Van der Laan: Segregatie neemt toe
Het gaat iets beter met de integratie van allochtonen in Nederland. Maar dat geldt niet voor iedereen. Zo verslechtert de positie van jongeren van niet-westerse afkomst op de arbeidsmarkt en neemt de segregatie in wijken en op scholen eerder toe dan af.
Langzaam
Dat blijkt volgens minister Eberhard van der Laan (Integratie) uit het jaarrapport integratie 2009, dat hij dinsdag samen met zijn integratiebrief naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De integratie van nieuwe Nederlanders gaat volgens hem 'langzaam maar zeker vooruit'. Allochtone studenten hebben in het hoger onderwijs een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Het aantal migranten met werk is in de afgelopen tien jaar met 10 procent toegenomen en er zijn ruim 40.000 allochtone ondernemers bijgekomen, aldus Van der Laan.
Kiezen
In de toekomst moet voorop staan dat migranten 'kiezen' voor Nederland. Ze hebben de morele verplichting zich aan te passen. De remigratiewet is daarom volgens Van der Laan al 'gevoelig' beperkt. Van de nieuwkomers mag een extra inspanning worden verwacht om zich een plek te verwerven in de Nederlandse samenleving. Nederland moet daarin niet zo krampachtig zijn, vindt de bewindsman. 'Jij komt hier naartoe, jij moet van je toekomst hier een succes maken', zou hij tot de doelgroep willen zeggen.
Cadeau
Die zou dan ook veel meer dan nu gebruik moeten maken van zo'n 'cadeau' als de mogelijkheden tot inburgering. 'Er is geen land dat zo'n stelsel van inburgering heeft georganiseerd.' Hij gruwt dan ook van het voorbeeld van een buitenlandse moeder die zo weinig Nederlands kent dat ze niet eens snapt op welke school haar kinderen zitten. De problemen moeten nu maar eens goed bij de naam worden genoemd. 'Dat debat mag confronterend worden gevoerd zolang er wordt gestreefd naar het oplossen van de onenigheid.'
Spankracht
Er moet niet alleen oog zijn voor de migranten, maar net zoveel voor wat de Nederlandse samenleving kan verstouwen. 'Ik heb scholen gezien met 98 procent nieuwe Nederlanders onder de leerlingen. Dan zie je de leerkrachten, met wallen onder de ogen. Dat zijn van die Theo Thijssens', aldus de minister doelend op de socialistische onderwijzer en schrijver van Kees de Jongen en De gelukkige klas. 'We moeten ze helpen, deze leraren, huisartsen en politieagenten. Het is een spankracht die niet eeuwig kan duren.'
Toeval dat dit gebeurt pal voor de verkiezingen in Venlo? Nou ja, dat mag.
Hij trof het niet dat hij een zeer realistische en kordate mevrouw aan tafel had die les geeft aan nieuwe Nederlanders.
Haar conclusie: voor oudere generaties min of meer te laat, voor de andere groepen te vrijblijvend, met veel verzuim om allerlei redenen. Kosten gaan wel door. De minister verweerde zich dat hij gebonden is aan EU regels. Zonder sancties zag deze taallerares het nieuwe beleid zeer beperkt vruchten afwerpen. Ik snap nog steeds niet dat het niet via een CD box thuis kan en dit zoveel jaren minimaal 5000 euro per persoon moet kosten. Geen gezeur van ziek, zeer of geen oppas en dwarsliggen van echtgenoten etc.
Aan tafel zat de broer van Geert Wilders.
Politiek uit ander hout gesneden. Hij onderstreepte de leemte na de ontzuiling.
Had daarbij m.i. op moeten tellen dat de massaimmigratie de afnemende cohesie enorm versterkt heeft. De welvaart eveneens. Tweede en volgende generaties onder de nieuwe Nederlanders en met name die met een Islam. achtergrond, hebben moeite te Europeaniseren door een eeuwenlang eendimensionale cultuur. Leven met verschillen is men hier al wat langer gewend en een jaar of 50 nu zonder het juk van een religie en door de vroegere historische ontwikkelingen in West Europa. Segegratie ontstaat als er zoveel zoveel groepen door mobiliteit en techniek sterk blijven hangen aan land en landgenoten van herkomst en voornamelijk op school en werk elkaar tegenkomen. De autochtonen trekken zich terug in die ontzuilde en te snel vervreemder wordende wereld om zich heen, in hun eigen huisje met eventueel boompje en beestje.
De minister riep op dat politici elkaar op het schild moeten houden, zodat de burgers meer vertrouwen gaan krijgen. Ja, het gaat langzaam, maarrrr, het is toch al vooruitgegaan met de integratie.
Dat zet voor de doorsnee burger na decennia slap beleid echt niet voldoende zoden aan de dijk.
Laat staan dat na al die onthutsende rapporten, die de burgers zagen langskomen en de huidige fin. crisis, de burgers redenen hebben, om politici die netjes met elkaar omgaan, beter dan nu te vertrouwen.