Wielerslaven
Maastricht wil 250 duizend euro bijdragen aan de organisatie van de wereldkampioenschappen wielrennen op de weg in 2012. Niet doen, zegt de fractievoorzitter van Stadsbelangen Mestrech, John Steijns. Wielrenners zijn de (sport)slaven van de 21e eeuw en hun slavendrijvers dienen niet beloond te worden.
U bent geen wielerfan?
Juist wel. Er gaat geen enkele grote wielerkoers aan mij voorbij. Ik heb het gepresteerd om ’s middags met de auto te vertrekken en de nacht door te rijden voor een Touretappe op de Tourmalet.
Geweldig toch dat ze nu langs huis komen?
Als het enkel en alleen om het wielrennen zou gaan, zou ik dat prachtig vinden. Een mooier evenement kun je niet hebben. De Touretappes in Zuid-Limburg waren een happening. Maar de wielersport heeft ook een andere kant. De wereldbond UCI heeft het imago van de wielersport een geweldige klap gegeven. Het is voor iedereen duidelijk geworden dat de wielerbond en de wielerbazen een cultuur hebben geschapen waarin de wielrenner kan kiezen uit meedoen aan doping of afstappen. Maar als hij op doping wordt betrapt, wordt die individuele wielrenner door de bond verketterd. Organisatoren, ploegleiders en de wielerbond spelen de vermoorde onschuld. Ieder respect voor de renners is verdwenen. Zij zijn de lijfeigenen van de 21e eeuw.
En uw gemeente moet geen slavendrijvers subsidiëren?
Het gaat niet alleen om 250 duizend euro van de gemeente Maastricht, het gaat om 5,9 miljoen die moet worden opgehoest door het Rijk, door de provincie en door Zuid-Limburgse gemeenten. 4,5 miljoen verdwijnt in de zakken van de UCI. Ik heb begrepen dat Heerlen afhaakt. Ze zijn het niet eens met de programmering en ze hebben het geld er niet voor over. Heel begrijpelijk. Waarom zouden we 250 duizend euro uitgeven aan het WK wielrennen als sportverenigingen hier verzuipen omdat er geen geld is? Toch steunt een overgroot deel van de raad het subsidieplan.
Logisch, steden willen pronken met aansprekende wielerrondes.
Ze kopen promotie over de ruggen van de hedendaagse lijfeigenen. Dat is moreel onjuist en ook erg riskant. Steden als Amsterdam, Utrecht en Middelburg hopen volgend jaar met de Giro d’Italia op goede promotie. Dat zegt het college van Maastricht ook over de WK. Maar of het goede publiciteit wordt? Tijdens het WK van 2007 heeft Stuttgart weinig lol beleefd aan de publiciteit. Bij grote wielerevenementen piekt immers ook het dopingverhaal. Als de UCI hier graag het WK wielrennen organiseert, dan vraagt ze maar gewoon een vergunning aan. Zonder subsidie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.