Advertentie
sociaal / Nieuws

VNG: versoepeling bouwvergunningen te ruim

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt de huidige voorgenomen versoepeling van regels voor bouwvergunningen ‘niet acceptabel’. De Tweede Kamercommissie VROM hield maandag een vergadering over het voorstel van minister Cramer (VROM) dat een eind moet maken aan de 64.000 bouwvergunningen die jaarlijks worden vergeven.

29 juni 2009

Uitbouw
De VNG is niet tegen vereenvoudiging of vermindering van regels, maar vindt het voorstel te ruim. Ze heeft hierover een brief gestuurd naar de Tweede Kamer die het voorstel vandaag behandelt. In het voorstel is bouwvergunningsvrij bouwen niet alleen voor woningen met achtererven, maar ook voor andere gebouwen met achtererven toegestaan, zoals bedrijven. Die mogen dan ook tot 100 vierkante meter uitbreiden en dat kan het landschap of het leefgenot van omwonenden aantasten. ‘Een uitbouw van een bedrijf kan een behoorlijke inbreuk zijn’, aldus een woordvoerder.

 

Burenruzie
Ook is volgens de VNG onduidelijk wat de voor- en achterkant is van een bedrijfspand. ‘Dat is anders dan bij een woonhuis en daar moet je rekening mee houden evenals met de bescherming van unieke landschappen en stadsgezichten. Anders komen die ook in gevaar.’ Gemeenten kunnen verder door het voorstel alleen achteraf controleren of bouwvoorschriften zijn gevolgd. ‘Dat is veel ingewikkelder.’ Een andere reden om het voorstel af te wijzen is dat de lasten voor overheden niet zullen afnemen. ‘Het risico op burenruzies over aantasting van de privacy groeit.‘

 

Overleg
De VNG heeft zo snel mogelijk gereageerd op het voorstel. ‘Twee weken geleden is het besluit omgevingsrecht in de ministerraad vastgesteld. Daarna hebben we de brief opgesteld.’ De VNG wil, voor het voorstel wordt aangenomen, eerst goed overleggen over wat acceptabel is. ‘Dat overleg is niet geweest, althans, niet voldoende’, aldus de woordvoerder. ‘De uitbouwen zijn nu te fors en het voorstel komt te snel. Het heeft nogal wat gevolgen voor gemeenten. Vereenvoudiging is goed, maar het moet wel acceptabel zijn.’

 

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Ik snap de klacht over de, zeg maar: verrommeling van de optenbare ruimte niet zo goed. Als je namelijk door een willekeurig (kerk)dorp van Nederland rijdt, zie je dat de blik op de achteruinen van die dorpen al is vertroebeld door bedrijventerreinen, omdat iedere gemeente zo nodig haar werkgelegenheid moet behouden. Wat natuurlijk wat vreemd aandoet met een economie die open en vaker meer dan regionale betekenis heeft. Parkjes liggen meestal aan de rand van een dorp, war honden langs de rijbaan worden utgelaten.
Hieraan zal geen wetgeving meer iets veranderen.

Wat de achtergrond van de bezwaren betreft: mijn persoonlijke ervaring over een lange reeks van jaren leert me dat er in 9 van de 9 gevallen een 'verschil van inzicht' aan de bezwaren ten grondslag ligt. Hieraan kon en kan men in de bezwarenprocedure hooguit iets doen in de bemiddelende sfeer, maar doorgaans zijn de verhoudingen al langdurig zo verziekt dat het onvolprezen middel van mediation ook niet (meer) helpt.
Het heeft alles te maken met de relaties tussen mensen en die houden geen halt bij verbouwingen e.d.

L. Koopman / Coördinator ICT
Ook in verband met de invoering van de BAG (Basis Administratie Adressen en gebouwen) snap ik de verruiming niet. Het kost gemeenten nu al ontzettend veel tijd en geld om aan de wettelijke (BAG)eisen te kunnen voldoen. Hoe moeten de gemeenten straks hun BAG-administratie op orde houden wanneer er zo veel (en vergunningsvrij) gebouwd mag gaan worden?
Margo van de Fliert
Eindelijk komt het kabinet met een voorstel burgers vrijheid te geven wat ze met hun
eigen grond kunnen doen en gelijk probeert de VNG het weer aan banden te leggen. Wat is nu vierkante meter. Veel mensen kunnen nu in de recessie niet verhuizen maar willen verbouwen. Dat levert ook werk op. Goed voor de economie.
Buren die bezwaar maken, maken m.i. over het algemeen altijd bezwaar.
Anoniem
Ik sluit mij helemaal aan bij L. Koopman. Het wordt er voor het BAG-beheer niet makkelijker op. Oorzaak dat hiermee geen rekening wordt gehouden, kan ik wel aangeven: verkokering, zelfs binnen eenzelfde ministerie...
I. Scheele / Teamleider Financiën
Van de gemeente wordt verwacht dat zij per 1 juli 2009 een BAG-registratie heeft geïmplementeerd waar de maatschappij op kan vertrouwen. Hetzelfde wordt van de gemeente verwacht voor de uitvoering van de Wet WOZ. Met name bij de uitvoering van deze laatste Wet speelt het gelijkheidsbeginsel een belangrijke rol. Door aan de andere kant de regels steeds maar weer te versoepelen komt met name de betrouwbaarheid en het eerlijk verdelen van lasten steeds verder onder druk te staan. Het is zo gemakkelijk om dan weer steeds te roepen dat de gemeente moet zorgen dat het voldoende handhaaft en dus de burger meer en meer gaat controleren. Hoezo zijn we dan transparant en betrouwbaar? Nee wat mij betreft een onbegrijpelijk dat je als Minister aan de ene kant regels wil afschaffen en via andere wetgeving weer dezelfde burger wil confronteren met controles en regeltjes via een omweg.
Jansen / R.O. geïnteresseerde
Mateloos bouwen gemeenten om zo de nodige pecunia binnen te schrapen, idustrieterreinen en woningbouw worden opgetrokken zelfs tot aan de rand van natuurgebieden en historische panden en landgoederen, dorpsgezichten worden voor altijd aangetast of volledig geruïneerd.
Architectuur die zogenaamd trendy en bij de tijd is vervangen intieme, tijdloze en historische binnensteden en we worden doodgegooid met winkels en appartementen er boven, net in Maoïstisch China overal een Hema, Blokker, Etos, etc. met appartementen er boven. En dan als overheid vinden dat men de inrichting van zijn eigen perceel niet aan de burger over moet laten ?
Rob Ossel / FPU
Iemand met een tuintje van 13x16 meter mag daar dus straks een loods van 6.5x15.40 m op plaatsen. En maar liefst 4.5 meter hoog.
Het lijkt me dat het recht op ongestoord genieten van hun eigendom door de buren hierdoor wel eens aangetast kan worden , afgezien van de verrommeling, omdat blijkbaar ook geen welstandseisen gelden .
Vergunningvrij bouwen hoeft niet bezwaarlijk te zijn , maar er zullen regels nodig blijven om het algemeen belang en het belang van de buren te beschermen ..
Daarnaast zal eventuele actie achteraf altijd duurder en omslachtiger zijn .
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Even los van de inhoud, een vraag die me al langer bezighoudt. Waar is toch het gezag van de VNG op gebaseerd. Te pas en te onpas komt die vereniging met hele stellige standpunten ten aanzien van beleid of voornemens daartoe. Op wiens gezag en onder welke democratische controle geschiedt dat? We hebben in dit land een centrale overheid, een provinciale laag en gemeentes. O.K. en dan nog wat overblijfselen uit het verleden zoals waterschappen, die de zaak wat ingewikkelder maken. Maar die VNG, waarom wordt daar überhaupt rekening mee gehouden? En als we die vraag op democratische wijze hebben afgehandeld, dan graag nog even informatie over wat die club kost. Wie het betaalt, dat moge duidelijk zijn: wij, u en ik. Heeft de secretaris of directeur van de vereniging een salaris boven of beneden de Balkenende-norm? De bestaansrechten van de VNG, daar kan een leuke discussie over gevoerd worden.
frank de groot
Wij leven in een drukbevolkt land (dat is wat anders dan 'vol'), zeker in de steden en de Randstad. Ook ik heb enige jaren geleden als burger de hinder en onkosten gehad bij het aanvragen van een bouwvergunning voor mijn serre (2,5 x 6 meter) achter mijn woning. Jammer maar helaas. Want het alternatief dat alle omwonende medeburgers van alles en nog wat aan hun huizen mogen bouwen (100! m2 / 4 meter hoog) schrikt mij vele malen meer af dan enige beperkingen en wat gedoe voor een vergunning bij de gemeente. Nederland is in de meeste woonwijken opgedeeld in postzegelkaveltjes. Daar past voor ieders welzijn en woonomgeving regelgeving bij. VNG en gemeenten: doe je best en laat je niet wegzetten door weer een voorbeeld van Haagse onzin!
F Hof
Bouwergunningen brengen veel inkomsten voor de gemeenten in het laatje. Is dat misschien het heikelepunt voor de VNG, en berust daarop de poging om het voorstel van de agenda te krijgen. De overheid wil dereguleren, doen dus. Voor veel mensen is het een eindeloos geëmmer en geldverslindende procedure om de bouwvergunning toegewezen te krijgen. Eeen goede zaak die versopeling van de bouwaanvragen. Stel anders een periode vast waarin het wel kan, daarna een evaluatie om door te gaan of niet.
A.K. / geïnterreseerde
Het vergunningvrij bouwen klinkt zeer aantrekkelijk. Vergunningvrij bouwen, beginnen met bouwen en alleen de maximale maten als richtlijn. Planning en uitwerking van de bouwplannen die binnen de richtlijnen liggen lijken niet meer noodzakelijk. Controle op de kwaliteit en kwantiteit van het gebouwde zal tijdens of voor de bouw niet of nauwelijks meer plaats vinden. De controle die er nog zal zijn komt enkel achteraf.
Voor de uitvoerende partij is dit ideaal. De kosten voor uitwerking van bouwplannen (bv architecten en deskundigen) kunnen bespaard worden. Het bouwen kan zich vormen tijdens de werkzaamheden en alles kan in het werk bepaald worden.

Vraag is of de bouwende partijen daardoor geen zekerheid gaan inleveren op het gebied van de kwaliteit en kwantiteit van het gebouwde. Een andere vraag die gesteld kan worden is of de bouwwereld door deze ontwikkeling niet compleet op zijn kop komt te staan.

Hopelijk kunnen de gemeenten de druk en de verantwoording voor hetgeen gebouwd wordt op het gebied van controle en handhaving en belasting achteraf aan.
frans van as / vutter / genieter van mijn tuin.
hoe kunnen ze zoiets bedenken, bij de bouw van mijn vrijstaande woning mocht ik niet eens op de grens bouwen ivm dat dit niet past bij dit soort woningen, (ben ik mee eens) nu zou meen dus (onbeperkt) kunnen uitbreiden een het karakter van vrij staande woonhuizen aan de kant zetten.duidelijk dus een achterlijk voorstel!
Dingeman Oomen / vutter
goede zaak, kleine verbouwingen en bijgebouwen moet mogelijk zijn zonder vergunning.Er is al teveel betutteling.
Wel moeten er duidelijke regels komen wat wel en niet gebouwd mag worden
Advertentie