Zorgverzekeraars moeten meebetalen aan jeugdzorg
Partijen die baat hebben van vernieuwingen die gemeenten in de jeugdzorg doorvoeren, moeten daaraan meebetalen. Dat vindt de Woerdense wethouder Arjan Noorthoek (jeugdzorg, CDA). Hij denkt daarbij onder meer aan zorgverzekeraars die kunnen meebetalen aan praktijkondersteuners jeugd.
![financien---berg-geld.jpg](https://cdn.binnenlandsbestuur.nl/styles/imported_hero/cloud-storage/bb_migrate/images/Uploads/2018/5/financien---berg-geld.jpg?itok=W3j9FxTd)
Partijen die profiteren van innovaties die gemeenten in de jeugdzorg doorvoeren, moeten daaraan meebetalen. Dat vindt de Woerdense wethouder Arjan Noorthoek (jeugdzorg, CDA). Hij denkt daarbij onder meer aan zorgverzekeraars die kunnen meebetalen aan praktijkondersteuners jeugd, die steeds meer gemeenten inzetten.
Rekening
‘Nu wordt altijd naar gemeenten gekeken. Gemeenten moeten bijvoorbeeld innoveren en wachtlijsten wegwerken, maar de rekening komt altijd bij gemeenten te liggen’, aldus Noorthoek. ‘Ik vind dat we met elkaar de kosten moeten dragen.’ De zorgverzekeraars zouden bijvoorbeeld kunnen meebetalen aan de praktijkondersteuners jeugd die in huisartsenpraktijken worden ingezet. Daarmee wordt deels voorkomen dat zwaardere en daarmee duurdere zorg moet worden ingezet. Ook wordt de huisarts ontlast.
Kaders
Daarnaast heeft Noorthoek behoefte aan kaders wat onder jeugdzorg en jeugdhulp valt en wat niet. ‘Ouders verwachten nu vaak dat gemeenten alle zorg op zich neemt en betaalt.’ Die kaders zouden in de ogen van Noorthoek door het rijk moeten worden opgesteld. Gemeenten kunnen zelf ook wel grenzen stellen, maar verschillen tussen gemeenten worden vaak maatschappelijk niet geaccepteerd. Ook worden regelmatig rechtszaken gevoerd als een zorgvraag wordt afgewezen. De discussie over wat bij het opvoeden en het ‘gewone leven’ hoort en bij voor welke problemen jeugdhulp en -zorg moet worden ingeschakeld, wordt volgens Noorthoek - ‘gelukkig’ – wel steeds vaker gevoerd.
Gemengde gevoelens
De Woerdense wethouder heeft gemengde gevoelens over de plannen van minister De Jonge (VWS, CDA) om een deel van de jeugdzorg bij gemeenten weg te halen en op (boven)regionaal niveau te beleggen. ‘Heel veel gemeenten zitten nu in een transitie en gaan, na de eerste jaren ervaring te hebben opgedaan met de jeugdzorg, er een andere invulling aan geven. Dan moet je niet weer de boel overhoophalen.’ Er is wel wat voor te zeggen om specialistische jeugdzorg, zoals crisishulp of jeugdzorg met verblijf, (boven)regionaal te regelen, vindt Noorthoek. ‘Maar de grote bulk moet je bij gemeenten laten. Gemeenten hebben de zorg dichtbij mensen en in de wijk geregeld. Dat moet je zo houden.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
M.i. moet bij de WMO en Jeugdzorg vooral meer aan preventie, prioritering en binnen eigen familie worden gedaan. Als we op dezelfde voet doorgaan is deze zorg namelijk op middellange tot langere termijn niet meer op te brengen en te betalen..
Het aanbieden als deelpakket bij de zorgverzekering zal op weinig deelname kunnen rekenen en bij de verzekeraars weinig steun krijgen. Immers vooral personen die van deze zorg gebruik (willen) maken zullen zich aanmelden. Kortom, leuk bedacht maar qua uitvoering zonder forse Rijkssteun niet haalbaar.