‘Reizen ambtenaren en bestuurders nauwelijks geëvalueerd’
Ambtenaren en bestuurders reizen in groten getale rond de wereld. Van een duidelijk voorafgesteld doel of evaluatie achteraf is dikwijls geen sprake.
Duizenden bestuurders en ambtenaren van het rijk, de provincies en grotere gemeenten reizen vaak zonder duidelijke strategie vooraf en zonder evaluatie achteraf de wereld over. Dit stelt het weekblad Elsevier op basis van eigen onderzoek.
15 miljoen euro
Het weekblad ging na hoeveel bestuurders en ambtenaren er in de afgelopen zeven jaar naar de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) zijn gereisd. Het bleek om ruim drieduizend personen te gaan, die 1700 reizen maakten. De totale kosten bedroegen 15 miljoen euro.
Evaluatie ontbreekt
De reizen werden gemaakt door ministers en staatssecretarissen, maar ook door regionale en lokale bestuurders. Doel van de reis is lang niet altijd vooraf duidelijk, evaluatie achteraf ontbreekt dikwijls. De Tweede Kamer, Provinciale Staten en gemeenteraden vragen nauwelijks naar resulaten, stelt Elsevier.
Wet openbaarheid bestuur
Het weekblad verkreeg de gegevens via een beroep op de Wet openbaarheid bestuur. Het vroeg de documenten op bij elf ministeries, twaalf provincies en 27 grote gemeenten.
Ik had overigens van tevoren getracht om de gemeente af te laten zien van deze reis, aangezien ik vernomen had dat men zulks van plan was en er geen inhoudelijk programma was, maar stuitte op een muur van PvdA-arrogantie in de trant van 'jonge man. wij bepalen wel wat goed is en regelen dat onderling via PvdA-partijkanalen'. Ik was nog jong en idealistisch maar werd een illusie armer: zo werkt het dus met beroepsbestuurders, of met vooral PvdA-bestuurders, want die hebben in deze een slechte naam. Maar het komt ongetijfeld ook buiten die partij voor.
Een snoepreisje dus, dat ook nogal puberaal werd ingevuld (beschonken raken in een islamitisch land strekt nou niet bepaald tot eer). Ik ben bang, dat dit - overigens ruim 20 jaar geleden - geen incident geweest is.