Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Utrecht wil scriptie niet openbaar'

De VVD-fractie in de gemeenteraad van Utrecht heeft bij het college van B. en W. aan de bel getrokken over een masterscriptie die op last van de gemeente van de website van de Universiteit Utrecht zou zijn gehouden.

04 november 2010

WIJ
De scriptie is een evaluatie van de Wet Investeringen in Jongeren (WIJ) bij het jongerenloket in Utrecht. Dat meldde fractievoorzitter Kees Geldof van de VVD woensdag.

Niet openbaar

De VVD-fractie ging volgens Geldof googelen in verband met een komend bespreking in de gemeenteraad over het jongerenloket en ontdekte dat de scriptie uit juli van dit jaar bestond, maar niet toegankelijk was. Navraag bij de studiebegeleider leerde de VVD dat op verzoek van de gemeente niet tot openbaarmaking is overgegaan.

Vragen

De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college. ,,Dit is niet in overeenstemming met de open en transparante cultuur die dit college zegt na te streven’’, zei Geldof.

Opspraak

Een woordvoerder van de gemeente kan in afwachting van de beantwoording van de vragen geen commentaar geven. Een woordvoerster van de universiteit wist er woensdagavond nog niet van.

In 2009 raakte burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht in opspraak toen hij een artikel over zijn pensionkostenvergoeding.uit een huis-aan-huisblad wilde houden.

Geen embargo
Het college van b en w van Utrecht heeft inmiddels laten weten geen embargo ingesteld te hebben op de scriptie.  Er zou contact zijn geweest met de studente omdat er een naam van een respondent in de gepubliceerde scriptie stond. Het verzoek was om die naam te vervangen of de scriptie te verwijderen, aldus het college. Vervolgens zou de universiteit de scriptie hebben weggehaald.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W. Sanner
Het artikel gaat over twee voorbeelden van druk uitoefenen (macht) door een gemeente inzake tegenhouden van ongunstige publicaties. Topje van de ijsberg?
Peter / sr. adviseur
Als een college of burgemeester op zo'n manier misbruik maakt van de functie om openbaarmaking tegen te houden dan klopt er kennelijk iets niet en legt het tegengehouden stuk de vinger op de zere plek. Dus juist openbaar maken. Zulke lieden horen niet in het openbaar bestuur thuis, snel afvoeren zou ik zeggen. Ik snap overigens de UT niet om zich de les door het college of burgemeester te laten voorschrijven.
H.A.Decker / adviseur.
In eerdere berichten las ik, dat de geheimhouding wel tot 2050 kon duren.
Moet niet gekker worden.
Ik snap de student en de studiebegeleider ook niet. Maar wellicht krijg je op die manier de gewenste aandacht.
Sinne
Via de webiste van geenstijl is de scriptie inmiddels te lezen
Michiel Jonker / ambtenaar bij een decentrale overheid
Tjeems penetreert het hart van het kwaad: de geheime, stalen constructie vanwaaruit Coltfinger en zijn handlangers de wereld uiterlijk in 2050 willen vernietigen. Kortom, Tjeems dringt binnen in het jongerenloket te Utrecht.

Daar wordt Tjeems in een houtgreep genomen door Coltfingers adjudant, de ploert Wolfsenklauw. "Tjeempie", piept Tjeems, "laat me los. Ik was alleen op zoek naar een studente."

Maar zodra Wolfsenklauw hem loslaat, blijkt dat Tjeems eigenlijk op zoek is naar de supergeheime masterscriptie van die studente. Nou goed, dan neemt hij haar ook maar mee.

Nadat ze uit de vlammenzee van het brandende Utrecht zijn ontsnapt met behulp van een hete-lucht-ballon die toevallig boven de Dom hing, genieten ze na een korte reis enkele kilometers verderop van een fraaie uitzicht op de universitaire gebouwen... maar vooral ook van hun uitzicht op elkaar.

"Tjeems," zegt de studente, "wat ben ik blij dat je me hebt gered. Het was een chaos daar in Utrecht."

"Ach," glimlacht Tjeems. "Een kwestie van cultuur". En met een olijke knipoog laat hij een steekvlam omhoog spuiten in de grote ballon, die vervolgens kalm naar onbereikbare hoogte stijgt.
Advertentie