Wachtlijsten schuldhulp korter door intensieve aanpak
Helmond heeft de wachtlijst voor schuldhulpverlening het afgelopen jaar met succes aangepakt. In 2009 moesten Helmonders die in de problemen kwamen vier maanden wachten op hulp. Die wachttijd is nu teruggedrongen naar twee maanden. Een gevolg van een intensievere aanpak, aldus de gemeente.
Helmond loopt met de aanpak vooruit op de Wet Gemeentelijke schuldhulpverlening. De nieuwe wet, die wellicht na een aantal keer uitgesteld te zijn op 1 juli in werking treedt, regelt dat gemeenten mensen binnen vier weken moeten helpen. Vorig jaar startte Helmond alvast met het aantrekken van extra mensen om de wachtlijsten terug te dringen. Daarnaast zijn de begrippen schuldhulpverlening en budgetbeheer uit elkaar getrokken, omdat de mensen die schulden hebben niet allemaal ook hun budgetbeheer uit handen hoeven te geven.
'We zien een andere doelgroep in de schuldhulpverlening instromen', zegt Paul van der Wens van de Budgetwinkel in Helmond. 'Ineens zien we tweeverdieners die in de problemen komen omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat is heel anders dan de klassieke gevallen van mensen met een kleine uitkering die daarvan niet rond kunnen komen.' Door deze nieuwe groep wel te helpen met hun schulden maar niet hun budgetbeheer over te nemen, wordt tijd en geld bespaard.
Helmond startte met het project 'Grip op je knip', om mensen te leren zelf hun budget te beheren. 'Dat werpt z'n vruchten af', aldus Van der Wens. 'Tien procent van de mensen die in de budgetbeheer zaten, is in 2010 uitgestroomd. En veel anderen hebben een stapje omhoog gemaakt. Die hebben dus iets meer controle over hun uitgaven dan daarvoor.' In 2009 stonden in Helmond 124 mensen op de wachtlijst. In oktober 2010 waren dat er nog 55. Door de nieuwe aanpak zijn er meer schuldgevallen in behandeling genomen.
Om het aantal hulpvragen niet verder te laten oplopen, is een preventiemedewerker aangenomen. Zij controleert 'signaleringslijsten' van bijvoorbeeld ziektekostenverzekeraars en nutsbedrijven. Als blijkt dat iemand een paar maanden achter loopt, wordt hij of zij benadere en uitgenodigd voor een gesprek. Het afgelopen jaar zijn zo'n 400 mensen benaderd. 300 van hen kwamen voor een gesprek opdagen. 'Mensen waarderen dat enorm', zegt Van der Wens. 'Het is toch lastig zelf voor hulp aan te kloppen, maar van deze pro-actieve benadering maken ze graag gebruik. Ze zijn er echt blij mee'.
Helmond hoopt op 1 juli dit jaar de wachtlijsten opgelost te hebben. In Tilburg en Breda zijn de wachtlijsten nu al verdwenen, meldt Omroep Brabant. In Eindhoven kunnen mensen zich zonder wachtlijst bij het loket schulddienstverlening melden voor een gesprek. Daarna duurt het wel zo'n vier maanden voordat het vervolggesprek plaatsvindt en een traject opgestart wordt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.