Advertentie
sociaal / Nieuws

Korting op jeugdzorg gaat door

Ondanks zorgen van de Kamer over de korting van 32 miljoen euro op de jeugdzorg, zet staatsecretaris Martin van Rijn (PvdA, Jeugdzorg) zijn plan door. Hij ziet geen alternatief.

21 november 2012

De korting op de jeugdzorg van 32 miljoen euro per 2013 gaat gewoon door. Dit heeft staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA, Jeugdzorg) in een brief aan de Kamer laten weten. Van Rijn stelt geen alternatieven te hebben om de korting van 2,65 procent - gedeeltelijk - ongedaan te maken.

Wachtlijsten

Het Interprovinciaal Overleg (IPO) is 'teleurgesteld’ over het besluit van de staatssecretaris. Het IPO stelt bovendien dat Van Rijn eerdere toezeggingen aan de Kamer niet gestand doet. Zijn voorganger had de Kamer toegezegd informatie over de begroting van VWS te leveren, op basis waarvan de Kamer met een alternatieve dekking voor de korting zou kunnen komen tijdens de begrotingsbehandeling van 3 december. De provincies beraden zich op verder te ondernemen stappen, aldus IPO-woordvoerder Hanneke Andringa. 

Bestuurlijk onbehoorlijk

Het IPO heeft de afgelopen maanden verwoedde pogingen gedaan om de korting van tafel te halen. De provincies stellen dat de budgetkorting zal leiden tot minder zorgcapaciteit, meer wachtlijsten en kwaliteitsverlies. In een brief op poten aan de Tweede en Eerste Kamer stelde het IPO daarnaast dat de handelswijze van de staatssecretaris ‘bestuurlijk onbehoorlijk’ en ‘juridisch onjuist’ is. De korting zou onder meer te laat zijn aangekondigd en in strijd zijn met de Bestuursafspraken.

Opheldering

De Tweede en Eerste Kamer delen de zorgen over de budgetkorting, mede tegen de achtergrond van de recente aanbevelingen van de commissie-Samson. De Eerste Kamer vroeg vorige week in een brief aan Van Rijn om opheldering over onder meer het tijdstip van aankondiging van de korting en de aantijging van het IPO dat bestuurlijk onbehoorlijk is gehandeld.

Doorvoeren korting

Volgens Van Rijn zijn de provincies via een vooraankondiging al in juli van de korting per 2013 op de hoogte gesteld. In de ogen van de staatssecretaris heeft hij daarmee de beginselen van behoorlijk bestuur in acht genomen. Het IPO bestrijdt dit. Het gaat niet alleen om het tijdstip van de vooraankondiging, maar ook om het feit dat de regels tijdens het spel zijn gewijzigd, vinden de provincies.

Van Rijn legt de zorgen die er bij de Kamers leven over de gevolgen van de aangekondigde korting naast zich neer. Per 1 januari voert hij de korting in.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Goed ingevoerd in jeugdzorg
Het is te hopen dat de staatssecretaris deze harde lijn doorzet en zich niet in laat pakken door Jeugdzorg Nederland die moord en brand schreeuwt. Zolang managers van jeugdzorginstellingen Balkenendesalarissen verdienen, in luxe kantoren zetelen, dure reorganisaties uitvoeren (de beruchte 'professionalisering' ) zonder enig direct resultaat voor de kinderen, moet de sector geld inleveren. Heel terecht.



Hopelijk laat van Rijn de rekenkamers goed controleren of bestuurders het niet in hun hoofd halen die korting op de kinderen en medewerkers af te wenten. Want zo gaat dat meestal wel, dan lopen de wachtlijsten op en de werkdruk voor de medewerkers. En die medewerkers zijn ook nog juridisch verantwoordelijk (gezinsvoogden dan) als het mis gaat.



Kortom, aanpakken die bestuurders. Goede start, stas van Rijn!



Suggesties voor volgende punten van aanpak:

- de inspectie Jeugdzorg functioneert onvoldoende, teveel een papieren tijger, gaat niet in op inidividuele gevallen, niet transparant.

- bestuurders die politiek bedrijven (zie Erik Gerritsen) en zo hun politieke opdrachtgevers dwars zitten, bestraffen. Bestuurders dienen uit te voeren en zich verre te houden van politieke machtsspelletjes via de media.

- Bestuurders die wachtlijsten hebben afstraffen, korten op hun salaris.

- Jeugdzorginstellingen geen geld meer geven voor dure kantoren.

- Invloed Jeugdzorg Nederland aan banden leggen, contacten tussen ambtenaren en Jeugdzorg Nederland afbouwen en zelf meer informatie op het ministerie verzamelen ipv afhankelijk te zijn van JN.

- Jeugdpoort stoppen. Het is volstrekt ondemocratisch dat bestuurders en lobbyclubs de koek (het belastinggeld en het werk) kunnen verdelen en daarmee de ambtenarij beinvloeden, zonder dat burgers daarbij betrokken zijn. Zeker in de jeugdzorg, omdat daar zo ontzettend veel klachten over zijn en er zoveel mis gaat.

- Kijk uit met transitie, bestuurders (Jeugdzorg Nederland) krijgen te veel macht en invloed ten koste van de kinderen (zie ook het punt van de kinderombudsman)

Advertentie