Advertentie
sociaal / Nieuws

Van Rijn start nieuwe uitvoeringsorganisatie pgb

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat een nieuwe publieke organisatie in het leven roepen, die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget op zich gaat nemen. De organisatie moet worden aangestuurd door de gemeenten en de zorgkantoren.

23 februari 2017

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat een nieuwe publieke organisatie in het leven roepen, die de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het persoonsgebonden budget op zich gaat nemen. De organisatie moet worden aangestuurd door de gemeenten en de zorgkantoren. 

Publiekrechtelijke organisatie

Dat heeft Van Rijn woensdag in een brief aan de Kamer gemeld. ‘Vanwege de complexiteit van het stelsel kies ik voor het institutionaliseren van de keten in één publieke organisatie. Deze organisatie - met gemeenten en zorgkantoren in een leidende rol - krijgt een centrale opdrachtgeversrol voor de uitvoering van het beheer. Gelet op de aard van de informatie en de waarborging van privacy moet dit een publiekrechtelijke organisatie zijn, met een nader te bepalen rechtsvorm’, zo stelt Van Rijn in de brief.

Kritiek
De Sociale Verzekerings Bank (SVB), bij wie de betaling van de pgb-budgetten nu is ondergebracht, zal hiervoor wel de verantwoordelijkheid blijven dragen.  De SVB keert de pgb’s sinds januari 2015 uit. De organisatie kreeg veel kritiek te verduren omdat het niet lukte om de pgb’s op tijd uit te betalen. In veel gevallen lukte het zelfs helemaal niet om geld over te maken naar rekeningen van budgethouders.

Vergoeding
Afgelopen vrijdag maakte het ministerie van Volksgezondheid bekend dat mensen die vanwege problemen met het persoonsgebonden budget extra kosten hebben moeten maken, per 1 maart een vergoeding daarvoor kunnen aanvragen. . Op de website www.compensatieregelingpgb.nl kunnen betrokkenen nagaan of zij voor de vergoeding in aanmerking komen. De vergoeding kan tot 1 juni worden aangevraagd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Erik
Je zou ook kunnen overwegen PGB's af te schaffen. MInder dan 5% van het budget en 170% van de problemen. Staat blijkbaar niet ter discussie?
Vanessa Gosselink / Directeur
Jammer dat alleen aan de acherkant een oplossing voor een symptoom gezocht wordt en niet helemaal aan de voorkant gekeken wordt naar effectiviteit van de inzet van PGB's. Juist problemen rondom uitkering zou daar een trigger toe kunnen zijn.



institutionaliseren en creeren van een n ieuwe uitvoeringsorganisatie lijkt een beweging naar centralisering te zijn, tegenstrijdig ten opzichte van de eerdere beweging tot decentralisatie richting gemeenten.



Hier ontbreekt een goede visie. Iets voor het nieuwe kabinet
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
VWS een ministerie waar integriteit en vooral kwaliteit iedere keer met voeten wordt geschonden.



Iedere nietsnut weet dat je als je een nieuwe auto wilt gaan leveren, dat alleen maar kan als de fabriek vlekkeloos draait.



Politici creëren de grootste bagger door te gaan leveren, terwijl de ingenieurs nog druk aan het tekenen zijn. Laat staan dat zij het realisme tonen om te wachten totdat de fabriek heeft proefgedraaid.
Erik
Denk aan je hart Toine :-)



Mijn vraag is min of meer dezelfde als die van Vanessa Gosselink: wat leveren PGB's op? Is er een afweging tussen kwaliteit en kosten?



Waarom staat dit niet ter discussie? Het zal wel zijn omdat keuzevrijheid politiek lekker klinkt. Of het nou uitvoerbaar is of niet.
Advertentie