Advertentie
sociaal / Nieuws

Statushouders matchen aan werk of opleiding

In Amsterdam gebruiken ze zogenoemde matchtafels om jonge vluchtelingen met een verblijfsvergunning zo snel mogelijk aan een baan te koppelen of aan een opleiding.

19 april 2016

Terwijl de meeste gemeenten hun hoofd buigen over de huisvesting van statushouders, moet de volgende stap ook genomen worden. School en/of werk is minstens zo belangrijk voor de  vluchtelingen met een verblijfsvergunning als een dak boven je hoofd. Amsterdam ruimde de zogenoemde matchingtafels in voor zo’n 40 jonge statushouders. De bedoeling is dat een gemeentelijke jobhunter ze koppelt aan een werkgever of opleiding.

Gevlucht
Wethouder Vliegenthart zat er met zijn neus bovenop: ‘Het waren enthousiaste jongeren uit verschillende landen die de handen uit de mouwen willen steken,’ vertelt hij. ‘Die echt iets van hun leven willen maken. Ze zijn allemaal gevlucht, en wonen hier al een tijdje. Een persoon die ik sprak al vier jaar,’ aldus de wethouder Werk en Inkomen.

Taalvaardigheid
Een aantal van hen zal de taalvaardigheid nog moeten bijschaven,’ geeft Vliegenthart toe, ‘maar de meesten hebben hun inburgeringscursus nog niet afgerond, dus dat komt nog. En voor een aantal banen zullen ze opleidingen moeten volgen, dat maakte onze jobhunters ook duidelijk aan de statushouders.’ Jobhunters zijn gemeenteambtenaren die alle vacatures in en om de stad verzamelen en ze proberen te matchen aan de doelgroep.

Horeca 

Banen als timmerman en elektricien zijn populair onder de jonge vluchtelingen. Maar ook het hotelwezen en de horeca in het algemeen trekt de jongeren bij uitstek. ‘En dat komt goed uit,’ aldus de wethouder. ‘Want ook al liggen de banen nog niet voor het oprapen, hier in Amsterdam hebben we toch wel schaarsteberoepen. Zoals in de techniek, maar ook in de horeca en het toerisme. Er zijn echt nog wel wat vacatures te vervullen in deze stad.’

Druppel
Van de veertig aanwezigen komen er 10 tot 12 op een tweede gesprek voor werk of school. En dan zijn er nog de honderden nieuwkomers die ook aan de slag moeten. De ‘matchingtafels’ lijken dan ook een druppel op de gloeiende plaat. ‘We kunnen geen wonderen verrichten,’ zegt Vliegenthart, ‘maar er zijn nog veel sectoren waar werk te vinden is. We hebben niet voor niets vorig jaar 5600 jongeren aan werk of een opleiding geholpen. Maar we zijn nog in de plannen makende fase, er valt nog veel te ontwikkelen. Helemaal als je bedenkt dat er nog 400 jonge statushouders zonder werk zitten. En dan hebben we het nog niet eens over de oudere mensen met verblijfsvergunning,’ aldus de wethouder. ‘Maar het begin is er.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie