‘Eisen stellen aan gezinshereniging juridisch onmogelijk’
Bescherming van het gezinsleven is een universeel mensenrecht, brengt VluchtelingenWerk Nederland in herinnering.
VluchtelingenWerk Nederland noemt het plan van het kabinet om strengere voorwaarden te stellen aan nareizende gezinsleden van asielmigranten 'volstrekt onrealistisch'. Daarmee zou Nederland namelijk de Europese opvangrichtlijn overtreden.
Aanscherpen
Het kabinet wil de regels rondom gezinshereniging van asielmigranten aanscherpen, om zo de asielinstroom te beperken. Het idee is dat nareizende gezinsleden van vluchtelingen pas welkom zouden zijn in Nederland op het moment dat de aanvrager een woning heeft. Dat meldt de Telegraaf donderdag. Maar volgens VluchtelingenWerk Nederland is dat plan in strijd met Europese richtlijnen, en daarom juridisch onmogelijk.
Onrealistisch
Het voornemen is nog niet officieel aangekondigd omdat het ministerie van Justitie en Veiligheid nog onderzoek doet naar de juridische haalbaarheid ervan, schrijft de Telegraaf. Maar volgens woordvoerder Martijn van der Linden van VluchtelingenWerk Nederland staat het ‘als een paal boven water’ dat het plan ‘volstrekt onrealistisch’ is. 'Als een asielzoeker binnen drie maanden een aanvraag doet voor gezinshereniging, is het juridisch onmogelijk om daar aanvullende eisen aan te stellen. Dat komt voort uit de Europese opvangrichtlijn. Daar kan echt niet aan gemorreld worden.'
Mensenrechten
Momenteel verblijven ruim 15.000 statushouders noodgedwongen in een asielzoekerscentrum omdat gemeenten hen nog geen woning hebben toegewezen. Dat is één van de oorzaken van de huidige asielcrisis. Als gezinshereniging afhankelijk zou worden van huisvesting, terwijl statushouders tegelijkertijd afhankelijk zijn van de overheid voor hun huisvesting, wordt in feite hun recht op gezinsleven geschonden, aldus Van der Linden. En daarmee zou Nederland zich schuldig maken aan het schenden van een van de universele mensenrechten.
Versnellen
Wat volgens Van der Linden wél kan helpen om de huidige opstopping in de asielketen op te lossen, is betere financiering van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), die momenteel kampt met achterstanden. ‘Gemeenten gaan pas op zoek naar een huis voor een gezin als de IND de aanvraag heeft goedgekeurd. Als de IND beter toegerust wordt om de achterstanden weg te werken, is er eerder duidelijkheid, en kan de gemeente eerder op zoek naar een woning.’ Ook zou de gemeente het proces kunnen versnellen door niet te wachten tot het gezin in Nederland is aangekomen, maar de gezinswoning al eerder beschikbaar te stellen, zegt Van der Linden.
Juridische werkelijkheid en maatschappelijke werkelijkheid staan steeds meer met elkaar op gespannen voet. Rechten en mogelijkheden staan met elkaar op gespannen voet. Laten we eerst kijken naar de echte werkelijkheid en dan naar de juridische werkelijkheid. Als we naar de echte werkelijkheid kijken, dan zien we dat we vastzitten in een duur procedureel asielsysteem dat nauwelijks bijdraagt aan verzachting van het mondiale vluchtelingenvraagstuk. 60% van de aanvragen wordt afgewezen, er wordt zelden iemand teruggestuurd, degenen die hier komen zijn slechts degenen die de reisagent ofwel mensensmokkelaar kunnen betalen, van de resterende 40% blijkt regelmatig dat ten onrechte een asielstatus is ingewilligd.
Dus laten we eerst maar besluiten dat het anders moet en daarna kijken hoe we dat juridisch kunnen regelen. Regels mogen maatschappelijke ontwikkelingen die we willen nooit belemmeren. Ik heb mijn buik vol van Vluchtelingenwerk met hun opgeheven vingertje. Laat deze mensen alsjeblieft in een vluchtelingenkamp in Libanon aan het werk gaan, dat zet echt zoden aan de dijk. Beter dan zich zo in tr spannen voor een zinloos, inefficiënt, duur systeem dat inhoudelijk weinig oplevert. Nou ja, de mensensmokkelaar wel dan, die heeft er als enige baat bij.