Advertentie

‘Aanpak digitalisering onder Plasterk werkte niet’

De aanpak van overheidsdigitalisering is onder de huidige staatssecretaris Knops anders dan de wijze waarop oud-minister Plasterk het deed. Dat stelde Tweede Kamerlid Harry van der Molen donderdag tegenover BNR in een reactie op een onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

07 april 2018

De aanpak van overheidsdigitalisering is onder de huidige staatssecretaris Knops anders dan de wijze waarop oud-minister Plasterk het deed. Dat stelde Tweede Kamerlid Harry van der Molen donderdag tegenover BNR in een reactie op een onderzoek van I&O Research en Binnenlands Bestuur.

‘Doelstelling was eigenlijk onzin’

Van der Molen was voor hij Kamerlid werd als wethouder in Leeuwarden medeverantwoordelijk voor digitalisering bij de gemeente Leeuwarden. Hij herkent het nogal pessimistische beeld dat de 1400 ambtenaren in het onderzoek schetsen.‘De doelstelling die Plasterk voor de overheid op gebied van digitalisering had gesteld voor 2017 was eigenlijk onzin, maar het is goed om een stip op de horizon te zetten.’ Volgens van der Molen moeten gemeenten zélf de regie voeren. ‘Dus niet vanuit Den Haag een bepaalde ambitie bedenken en vervolgens aan gemeenten lopen sjorren om mee te doen.’ Van der Molen was meermaals aanwezig op bijeenkomsten waar ‘door mensen op een  podium’ aan het adres van gemeenten werd geroepen om ‘in beweging te komen’. Nu is dat volgens hem anders. ‘Er is een staatssecretaris die er een gemeenschappelijke gemeentelijke opdracht van maakt, die met elkaar dat doel wil bereiken. Dat is een andere manier dan waarop Plasterk het heeft aangevlogen.’


Digitalisering prioriteit geven

Van der Molen is net zoals veel ambtenaren kritisch op het programma Digitaal 2017, dat zowel in de evaluatie als in de enquête kritiek te verduren kreeg. ‘Ik heb de evaluatie gelezen, daar staat heel omfloerst beschreven dat het niet gewerkt heeft. Je kan iedere keer projectjes optuigen, maar een gemeenteambtenaar die hard werkt aan digitalisering van dienstverlening is daarmee niet geholpen.’ Volgens van der Molen kan het ministerie vooral een assisterende rol spelen bij gevallen waarin een gemeente er zelf niet uitkomt. ‘Een rijksoverheid die helpt en een gemeente waarbij digitalisering ook echt prioriteit heeft.’ Van der Molen hoopt dat gemeenten zelf ook geld en tijd vrijmaken voor dat doel. Hij raadt gemeenten aan om bij het maken van een digitaliseringsprogramma niet te grote stappen te maken, en infrastructuur over te nemen van elkaar.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
Even in herinnering: C2000 het alles omvattende super gedigitaliseerde systeem dat € 2 miljard kostte: werkt het al zoals het werken moet> Neen, de politieagent heeft nog eens 5 kg aan zijn gordeltje en het bleek goedkoper hem een uurtje sportschool extra te geven dan een adequaat verbindingssysteem...

Onze DNAprofessor zag wel meer schimmen in de toekomst: gelukkig kan hij zich nu weer concentreren op de zangstudie voor de Mattheüs in Naarden 2019

Peter / Projectmanager
Hetgeen over vele jaren in ieder geval absoluut níet gewerkt heeft is digitalisering door de gemeenten zélf. Laat staan regievoering over digitalisering of uitbesteding.

De vele onderzoeken, en de talloze artikelen hier in BB en elders getuigen van een systemisch gebrek aan kennis en kunde bij zowel ambtenaren als bestuurders.

Meest actueel zijn informatiebeveiliging en AVG.



Dat Van der Molen hoopt "dat gemeenten zelf ook geld en tijd vrijmaken voor dat doel" is eveneens 'heel omfloerst' een vingerwijzing dat deze nieuwe aanpak weinig meer is dan oude wijn in nieuwe zakken.

Het ministerie vooral een assisterende rol spelen laten spelen bij gevallen waarin een gemeente er zelf niet uitkomt kon moeilijk anders worden geïnterpreteerd dan als een motie van treurnis richting VNG.
Advertentie