Advertentie
sociaal / Nieuws

UWV gaat beslagvrije voet anders hanteren

Het UWV gaat bij meerdere beslagleggingen op iemands uitkering niet langer de laagst berekende beslagvrije voet hanteren, meldt de Nationale Ombudsman. In plaats daarvan wordt uitgegaan van de beslagvrije voet zoals die wordt gehanteerd door de beslagleggende partij die het geld int.

09 juli 2019
uwv-banenmarkt-assen.jpg

Het UWV gaat bij meerdere beslagleggingen op iemands uitkering niet langer de laagst berekende beslagvrije voet hanteren, meldt de Nationale Ombudsman. In plaats daarvan wordt uitgegaan van de beslagvrije voet zoals die wordt gehanteerd door de beslagleggende partij die het geld ook daadwerkelijk int.

Onder bestaansminimum

Het UWV neemt daarmee een aanbeveling van ombudsman Reinier van Zutphen over. De Nationale Ombudsman gaf in 2017 en voor het laatst nog in februari aan dat het oude beslagbeleid van het UWV erin resulteert dat uitkeringsgerechtigden ver onder het bestaansminimum moeten leven.

600 euro verschil

Bij één uitkeringsgerechtigde zat er maar liefst 600 euro verschil tussen de beslagvrije voet zoals die door  beslagleggers was vastgesteld. In zijn geval ging het UWV uit van de laagste beslagvrije voet. De Belastingdienst, in dit geval de eerste beslaglegger, had zelf een hogere beslagvrije voet vastgesteld, maar desondanks ging het gehele bedrag boven die láágste beslagvrije voet naar de Belastingdienst.

Teveel geïnd geld terugbetalen

Omdat de Belastingdienst het teveel geïnde geld weigerde terug te geven, legde de schuldenaar in kwestie de klacht voor aan de Nationale Ombudsman, die de klacht van de man gegrond acht. De Belastingdienst krijgt de aanbeveling mee om voortaan het geld dat teveel onder de beslagvrije voet is geïnd terug te betalen.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie