Advertentie
sociaal / Nieuws

Amsterdam wil ruimte ‘vergisrecht’ benutten

D66 dient een motie in en wil in kaart brengen waar de gemeente nog meer het recht op een fout wil toepassen maar dit nu niet kan.

11 oktober 2024
ANP Rob Hofland
Rob Hofland, fractievoorzitter D66ANP/Lex van Lieshout

D66 Amsterdam dient een motie in waarmee het college wordt opgedragen de nieuwe ruimte die vernieuwde Wet handhaving sociale zekerheid biedt volop te benutten. Gemeenten krijgen door de wetswijziging meer ruimte om af te zien van het opleggen van boetes, bijvoorbeeld als iemand een fout maakt bij het aanvragen van een uitkering. Fractievoorzitter Rob Hofland zegt dat er brede steun is in de Amsterdamse raad.

Strategisch Projectadviseur

JS Consultancy
Strategisch Projectadviseur

Procesmodelleur

JS Consultancy
Procesmodelleur

Initiatiefvoorstel

In maart vorig jaar kwam Hofland al met het initiatiefvoorstel ‘Recht op herstel van een fout’. Dat werd door de Amsterdamse politiek omarmd. Ik vind dat als Amsterdammers een vergissing begaan, ze de kans moeten krijgen om het recht te zetten. Fouten maken is menselijk. Behandel Amsterdammers als mensen, en niet meteen als juridische tegenpartij’, zei hij toen.

Wetswijziging

Inmiddels is het recht op vergissen een landelijk agendapunt. In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet Schoof kreeg het een plek en inmiddels is er een wetswijziging voorgesteld voor de Wet handhaving sociale zekerheid. Daarin krijgen gemeenten meer ruimte om af te wijken van het sanctiebeleid. Als het bestuursorgaan denkt dat iemand iets niet opzettelijk verkeerd heeft gedaan, volstaat een waarschuwing.

Meedogenloos

‘Onder de geldende wetgeving zijn Amsterdamse ambtenaren in veel gevallen simpelweg verplicht om hard op te treden als mensen een fout begaan’, zegt D66. ‘Ook als het gaat om een kleine administratieve fout. Dit heeft tot schrijnende situatie geleid, waarbij het optreden van de overheid meedogenloos was.’

Lokaal

Het recht op een vergissing wordt er alleen niet dusdanig mee verankerd dat er straks helemaal geen fouten bestraft mogen worden. De afweging blijft bij het bestuursorgaan. D66 Amsterdam wil dat het college er zich aan committeert om binnen de wettelijke kaders zoveel mogelijk ruimte voor coulance op te zoeken. Het is belangrijk om de menselijke maat terug te brengen. Dat het kabinet na mijn initiatiefvoorstel meer ruimte wil creëren in de wet is een goede stap. Als Amsterdam moeten we de ruimte benutten en in ons beleid de Amsterdammer meer als mens te behandelen’, aldus Hofland.

Knelpunten signaleren

D66 presenteerde de motie bij de algemene beschouwingen en zegt in de raad brede steun te hebben gevonden. Stemming over de motie volgt nog. Concreet roept de motie op in kaart te brengen welke nieuwe ruimte er met het wetsvoorstel ontstaat, die ruimte volledig te benutten, en daarnaast in kaart te brengen waar de gemeente nog meer het recht op een fout wil toepassen maar waar dit nu nog niet kan. Dat moet vervolgens worden teruggekoppeld aan het rijk.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie