenaar zich kan veroorloven. Maar Cor D. en Peter van den H. waren volgens hun oud-werkgever, de gemeente Rotterdam, dan ook geen gewone ambtenaren. De ex-ambtenaren speelden een belangrijke rol in een omvangrijk fraude- en omkopingsschandaal op de afdeling Uitvoering en Werken.

Torenhoge facturen

Vandaag dient een civiele rechtszaak tegen onder andere D., Van den H. en de Brabantse stratenmaker Sprenkels, die hen zou hebben omgekocht. De gemeente wil een schadevergoeding zien. De zitting is het zoveelste hoofdstuk in het slepende juridische conflict tussen Rotterdam en een aantal voormalige overheidsdienaren.

In mei dit jaar legde de strafrechter aan D., Van den H. en meerdere aannemers gevangenisstraffen en boetes op. De ambtenaren hebben zich, aldus de Rotterdamse rechter, in de periode van 2012 tot 2018 laten omkopen. In ruil voor luxe horloges en andere gunsten, keurden de ambtenaren torenhoge facturen van de aannemers aan de gemeente goed.

Feyenoord

De verwijten op de afdeling Uitvoering en Werken beperken zich niet tot D. en Van den H. Naast de schadevergoedingszaak en de strafzaak, probeerde de gemeente eerder een ambtelijke uitvoerder te ontslaan. Hij zou net als D. en Van den H. gunsten hebben ontvangen van Sprenkels, dit keer in de vorm van een contante betaling voor een tripje naar Manchester, om Feyenoord te zien spelen.

De ontslagpoging mislukte: omdat de ambtenaar alleen maar mee zou zijn gegaan om zijn reisgenoot, de ex-zwager van Sprenkels, voor overmatig drinken te behoeden, vond de rechter dat ‘niet gebleken is dat de ambtenaar er zelf voordeel van heeft gehad’.

Kwade genius

Volgens Rotterdam heeft de gemeente van de fraude door D. en Van den H. in ieder geval wél nadeel gehad. De gemeente liet eerder weten voor zo’n 2,7 miljoen euro schade te hebben geleden. De in samenspraak met ambtenaren opgeklopte facturen vermelden allerlei ‘meerwerk’, dat nooit is uitgevoerd. Rotterdam daagt daarom vandaag niet alleen de ambtenaren, maar ook de aannemers voor de rechter.

Vermoedelijk wordt het zwartepieten in de rechtszaal: advocaat Jacques van Rossen, die Sprenkels bijstaat, liet eerder aan BN DeStem weten dat zijn cliënt een ‘hardwerkende, laagopgeleide stratenmaker’ is, en dat de Rotterdamse ambtenaren de ‘kwade genius’ zouden zijn.

Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

JS Consultancy
Herstel en Veerkrachtplan (HVP)

Beleidsadviseur grondzaken

Yacht
Beleidsadviseur grondzaken

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nathan Colin
Als liefhebber van horloges vind ik het nogal een statement dat de 'gewone gemeenteambtenaar' zich geen Breitling of Rolex van een paar duizend euro kan veroorloven. Helemaal aangezien dat vaak erfstukken betreffen.
P. Smit
Veel gemeenteambtenaren besteden ook (ieder jaar) een paar duizend € aan vakanties. Zijn die dan ook allemaal verdacht van malversaties?
Advertentie