201 gemeenten in problemen door Wsw
Bijna de helft van de Nederlandse gemeenten is in de toekomst meer dan het gehele budget voor re-integratie kwijt aan het in stand houden van de Wsw. Dat blijkt uit cijfers van de VNG.
201 gemeenten zullen in 2015 hun gehele budget voor re-integratie aan moeten spreken om de Wsw te betalen. En dan moet er nog geld uit eigen middelen bij ook. Dat zegt de VNG.
Andere groepen
De verwachting is dat de 201 gemeenten naast het gehele re-integratiebudget nog 45 miljoen euro kwijt zullen zijn aan de Wsw. Het geld voor re-integratie van andere groepen, is dan dus al uitgegeven. Nog eens 196 gemeenten zullen geld dat bedoeld is voor re-integratie van andere groepen mensen aan moeten wenden voor de Wsw.
30 duizend Wsw’ers
Binnenkort behandelt de Tweede Kamer de Wet werken naar vermogen die in 2013 in moet gaan. Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken wil daarme één regeling aan de onderkant van de arbeidsmarkt creëren. De Wsw wordt geleidelijk afgebouwd tot 30 duizend mensen (nu 90 duizend) en ook een deel van de (nu nog) Wajongers zal onder de nieuwe wet vallen.
Tekort
De verschillende budgetten voor re-integratie worden samengevoegd. In totaal zal dat budget de komende jaren stijgen van 700 miljoen nu naar 800 miljoen in 2016. Maar omdat er ook mensen uit de Wajong en de Wsw gebruik van zullen maken, daalt het bedrag dat per geval beschikbaar is. De vergoeding die gemeenten krijgen per Sw’er daalt. In 2015 krijgen gemeenten 22.050 euro per Sw’er, terwijl de gemiddelde loonkosten van diezelfde sw’er 27 duizend euro zijn. Dat tekort zullen de gemeenten zelf bij moeten leggen, waardoor er minder geld is om Wwb’ers of Wajongers aan het werk te helpen.
Veel Wsw’ers
Voor gemeenten met relatief veel Sw’ers en weinig Wwb’ers is het probleem het grootst. Immers, zij krijgen weinig re-integratiebudget voor Wwb’ers en voor iedere Sw’er moet er geld bij. Voor 201 gemeenten komt het erop neer dat het gehele re-integratiebudget op gaat aan loon-, begeleidings- en andere kosten van de Sw-sector. En omdat de gemeenten gebonden zijn aan de cao, zal er op de loonkosten niet of nauwelijks te bezuinigen zijn. De VNG heeft berekend dat die 201 gemeenten gezamenlijk nog 45 miljoen euro bij moeten leggen om de Wsw te betalen.
397 gemeenten
In nog eens 196 gemeenten zal meer dan de door het Rijk beoogde 70 procent van het re-integratiebudget opgaan aan de Wsw. In totaal gaat er dus in 2015 in 397 gemeenten geld dat bedoeld is voor de re-integratie van Wajongers, bijstandsgerechtigden en Nuggers (niet-uitkeringsgerechtigden) naar het in stand houden van de Wsw.
Weinig Wsw’ers
Slechts 18 gemeenten hoeven volgens de berekeningen van de VNG minder dan 70 procent van hun budget te besteden aan de Wsw. Het gaat dan om gemeenten met relatief weinig Wsw’ers en veel bijstandsgerechtigden. De vier grote steden, bijvoorbeeld. ‘Het kan inderdaad voordelig uitpakken als een gemeente meer Wwb’ers krijgt’, vertelt een beleidsmaker. Maar die ‘winst’ is relatief, aangezien het totale re-integratiebudget al vast staat en dus bij een stijging van het aantal Wwb’ers de bijdrage per uitkeringsgerechtigde naar beneden zal gaan.
100 miljoen
De Tweede Kamer houdt woensdag de eerste hoorzitting over de nieuwe Wet werken naar vermogen. De VNG zal daar proberen de gevolgen voor individuele gemeenten te beperken. Zo stelt de vereniging voor om de 100 miljoen euro die uit het gemeentefonds is gehaald om problemen et de Wwnv op te lossen, structureel in te zetten. Het kabinet wil dat geld nu nog liever reserveren. Ook wil de VNG dat mensen die nieuw instromen in de sociale werkvoorziening maximaal het minimumloon kunnen gaan verdienen.
Wie gaat hier de benodigde € 300 - 600 miljoen voor opbrengen. Slecht nieuws in beetjes, niet alles te gelijk.
Wie gaat er straks bijstorten om de pensieon verplichtingen te kunnen voldoen ?
Vakbonden en gemeenten ik heb jullier hier nog niet over gehoord.