Advertentie

Minder woninginbraken in grote steden

Het aantal woninginbraken daalt met name in grote steden. In dertig procent van de gemeenten neemt het aantal woninginbraken toe. Het ophelderingspercentage daal nog verder.

16 maart 2016

Vijf procent minder misdrijven werden er het afgelopen jaar gepleegd in vergelijking met 2014. Het aantal woninginbraken daalde in heel Nederland zelfs met 9 procent. Desondanks werd  in één op de drie gemeenten vaker ingebroken dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van CBS.

Daling

Vrijwel alle verschillende typen misdrijven lieten een daling zien ten opzichte van 2014. Het aantal registraties van vernieling en misdrijven tegen de openbare orde en gezag daalde met 9 procent het sterkst. Het aantal vermogensmisdrijven daalde met 3 procent.
 
AfbeeldingBron: CBS
 

Minder opgehelderd
Het aantal geregistreerde woninginbraken daalde afgelopen jaar in heel Nederland met 9 procent tot onder de 65 duizend. Dat was niet overal het geval. In 1 op de 3 gemeenten nam afgelopen jaar het aantal woninginbraken zelfs toe. Dat wijst er volgens het CBS  op dat lokale omstandigheden ook een aanzienlijke rol spelen in de ontwikkeling van het aantal woninginbraken. Het aantal inbraken dat werd opgehelderd daalde iets. Bij 7,3 procent van alle woninginbraken in 2015 vond de politie nog in hetzelfde jaar tenminste één verdachte. Dit is lager dan in 2014 toen 7,8 procent van woninginbraken opgehelderd werd.

Den Haag
Met name in Utrecht, Rotterdam en Amsterdam daalde het aantal woninginbraken stevig. In de Domstad met 20 procent, in Rotterdam en Amsterdam met respectievelijk 11 en 8 procent. Van de vier grote steden profiteerde alleen Den Haag niet mee van deze ontwikkeling. Daar steeg het aantal aangiften van inbraak met 10 procent. 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Er wordt volgens mij veel minder aangifte gedaan omdat men toch geen vertrouwen heeft in enig effect daarvan, gelet op het lage oplossingspercentage. En zo lijkt het alsof er minder woninginbraken zijn...
lezer
in Leidschendam-Voorburg is er ' s nachts op het bureau slechts beperkte bezetting en moet er al snel bij een eenvoudige melding hulp van de politie uit ó.m.Wassenaar komen. In onze wijk is het aantal inbraken of een poging daartoe in bepaalde straten bijna huis-aan-huis. Sommige huizen kregen zelfs twee keer herhalingsbezoek ondanks van buiten zichtbare camera's en beschikbare bewakingsbeelden. De inbrekers werken gecoordineerd, komen vaak op scooters en zijn slechts enkele minuten binnen en met helm vermomd. Deze berichten halen het plaatselijke nieuwskrantje zelden; kennelijk om als gemeente niet het etiket onveilig opgeplakt te krijgen. Laatst vertrokken twee auto's met spoed omdat ze het signaal kennelijk al hadden ontvangen via o.m. hun blue-eyekastje (800 euro via internet) dat de politie er aan kwam. Wegens onbekendheid ter plekke reed de politie de straat van melding voorbij en reden beide auto's afzonderlijk elk huns weegs, waarvan één zelfs achter de politieauto aan. De melding bleef zonder succes. Ik ben ervan overtuigd dat de politie echt van goede wil is, maar het aan voldoende formatie, geld en middelen ontbreekt. Deze kritiek is dus niet voor de agenten bedoeld, maar voor de politiek. Ook een keer meegemaakt bij een melding van een overval in onze straat dat de politie na 5 minuten terugbelde om bewegwijzerd te worden. Ze konden de straat niet vinden. Onderlinge uitwisseling is goed, maar kennis van de gemeente een vereiste. Er is nu op initiatief van de gemeente een burgerwacht ingesteld. Koot en Bie waren met hun uitzendingen in de jaren tachtig hun tijd ver vooruit.
Advertentie