'Minder zeulen met vluchtelingenkinderen'
Unicef luidt de noodklok over de situatie van vluchtelingenkinderen in Nederland. Ze moeten om d haverklap verhuizen. Gemeenten vinden dit ook een onwenselijke situatie, ze zouden meer regie over de huisvesting en plaatsing willen.
Kinderen van asielzoekers ondervinden schade van het vele verhuizen. Dat vindt Unicef dat een vijfstappenplan presenteert met als doel dat kinderen tijdens de asielprocedure op één plek verblijven. De asielopvang moet 'kinderrechtenproof' worden, vindt het kinderfonds van de Verenigde Naties.
Onderwijs
Andere voorwaarden zouden volgens Unicef onder meer moeten zijn dat het onderwijs direct bij binnenkomst van een kind wordt geregeld en dat er snel duidelijkheid is over de asielprocedure. Nu moeten gezinnen voor elk onderdeel van de toelatingsprocedure verhuizen van de ene opvanglocatie naar de andere. ,,Dat houdt in dat ze soms wel tien keer moeten verkassen, terwijl kinderen stabiliteit, veiligheid en structuur nodig hebben'', aldus Unicef. De Werkgroep 'Kind in azc' heeft een advies hierover naar de Tweede Kamer gestuurd.
Meer zeggenschap
Uit recent onderzoek van Binnenlands Bestuur bleek ook al dat gemeenten meer zeggenschap willen over de verdeling van statushouders. Ze nemen liever statushouders uit hun eigen asielcentra (azc) op in hun gemeenschap, dan vluchtelingen die elders in een azc hebben gezeten en weer bij nul beginnen met hun integratie. Door de regie in eigen hand te houden en te kunnen aansluiten bij hun beschikbare woningvoorraad, denken gemeenten ook het lokale draagvlak te kunnen vergroten.
Kleinschalig
Gemeenten willen vooral kleinschalig opvangen. Dat zou meteen de oplossing kunnen zijn voor het probleem met het verplaatsen van kinderen. Een goed voorbeeld is een initiatief van actieve burgers in Amsterdam-Oost. Zij hebben een succesvol concept gecreëerd om eenendertig vluchtelingen op te vangen en in te laten burgeren, middenin hun wijk aan de Mauritskade. De kinderen gaan er vanaf dag een naar de dichtsbijzijnde basisschool en kunnen daardoor al een beetje Nederlands. De gemeente Amsterdam steunt het project zijdelings in advies en diensten. Maar het zijn de burgers en de vluchtelingen zelf die de opvang hebben gevonden, ingericht en die momenteel de kar trekken. Zonder enige bijdrage van het COA is het ze gelukt een comfortabel onderkomen op te richten. Door onder meer crowdfunding en vrijgevige Amsterdammers die heel veel huisraad, kleding en andere spullen hebben geschonken. (EW/ANP)
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.