Datagedreven Werken binnen het Jeugddomein
Digitale masterclass | 19 oktober 2022 | 11:00 - 13:00
Datagedreven werken binnen het Jeugddomein
Veel gemeenten in Nederland hebben sinds de decentralisaties in 2015 te maken met tekorten in het sociaal domein. Met name de tekorten op Jeugdzorg lopen enorm op. Gemeenten ondernemen tweeledig actie: enerzijds door een beroep te doen op de rijksoverheid voor ruimere budgetten. Anderzijds door met beheersmaatregelen in het sociaal domein meer grip te krijgen op de zorgproductie- en kosten. De kwaliteit van zorg mag echter niet ondersneeuwen onder het “geweld” van kostenbeheersing. Door data te gebruiken als instrument, is het mogelijk om tot beter onderbouwde beleidskeuzes en besluitvorming te komen. In zowel kostenbeheersing als het bieden van kwaliteit. Maar voor welke beleidsmatige doeleinden kun je de data in jouw gemeente nu inzetten? En hoe maak je de juiste vertaling van data naar beleid?
In deze Masterclass nemen we je mee in het datagedreven werken in het Jeugddomein. We laten aan de hand van een aantal concrete praktijkvoorbeelden zien hoe je met datagedreven werken grip op kosten krijgt én tegelijkertijd kan sturen op kwaliteit.
Deze masterclass is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn binnen de (semi-)publieke overheid. Je houdt je o.a. bezig met cijfers en doorontwikkeling binnen het Jeugddomein.
Programma
De masterclass Datagedreven werken binnen het Jeugddomein bestaat uit twee delen;
1. Algemeen deel
We vertellen kort iets over Van Dam & Oosterbaan en onze kijk op datagedreven werken. Dit doen we aan de hand van ons theoretisch model dat bestaat uit de 5 pijlers om tot datagedreven weken te komen; data, handeling, koers, ontwikkeling en technologie.
2. Themagerichte deel: Jeugd
Vervolgens nemen we jullie mee in een aantal actuele praktijkvoorbeelden binnen het jeugddomein en koppelen we hieraan de mogelijkheden om deze met een ‘data-bril’ te bekijken. We delen analyses, geven voorbeelden van hoe je van data tot informatie komt om bepaalde beleidskeuzes te maken en bespreken praktische business cases van datagedreven werken zodat je ook kunt zien wat andere gemeenten ondernomen hebben. Denk hierbij aan onderwerpen als de inzet van een POH-GGZ Jeugd, het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs en jeugdhulp of het monitoren van de inzet en effectiviteit van verschillende systeemgerichte interventies in jouw gemeente/regio.
Wij bieden de masterclass ook incompany aan. We overleggen de datum dan samen met jou.
Voor wie is de masterclass?
Deze masterclass is bedoeld voor professionals die werkzaam zijn binnen de (semi-)publieke overheid. Je hebt het meest aan deze masterclass als je je met cijfers en doorontwikkeling bezig houdt binnen het Jeugddomein (in een beleidsfunctie of een technische functie). Bijvoorbeeld in de functie van Projectleider Sociaal Domein/Jeugd, Beleidsmedewerker Sociaal Domein/Jeugd, (Beleids)adviseur Jeugd, Strateeg, Data-analist Sociaal Domein of manager/teamleider Sociaal Domein. Deze masterclass is niet bedoeld voor commerciële partijen.
Wat levert het op?
Aan het einde van de masterclass:
- Ben je op de hoogte van onze visie op datagedreven werken.
- Heb je inzicht in good practices van datagedreven werken vanuit andere gemeenten.
- Beschik je over concrete suggesties en stellen we activiteiten voor waarmee jij en jouw collega’s zelf verder kunnen bouwen aan een datagedreven gemeente.
- Heb je inzicht gekregen in hoe je met datagedreven werken grip op de kosten krijgt en kan sturen op kwaliteit.
- Ben je op de hoogte van de succesverhalen en uitdagingen rondom datagedreven werken binnen het Jeugddomein.
- Kun je jouw Directie/MT binnen Jeugd enthousiasmeren en ondersteunen bij de verbeterslag van strategie naar beleid, naar uitvoering en terug met behulp van datagedreven werken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.