538 voor Jeugdbescherming
Deze week voert radio 538 actie voor War Child. Hartstikke goed natuurlijk. Maar ik betrapte me wel op de gedachte waarom dit soort grote landelijke liefdadigheidsacties niet ook gevoerd worden voor Nederlandse kinderen die in hun veilige ontwikkeling worden bedreigd.
Ik wil de schrijnende omstandigheden waarin de soldaatkinderen in Afrika moeten opgroeien uiteraard niet één op één vergelijken met de situatie in Nederland. Tegelijkertijd kan niet voldoende worden benadrukt hoe schrijnend ook de omstandigheden van tienduizenden kinderen in Nederland zijn die te maken hebben met fysiek geweld, seksueel misbruik en geestelijke verwaarlozing door ouders die verslaafd zijn, crimineel zijn, een zware psychische stoornis hebben of “gewoon” volledig tekortschieten qua opvoedkundige vaardigheden.
Kindermishandeling in Nederland is des te schrijnender omdat die voor een groot deel overgaat van generatie op generatie en omdat dit gebeurt in een “beschaafd” land. Actievoeren voor bedreigde kinderen in ontwikkelingslanden is een teken van beschaving en daar moeten we vanzelfsprekend mee door blijven gaan. Maar wordt het niet eens tijd dat we ook massaal liefdadigheidsacties gaan organiseren voor onze eigen meest kwetsbare kinderen? Gewoon om ze een eerlijke kans op volwaardige participatie in de maatschappij te geven? Gewoon om te voorkomen dat ze de kinderen die zij later weer gaan krijgen ook levenslang belasten?
Maar daar hebben we toch de overheid voor in Nederland zult u denken? Dat is natuurlijk zo, maar die overheid neemt onvoldoende haar verantwoordelijkheid om de heftigste jeugdzorgproblematiek tot een minimum te beperken. Positiever geformuleerd kun je stellen dat ook de samenleving een verantwoordelijkheid te nemen heeft als het gaat om het leveren van een bijdrage aan de bescherming van de meest kwetsbare kinderen. Liefdadigheidsacties zijn daarvoor een goed instrument.
Met de Bureaus Jeugdzorg beschikken we al over de samenwerkingspartner bij uitstek voor liefdadigheidsacties gericht op betere jeugdbescherming in Nederland. Wat War Child doet voor de soldaatkinderen in Afrika doen de BJZ’s voor de mishandelde kinderen in Nederland. De Nederlandse samenleving kan trots zijn op de duizenden zeer betrokken jeugdzorgprofessionals die dagelijks in extreem heftige omstandigheden proberen kinderen te beschermen tegen mishandeling. Die trots kan concreet tot uiting worden gebracht door mee te doen aan liefdadigheid gericht op het verder verbeteren van de jeugdbescherming in Nederland onder het motto “ook ik ben een jeugdbeschermer”.
Rest nog de vraag wie het aan durft om als partner van Bureau Jeugdzorg de eerste landelijke liefdadigheidsactie voor onze kwetsbare kinderen in de knel te organiseren.
Reacties: 10
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Uiteindelijk is er dan wel aandacht voor de zaak gekomen maar BJAA heeft tegen onze nadrukkelijke wens zo duidelijk laten doorschemeren dat de informatie van ons kwam, dat het kind niet meer met ons mag om gaan en de haar moeder aangifte heeft gedaan tegen ons van laster. (Alsof er ook niet al jarenlang signalen zijn van de school, ambulante hulp en van de zedenpolitie.) Vervolgens heeft BJAA gezegd dat uit eigen onderzoek blijkt (onder meer met het doodsbange kind gepraat dat natuurlijk niks durft te zeggen, dat hadden wij BJAA verteld dat het kind zo bang voor de moeder is maar daar hebben ze ook gen rekening mee gehouden in hun aanpak van deze zaak) dat er helemaal geen mishandeling was van het kind. Op basis daarvan schreef BJAA onze informatie ‘feitelijk onjuist’ te vinden en dat ze geen informatie meer van ons wilden ontvangen. Het is zelfs zo erg dat Bureau Jeugdzorg het contact met ons als buren heeft opgezegd, zij beschouwen onze meldingen over de mishandeling van dit kind - waar we heel zeker van zijn omdat we jarenlang dagelijks het kind hebben opgevangen en moeder en kind zeer goed kennen en ook zeer gedetailleerde informatie ook over de verwaarlozing en mishandeling hadden en die hebben verstrekt aan BJAA - als laster. Het verhaal van de journaliste hierover was correct.
En ondertussen loopt het kind in kwestie maar doodongelukkig en alleen door de buurt, het is vreselijk om dat dagelijks te zien. Ze is elf jaar, bijna negentig kilo en bijna altijd alleen.
Thuis zit zij van jongs af aan altijd alleen op haar kamer, dag en nacht, hele weekeinden en vakanties lang. Geen broertjes, geen zusjes, geen vader, alleen een moeder met een vriend die samen privacy willen en moeder die het kind slaat, knijpt, messen naar haar gooit, haar uitscheldt voor hoer en dikzak, zegt dat ze toch niks kan en nergens goed voor is en haar dreigt te vermoorden. Het is in- en intriest. Het resultaat is dat het kind – nu ze geen contact meer heeft met ons – nog meer aan die moeder is overgeleverd waar ze doodsbang voor is. Hoe is het mogelijk dat BJAA de strijd aan gaat met ons als buren, in plaats van dit kind te helpen? Dan is het wel heel vervreemdend om te lezen dat Erik Gerritsen zo hoog opgeeft over wat zijn organisatie voor mishandelde kinderen doet, dat is onze ervaring namelijk helemaal niet. Weet iemand overigens raad in deze situatie? Hoe krijgen wij nou hulp voor het kind?
Wij zijn bang dat het allemaal zo lang duurt – het jarenlang talmen van BJAA dat het kind straks geen kans meer maakt op een pleeggezin omdat ze daar te oud en te gedragsgestoord voor is. En nu BJAA zomaar het contact met ons verbroken heeft, heeft het kind ook geen kans meer om op ons als burennetwerk terug te vallen als dat in de toekomst nodig zou zijn. Bijvoorbeeld bij het vinden van een pleeggezin of voor andere hulp of bijstand. Maar ze heeft verder niemand, ze heeft niet voor niets de afgelopen jaren hulp en steun bij ons gezocht, daarom voelen wij ons er ook verantwoordelijk voor. Hoe moet dit nou verder? Wie weet raad? Wie helpt?
Al 51 jaar bestaat Nationaal Fonds Kinderhulp. Jouw toch ook bekend? Zie anders: http://www.kinderhulp.nl/steun/als_collectant/aanmelden_collectant.php
Daarom: m.i. erg goedkoop je column. En dat levert nou net niet op wat je wel wilt. Ik zou dan ook zeggen, ga aub collecteren in de week van 16 t/m 24 april a.s.! Doen!
Wat natuurlijk wel blijft: negativiteit verkoopt! Negatieve ervaringen blijven dan ook nog langer in het geheugen dan een positieve, heel erg jammer.
Waar wij mee bezig zijn is te laten zien dat Bureau Jeugdzorg ook heel veel goede dingen doet en kan bereiken. Zo heb ik vorig jaar een OTS ontvangen waarin 4 kinderen zwaar in ontwikkeling bedreigd werden. In het tweede gesprek moest ik de ouders melden dat we ons ernstig zorgen maakten. Geen leuk begin, want meteen werd in door deze ouders uitgescholden en kreeg ik bedreigingen rond mijn hoofd geslingerd. Waar ik op ingezet heb: transparant zijn, duidelijkheid geven, laten weten hoe het gezin de zorgen weg zou kunnen nemen en wat daar voor nodig is. Het heeft me ontzettend veel gesprekken gekost om ouders dit in te laten zien, en constant bleven ouders schreeuwen en schelden. Maar ik ben blijven vechten voor deze kinderen. Helaas was het niet te voorkomen een van de kinderen toch uit huis te plaatsen. De laatste beslissing die je wilt nemen maar soms toch de beste blijkt voor het kind.
Nu wonen alle kinderen bij ouders thuis, is er hulpverlening voor alle kinderen.
En... stuurt moeder mij wekelijks een mail dat ze me dankbaar is..
Tja... en weetje.. deze moeder had in het begin zo graag met SBS6 willen bellen om haar frustratie en boosheid kwijt te raken. Ik weet zeker dat SBS6 daar voor open had gestaan..maar ik ben benieuwd of ze dan ook ons positieve verhaal aan zouden willen horen. Deze moeder is blij met Bureau Jeugdzorg, ondanks de vervelende gesprekken, de uithuisplaatsing en de gedwongen hulpverlening die zij toch echt niet nodig had. Dat ze nu inziet dat dit alles voor haar en haar gezin een grote meerwaarde heeft had niemand kunnen voorspellen met de start van de OTS.
Een overwinning voor deze ouders. En deze overwinning kom ik zo vaak tegen! Mijn collega`s gaan door voor het kind, ook al worden zij uitgescholden en bedreigd. Hart en ziel medewerkers noem ik dat, en daar zijn er veel van, heel veel.
Toch jammer dat zij de schaduw van de media zo over zich voelen..
Ik wil iedereen oproepen, inclusief SBS6, om naar de positieve verhalen te luisteren. En die het langste in het geheugen te laten.
Want echt.. zo slecht doen we het niet, het is alleen dat niet iedereen dat WIL zien.
Open je ogen en kijk verder dan dat ene probleem dat voor je ligt. Wij denken niet in problemen of onmogelijkheden. We denken in kansen en mogelijkheden.
houd vol om het kind in goede handen te krijgen.
Beste proteststem, wie met modder gooit verliest grond, dus ik beperk me maar even tot een paar feiten.
De inspectie heeft onlangs het verscherpt toezicht tav BJAA ingetrokken naar aanleiding van de hertoets die ze twee weken geleden heeft uitgevoerd.
Ik heb de inspectie in dit kader gevraagd in het bijzonder naar de zaak te kijken van "het kind dat alleen op haar kamer zit". De inspectie heeft de zaak specifiek onderzocht en mij laten weten geen aanleiding te zien tot nadere actie.