Advertentie
sociaal / Column

Vakantiedagen

Bij vele ambtenaren zal deze maand weer een nieuw vakantiesaldo op de verlofkaart worden bijgeschreven. Bij een voltijds dienstverband van 36 uren per week heeft de rijksambtenaar jaarlijks 165,6 uren vakantie.

07 januari 2011

De gemeenteambtenaar heeft overigens iets minder, namelijk 158,4 uur. En ambtenaren ouder dan 45 jaar hebben weer extra vakantie-uren.

 

In veel gevallen zal het vakantiesaldo van het vorig jaar voor het grootste gedeelte zijn opgemaakt. Het restant kan worden meegenomen naar een volgend jaar, maar daarvoor gelden beperkingen. Uitgangspunt van het rijksambtenarenreglement is dat niet-genoten vakantie- uren weliswaar kunnen worden overgeboekt naar het volgende jaar, maar met een maximum van een jaar aan vakantierechten, minus de ‘verplichte’ jaarlijkse vakantieopname van 108 uren. Een voltijds rijksambtenaar kan zo dus maximaal 57,6 uren meenemen.

 

De andere niet opgenomen vakantie-uren komen te vervallen. Dit is een totaal ander systeem dan voor werknemers in de civiele sector. Vakantieaanspraken verjaren daar pas na 5 jaar, ongeacht de omvang van het verlofstuwmeer.

 

Net als in de civiele sector is het ook bij ambtenaren regel dat bij langdurige ziekte slechts voor een periode van 6 maanden vakantie wordt opgebouwd. Als een ambtenaar (of werknemer) langer dan 6 maanden ziek is, bouwt hij niet langer vakantieaanspraken op. Bovendien geldt ook voor een langdurig zieke werknemer dat hij maar beperkt vakantiedagen mag overboeken naar een volgend jaar. Dat betekent in veel gevallen dat vakantiedagen verdwijnen.

 

Omdat het strijdig blijkt te zijn met Europees recht, zal dit systeem echter niet in stand kunnen blijven. Het Europese Hof van Justitie heeft zich daarover al diverse keren uitgelaten. In het kort oordeelde het Hof dat ook een langdurig zieke medewerker de mogelijkheid moet hebben om zijn vakantiedagen op te nemen.

 

Ook de Nederlandse rechter (de rechtbank Amsterdam) heeft uitgesproken dat een aantal bepalingen uit het Rijksambtenarenreglement (ARAR) niet toegepast kan worden vanwege strijdigheid met Europees recht. Er is hierover nog geen oordeel van de hoogste Nederlandse ambtenarenrechter, de Centrale Raad van Beroep. Inmiddels is wel het een en ander in gang gezet.

 

De regering heeft een wetsvoorstel ingediend om de wettelijke vakantiedagenregeling voor werknemers in de civiele sector ‘Europa-proof’ te maken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft, vooruitlopend op een aanpassing van het ARAR, een circulaire gepubliceerd met een werkwijze hoe om te gaan met de vakantierechten van langdurig zieke rijksambtenaren. Een stappenplan met maar liefst vijf stappen, en een speciaal registratieformulier.

 

Eenvoudig is het allang niet meer. Het (niet volledig) overboeken van vakantiedagen levert een appellabel besluit op. Vooral voor de langdurig zieke ambtenaar is het zaak goed op te letten, ook op termijnen! Vakantie is bedoeld om uit te rusten, maar van alle regels over vakantiedagen word je eigenlijk alleen maar moe.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie