Woningruimte gezocht voor grote statushoudersgezinnen
Minister De Jonge komt binnenkort met een financiële regeling voor grote gezinnen.
Nederlandse gemeenten moeten momenteel nog woningen vinden voor 525 grote migrantengezinnen die een verblijfsstatus hebben gekregen. Het gaat om 225 gezinnen met zes personen en driehonderd gezinnen van zeven of meer personen. Dat tekent de Volkskrant op uit de mond van woordvoerders van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Centraal Opvang Asielzoekers (COA). Grote gezinnen zijn altijd al lastig van een woning te voorzien.
Minister De Jonge van Volkshuisvesting kondigde in december aan met een (financiële) regeling voor grote gezinnen te komen. Dat meldde hij in een Kamerbrief waarin hij liet weten hoe het afgelopen was met het doel om in de tweede helft van 2022 20.000 statushouders te huisvesten. Op een paar duizend na was dit doel bereikt. Voor de eerste helft van 2023 wil het rijk ruim 21.000 vergunninghouders huisvesten. Hier werken tweehonderd gemeenten aan.
Groot?
De ruim vijfhonderd grote gezinnen zijn toegewezen aan honderdvijftig verschillende gemeenten. In de regel beschouwen overheden en het COA pas een gezin van minstens acht personen als 'groot'. Dit is een bijzondere groep statushouders omdat reguliere gezinswoningen vaak te weinig ruimte hebben.
Ook in 2021 is er een regeling voor grote gezinnen geweest. Het kabinet betaalde toen een miljoen euro aan 24 gemeenten, om hen te helpen woningen te verbouwen en zo geschikt te maken voor een groot gezin.
Per gezin kreeg een gemeente 32.500 euro.
Terugblik
De Adviesraad Migratie (ACVZ), die de regeling eind vorig jaar evalueerde, hoorde naderhand van gemeenten dat het geldbedrag voor woningcorporaties te klein was om woningen 'kostendekkend' aan te passen.
Een ander probleem was dat als twee woningen samen werden gevoegd, de corporatie na de verbouwing slechts huur voor één woning nog kreeg. Dat verschil willen de corporaties graag vergoed zien.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.