sociaal / Partnerbijdrage

Woonplaatsbeginsel 2022

Woonplaatsbeginsel Jeugd 2022. Eerste implementatiefase van start gegaan

16 februari 2021
wonen.1.jpg

Deze week (9 februari 2021) vond het webinar van de VNG plaats over het nieuwe woonplaatsbeginsel. Onze adviseurs Jinke Akkerman, Marloes Janssen en Kim Sommer – Oude Egberink waren erbij en vertellen hun bevindingen.

Na een jaar van uitstel wordt op 1 januari 2022 de Wet wijziging implementatie woonplaatsbeginsel Jeugd van kracht. Deze week werd in het webinar een toelichting gegeven op de activiteiten die moeten plaatsvinden door alle gemeenten in ons land. In een korte introductie werd ingegaan op het doel van deze wetswijziging, de betrokken projectorganisatie en de planning op hoofdlijnen.

 

We bevinden ons vanaf dit moment in de eerste implementatiefase die loopt vanaf nu tot 1 juli 2021. In deze eerste fase is het aan alle gemeente om het nieuwe woonplaatsbeginsel te gaan toepassen op de huidige populatie jeugdigen met een toewijzing om zo zicht te krijgen op de groep ‘over te dragen jeugdigen’. 

 

Middels het nemen van een aantal stappen, als door een trechter, zal elke gemeente zijn huidige populatie in kaart moeten brengen.  Zo zal er in eerste instantie een goed overzicht moeten komen van de lopende toewijzingen. Om vervolgens hierop een aantal selecties toe te passen zoals wel/niet doorlopende zorg in 2022, type zorg (ambulant en/of verblijf) en leeftijd jeugdige (jonger of ouder dan 18/23 jaar?). Om uiteindelijk te komen tot een (waarschijnlijk kleine) restgroep van jeugdigen die verblijfszorg ontvangen na 1-1-2022.  Voor deze groep geldt dat er op individueel niveau een onderzoek plaats zal moeten vinden om te beoordelen welke gemeente verantwoordelijk is voor (de kosten van) de zorg aan deze jeugdige en of er wel of niet een overdracht plaats zal moeten vinden per 1-1-2022.

 

Leuk klusje voor een doorgewinterde data-analist die wel wat kan met zo’n bak aan data. Maar dit is niet de enige uitdaging, zo ligt er ook veel werk om alvast goed de vervolgstappen in te regelen. Want er zal ook goed gemonitord moeten gaan worden op de mutaties die plaats gaan vinden in de periode vanaf de eerste data-analyse tot 1-1-2022, zoals bij verhuizingen, uitstroom en nieuwe instroom.

 

Er zijn nog veel vragen en onduidelijkheden om tot de daadwerkelijke implementatie te komen van dit nieuwe woonplaatsbeginsel. De VNG en Ketenbureau i-sociaaldomein zullen de komende tijd deze vragen gaan inventariseren en beantwoorden. Hou daarom goed de groepspagina in de gaten van het ketenbureau i-sociaal domein en/of word lid.

 

Wij bereiden ons alvast voor om gemeenten te gaan ondersteunen bij deze eerste implementatiefase! Voor Van Dam & Oosterbaan in ieder geval een waar data-feestje!

 

Kim Oude Egberink

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.