VNG en Divosa willen actie van het rijk omtrent schulden
De VNG en Divosa hebben in aanloop van het rondetafelgesprek schulden van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een gezamenlijk standpunt ingenomen over de maatregelen die zij van het rijk verlangen op het gebied van schuldhulp.
De VNG en Divosa hebben in aanloop van het rondetafelgesprek schulden van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een gezamenlijk standpunt ingenomen over de maatregelen die zij van het rijk verlangen op het gebied van schuldhulp.
Randvoorwaarden
De verenigingen stellen dat succesvol schuldenbeleid door gemeenten niet mogelijk is zonder een aantal randvoorwaarden waaraan het rijk moet voldoen en hebben acht concrete voorstellen meegegeven aan de Amsterdamse wethouder Vliegenthart (sociale zaken, SP) die vandaag met de Kamercommissie om de tafel zat.
Meer bevoegdheden gebruik gegevens
In het gezamenlijk positiepaper benadrukken de VNG en Divosa onder meer het belang van betere financiële educatie op school. Ook zouden mbo’s, hogescholen en universiteiten een ‘zorgstructuur’ moeten hebben om studenten met schulden te helpen. VNG en Divosa willen ook meer bevoegdheden voor gemeenten om persoonsgegevens te verkrijgen en te gebruiken om schuldenaars ‘outreachend’ te hulp te schieten en een integraal beleid te voeren. Daarbij staat privacywetgeving nog vaak in de weg.
Verplichte betalingsregeling
De rijksincasso moet volgens de twee verenigingen meer gericht zijn op de draagkracht van schuldenaars. Het gebeurt volgens hen nog te vaak dat gemeenten geld moeten vrijmaken voor mede door de rijksoverheid veroorzaakte schuldenproblematiek. Ook wordt voorgesteld om de bestuursrechtelijke premie voor wanbetalers om te vormen naar een verplichte betalingsregeling.
Snellere trajecten
Schuldhulptrajecten zouden ook sneller moeten worden uitgevoerd, vinden gemeenten. Daarvoor wordt onder meer voorgesteld om schuldeisers te verplichten binnen een korte tijd alle openstaande schulden op te geven. Ook zouden akkoorden tussen schuldenaars en schuldeisers sneller gesloten moeten worden. Hiervoor wordt voorgesteld om de procedure voor het sluiten van dwangakkoorden te vereenvoudigen.
‘Trekken aan verkeerde eind van het touw’
‘Ondersteuning voor minima verlagen om het gat tussen werk en bijstand te vergroten is trekken aan de verkeerde kant van het touw’, is ook in het positiepaper te lezen. De VNG en Divosa vinden dan ook dat de afbouw van de minimaregelingen geleidelijk zou moeten plaatsvinden om te voorkomen dat er abrupt een groter beroep op de gemeentelijke schuldhulp gedaan wordt. Ook willen gemeenten dat het toeslagenstelsel op de schop gaat; meer eenduidige definities (van bijvoorbeeld de termen ‘inkomen’ en ‘vermogen’) en één vast betaalmoment voor alle uitkeringen en toeslagen. Ook moet sneller worden vastgesteld of iemand recht heeft op een toeslag of uitkering.
Adviesrecht
Een toenemend aantal Nederlanders dat financieel de bomen door het bos niet meer ziet, staat onder beschermingsbewind met hoge gemeentelijke uitgaven aan bijzondere bijstand tot gevolg. Volgens de VNG en Divosa zouden gemeenten of genoeg financiering moeten krijgen om die kosten op te vangen, of zou er een nieuw bekostigingssysteem voor het beschermingsbewind moeten komen. Daarnaast willen gemeenten meer instrumenten om de in- en uitstroom te beïnvloeden, bijvoorbeeld in de vorm van adviesrecht. Het huidige systeem rond het beschermingsbewind staat volgens de VNG en Divosa een integrale aanpak van schuldenproblematiek in de weg.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Die bestaat niet meer.
Die kan geen nadelen meer geven voor een wijkteam. wat een onzin. ze breken overal door heen. .
@ Het komt er altijd weer op neer dat er honderden ambtenaren aan het werk worden gezet voor mensen die een gat in hun hand hebben. En daarvoor mag de belastingbetaler weer de portemonnee trekken. Laat de markt het zelf eens oplossen! Installeer gas- en electriciteitsmeters waar je vooraf een tegoed koopt. Registreer telefoonabonnementen
bij het BKR. Stop het toeslagen-rondpomp-circus
a. Maak zaken weer wat minder ingewikkeld.
b. Leer mensen, voor zover ze dat kunnen leren, hier mee om te gaan.
c. Accepteer dat er mensen zijn die het gewoon nooit zullen leren en zorg dat zij ondersteuning krijgen. Niet perse vanuit de overheid, als dit uit hun netwerk komt moeten die mensen daar ook mogelijkheden voor krijgen.