Migrantenvrouwen uit bijstand met pilot
Van de deelnemers heeft 75 procent een stage of baan gevonden, of is daarnaar onderweg.
Een tweejarige pilot van de gemeente Almere in samenwerking met uitzendorganisatie Randstad heeft 44 van de 59 deelnemers, allemaal vrouwen met een migratieachtergrond, vanuit de bijstand naar een baan of stageplek geleid. Dat meldt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). Het project eindigt komende maand maar wordt mogelijk in andere gemeenten voortgezet.
Migratieachtergrond
‘Veel vrouwen met een niet-westerse achtergrond zitten thuis, terwijl er in die groep veel arbeidspotentieel zit. De situatie van deze vrouwen is zeer divers, maar er zitten veel vrouwen bij die nog wel een paar stapjes kunnen zetten op de participatieladder,’ aldus klantmanager Nadia Reingoud van de gemeente Almere.
Samen
De groep heeft wel veel gemeenschappelijke uitdagingen, bijvoorbeeld een taalbarrière. 'Veel deelnemers hadden last van de taalbarrière, waardoor ze dachten dat ze ‘dom’ waren', aldus Marianne Akker, adviseur begeleiding en bemiddeling bij Randstad. In dit project, het zogenaamde VIA-project, krijgen ze daarom een gezamenlijk programma. ‘Ze komen sowieso twee keer per week samen bij de gemeente. Daar volgen ze trainingen (verzorgd door huistrainers van de gemeente), voeren ze groepsgesprekken en maken kleine uitstapjes, waaronder bedrijfsbezoeken.’
Werk als doel
Randstad speelt als uitzendorganisatie een rol in de bemiddeling naar werk. Maar dat is niet voor alle deelnemers weggelegd. ‘Werk is niet per se het doel. Voor sommigen wel, maar voor anderen is het doel om andere stappen te zetten,’ zegt Akker. Reingoud: ‘Voor de een is dat netwerkopbouw door te gaan koffiedrinken bij een eenzame buurvrouw en voor de ander een opleiding doen of vrijwilligerswerk.’
Veel successen
Van de eerste drie groepen hebben bijna alle deelnemende vrouwen één en vaak meer stappen gezet op de participatieladder. Drie zijn zelfstandig ondernemer geworden, elf zijn betaald werk gaan doen en zes zitten nog in een bemiddelingstraject. Acht doen vrijwilligerswerk, vijf volgen een opleiding. Elf vrouwen hebben een stage of zitten op een werkervaringsplek. Vijftien deelnemers zijn gedurende het traject uitgevallen door ziekte of andere problematiek.
Het project eindigt in maart. Daarna wil Randstad de pilot uitbreiden naar meer gemeenten.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.