Advertentie
sociaal / Column

Zorg in beweging

Het jaar 2009 zal voor de gezondheidssector in Nederland een bijzonder jaar worden. Alleen al in de ziekenhuiswereld staan er opvallende gebeurtenissen op stapel. Al dan niet onder invloed van de steeds sterker wordende marktwerking zullen er nieuwe soorten ziekenhuizen ontstaan. Ziekenhuizen die op een heel andere manier gegrondvest zullen zijn dan we tot nu toe gewend waren.

08 januari 2009

Niet alleen zal de rol van private investeerders steeds groter worden, zoals nu al te zien is bij de IJsselmeerziekenhuizen en het Slotervaartziekenhuis, maar de eerste zorgverzekeraar die (mede)eigenaar wordt van een ziekenhuis heeft zich inmiddels ook gemeld. Zorgverzekeraar DSW wil in een coöperatie voor 40 procent eigenaar worden van het Vlietlandziekenhuis in Schiedam. Betreft het in deze gevallen bestaande ziekenhuizen die een andere eigendomsstructuur krijgen, in het nieuwe jaar zullen er ook volkomen nieuwe ziekenhuizen en behandelcentra bedacht, ontwikkeld en geopend worden. Kortom, de zorg- en ziekenhuissector komt eindelijk in beweging.

 

In mijn ogen is de tijd hier meer dan rijp voor. Te lang al hebben veel bestuurders van ziekenhuizen wezenlijke veranderingen in hun bedrijfsvoering buiten de deur kunnen houden en zijn zij van verouderde managementmodellen gebruik blijven maken. Dat deze modellen niet (meer) werken blijkt wel uit de slechte financiële positie waarin veel Nederlandse ziekenhuizen zich bevinden.

 

Toch is er bij de politiek en bij maatschappelijke groeperingen nog veel weerstand tegen een verdere marktwerking in de gezondheidszorg. De angst is dat commerciële ziekenhuizen bij het maken van keuzes wellicht eerder aan de aandeelhouders zullen denken dan aan de patiënten. Daar ligt een groot deel van de uitdaging voor de nieuwe spelers, bestuurders en investeerders in deze markt. Alleen door het boeken van goede resultaten zal de weerstand weggenomen kunnen worden.

 

En bij goede resultaten denk ik in eerste instantie niet aan goede financiële resultaten, maar aan goede resultaten op het gebied van patiëntenzorg. Juist op dit gebied is nog veel te winnen. Geen enkel ziekenhuis, en zeker geen commercieel ziekenhuis, kan het zich permitteren om de patiënt niet op de eerste plaats te stellen.

 

Tevreden patiënten zijn immers de grondslag voor het managen van een gezond ziekenhuis.

 

Aysel Erbudak
Voorzitter Raad van Bestuur Slotervaartziekenhuis Amsterdam

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J van den Hoek / raadslid
Marktwerking ja dat hebben we al genoeg gehad, neem de gas bedrijven en het openbaar vervoer het ziekenvervoer, de Taxi maar noem er een die er goed van is, alle vier slechter , nu nog even de ziekenhuizen verslechteren.
Surink / Raadslid te Epe
Ik denk dat mijn collega van den Hoek geen gelijk heeft, immers een "gezond" ziekenhuis wil kwaliteit neerzetten en die kwaliteit komt ten goede van de patiënt. Het is naief om te denken dat de "oude" manier van besturen zo door kan gaan. Ook voor de positie verplegend personeel is dit beter, die werken in een goede omgeving en krijgen dito betaald anders gaan ze weg dat zie je nu al. Ikzelf sta in de startblokken om mee te doen in het management van een ziekenhuis, het kan beslist efficiënter en beter...
Zomaar iemand / toekomstig patiënt
De rillingen lopen me over de rug bij zoveel naiviteit. Een patient is nu eenmaal iets anders dan een consument. Als ik een auto koop, kan ik meer te weten komen over waar ik aan begin dan als ik een ingrijpende operatie moet ondergaan. Waar is het openbare register van medische fouten in ziekenhuizen, van artsen die voor het Medisch Tuchtcollege hebben moeten verschijnen? Om er maar een paar te noemen.
Roland van Amersfoort / juridisch medewerker
Het management model Erbudak is lijkt mij zo oud als de weg naar Romijnse Kieize Calligula. Ik ben de alleenheerser en een ieder die het niet met mij eens is krijgt van mij een dolk in de rug.
Advertentie