Advertentie
sociaal / Redactioneel

Zesjescultuur

Vergeleken met Griekenland, Spanje, Portugal, Italië en Ierland doet de Nederlandse economie het nog niet zo slecht. Het huishoudboekje van de Nederlandse staat is een stuk beter op orde dan van veel andere Europese landen. Het neemt niet weg dat die 18 miljard bezuinigingen van het Kabinet Rutte bikkelhard nodig zijn om de financiële huishouding op orde te brengen. En met 18 miljard zijn we er nog lang niet.

19 juli 2011

Vooral ook omdat er majeure verschuivingen nodig zijn in de besteding van het overheidsgeld om wereldwijd economisch niet verder achterop te raken.
Zo maar een paar recente rapportjes. De daling van het onderwijsniveau in Nederland ten opzichte van andere landen gaat Nederland op termijn vele miljarden kosten. Zo staat in het rapport Nederlandse onderwijsprestaties in perspectief van het CPB in juni van dit jaar.


De OESO vergeleek wereldwijd de prestaties van 15-jarigen op het gebied van taal, wiskunde en natuurwetenschappen in 2010. Nederland staat inmiddels slechts op de 11e plaats. Op de eerste tot de vijfde plaats staan Chinese supersteden, Zuid-Korea en Taiwan. Met miljoenen leerlingen en studenten zijn ze in Zuidoost Azië bezig met een innovatieve onderwijsslag om een enorme economische groei te realiseren. Als de BV Nederland daar niets tegenover zet, gaan we daar economisch een zware prijs voor betalen.

In Nederland raakt zelfs het VMBO-onderwijs nu in de problemen. Het aantal leerlingen techniek neemt drastisch af van 64.000 in 2006 naar 46.000 in 2010. Ondertussen zakt het kennisniveau van VWO-leerlingen. Diploma’s zijn onderhevig aan inflatie. Op HBO-opleidingen is het aantal contacturen met docenten minimaal en diploma’s gaan in de ramsj met opleidingsinstituten als InHolland.

 
Nederland raakt achterop als kennisland, als innovatieve economie. Dit bleek deze week maar weer eens uit het jaarlijkse onderzoek van de accountants- en adviesorganisatie Ernst & Young. De buitenlandse investeringen in Nederland zijn in 2010 met 6% gegroeid. In Europa lag dat op gemiddeld 14% en in Duitsland op 34%. Nederland weet weinig investeringen aan te trekken uit de opkomende economieën als China en India.


In een ander rapport van de afgelopen maand worden stedelijke agglomeraties in de EU met elkaar vergeleken. De Randstad staat op de vijfde plaats, maar die positie staat wel onder druk, zo concludeert TNO in zijn Randstad monitor 2010-2012. De economische groei wordt geremd omdat de Randstad zich te veel richt op diensten en veel minder op innovatie. Onze arbeidsproductiviteit valt daardoor terug. De enige oplossing, aldus de auteur van het rapport, is veel meer aandacht voor Research & Development. Om dat te kunnen doen, zijn investeringen, intensivering en innovatie van het onderwijs nodig.

 
Het kabinet Rutte zal, of het wil of niet, met het onderwijs een enorme slag moeten maken, wil de BV Nederland economisch in de buurt van de top 10 blijven. Als we niets doen, zakken we in rap tempo diep de Top 20 in.
Zo is ook de Hollandse zesjescultuur niet langer opgewassen tegen het ambitieniveau en de investeringen in het onderwijs in Aziatische landen. Dus ook onderwijsinstituten zullen weer van kwaliteit hun handelsmerk moeten maken.


Maar laten we nu eindelijk eens beginnen met Engels te leren in groep 3 van de basisschool. Het is een bloody shame dat dit anno 2011 nog steeds niet verplicht is. Het zou een eerste kleine stap in de goede richting zijn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie