VNG: versoepeling bouwvergunningen te ruim
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de huidige voorgenomen versoepeling van regels voor bouwvergunningen ‘niet acceptabel’. De Tweede Kamercommissie VROM hield maandag een vergadering over het voorstel van minister Cramer (VROM) dat een eind moet maken aan de 64.000 bouwvergunningen die jaarlijks worden vergeven.
Uitbouw
De VNG is niet tegen vereenvoudiging of vermindering van regels, maar vindt het voorstel te ruim. Ze heeft hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer die het voorstel vandaag behandelt. In het voorstel is bouwvergunningsvrij bouwen niet alleen voor woningen met achtererven, maar ook voor andere gebouwen met achtererven toegestaan, zoals bedrijven. Die mogen dan ook tot 100 vierkante meter uitbreiden en dat kan het landschap of het leefgenot van omwonenden aantasten. ‘Een uitbouw van een bedrijf kan een behoorlijke inbreuk zijn’, aldus een woordvoerder.
Burenruzie
Ook is volgens de VNG onduidelijk wat de voor- en achterkant is van een bedrijfspand. ‘Dat is anders dan bij een woonhuis en daar moet je rekening mee houden evenals met de bescherming van unieke landschappen en stadsgezichten. Anders komen die ook in gevaar.’ Gemeenten kunnen verder door het voorstel alleen achteraf controleren of bouwvoorschriften zijn gevolgd. ‘Dat is veel ingewikkelder.’ Een andere reden om het voorstel af te wijzen is dat de lasten voor overheden niet zullen afnemen. ‘Het risico op burenruzies over aantasting van de privacy groeit.‘
Overleg
De VNG heeft zo snel mogelijk gereageerd op het voorstel. ‘Twee weken geleden is het besluit omgevingsrecht in de ministerraad vastgesteld. Daarna hebben we de brief opgesteld.’ De VNG wil, voor het voorstel wordt aangenomen, eerst goed overleggen over wat acceptabel is. ‘Dat overleg is niet geweest, althans, niet voldoende’, aldus de woordvoerder. ‘De uitbouwen zijn nu te fors en het voorstel komt te snel. Het heeft nogal wat gevolgen voor gemeenten. Vereenvoudiging is goed, maar het moet wel acceptabel zijn.’
Hieraan zal geen wetgeving meer iets veranderen.
Wat de achtergrond van de bezwaren betreft: mijn persoonlijke ervaring over een lange reeks van jaren leert me dat er in 9 van de 9 gevallen een 'verschil van inzicht' aan de bezwaren ten grondslag ligt. Hieraan kon en kan men in de bezwarenprocedure hooguit iets doen in de bemiddelende sfeer, maar doorgaans zijn de verhoudingen al langdurig zo verziekt dat het onvolprezen middel van mediation ook niet (meer) helpt.
Het heeft alles te maken met de relaties tussen mensen en die houden geen halt bij verbouwingen e.d.