Meeste anonieme meldingen misdaad weer in Limburg
De meeste anonieme misdaadmeldingen per 10.000 inwoners waren wederom in Limburg (22,1), gevolgd door Zeeland-West-Brabant (15,4).
Bijna 25.000 meldingen ontving Meld Misdaad Anoniem in 2021. Dat zijn er iets minder dan in 2020, maar toch substantieel meer dan in de jaren ervoor. De meeste meldingen per 10.000 inwoners waren in Limburg (22,1) en Zeeland-West-Brabant (15,4). Die lagen boven het landelijk gemiddelde van 14,4. De meeste tips gingen over druggerelateerde delicten (ruim 12.500, een daling van 6 procent). Het aantal meldingen over geweldsdelicten steeg juist met 28 procent naar ruim 3.000.
Uitzonderlijk hoog
Jarenlang schommelde het aantal meldingen rond de 16.000, maar de afgelopen twee jaar (de twee coronajaren) lag het aantal rond de 25.000. ‘Uitzonderlijk hoog’, aldus Meld Misdaad Anoniem. In het jaarrapport zijn de meldingen regionaal uitgelicht en scoort het zuiden van het land hoog. Grote steden Amsterdam (13,7) en Rotterdam (13,8) liggen qua aantal meldingen per 10.000 inwoners net onder het landelijk gemiddelde. ‘We hebben geen analyse gedaan naar bij ons aangesloten gemeenten en het effect daarvan op de cijfers’, zegt woordvoerder Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem. ‘Maar mijn voorzichtige inschatting is dat dit geen significant effect heeft op het aantal meldingen. De eenheden die verhoudingsgewijs hoger scoren, doen dat langere tijd.’
Stijging geweldsdelicten
In totaal leidden de meldingen tot minstens 3.300 aanhoudingen. Er werden ruim duizend wapens van straat gehaald en ruim een half miljoen hennepplanten in beslag genomen met een geschatte straatwaarde van ruim 50 miljoen euro. Het aantal meldingen over woonfraude (+68 procent) en uitbuiting (+46 procent) steeg het meest ten opzichte van 2020, maar hier ging het om kleine aantallen. Opvallend was de stijging van het aantal meldingen van illegale prostitutie (+30 procent) en de al genoemde geweldsdelicten (+28 procent).
Hoge meldingsbereidheid
De rellen die het hele land in zijn greep hielden in het afgelopen jaar waren dus ook merkbaar bij Meld Misdaad Anoniem. Het meldpunt ervoer hoge bereidheid om informatie te delen over geweldplegers en vernielingen in de binnensteden. Janssen: ‘Het was duidelijk dat de samenleving de gebeurtenissen niet tolereerde. We merkten in de gesprekken dat melders echt ontstemd en boos waren over het geweld tegen hulpverleners, de vernielingen van winkels, brandstichtingen en plunderingen. Daarnaast maakten zij zich ook zorgen over de veiligheid in hun eigen leefomgeving, bijvoorbeeld als er werd opgeroepen tot rellen in hun wijk of woonplaats. Dat maakte dat de bereidheid om te melden hoog was.’
Limburg
Misschien niet helemaal onverwacht in coronatijd, maar toch opvallend was de daling van het aantal meldingen over inbraak (-51 procent) en overvallen (-35 procent). In Limburg, koploper in het aantal meldingen per 10.000 inwoners, daalde alleen het aantal meldingen over harddrugs. De meeste meldingen gingen over softdrugs (1289), al bleef dat aantal redelijk stabiel ten opzichte van 2020. Ook hier was een flinke stijging van het aantal meldingen van geweldsdelicten (+63 procent), al was het aantal beperkt (234). De meest in het oog springende zaak in de provincie na een anonieme tip was dat de politie in Spaubeek en Heerlen meer dan 100.000 euro, bijna acht kilo heroïne en cocaïne, een geprepareerde auto en twee crypto-telefoons in beslag heeft genomen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.