Advertentie
sociaal / Nieuws

Straatintimidatie harder aangepakt in Utrecht

Het is volgens burgemeester Sharon Dijksma vooral belangrijk dat jongens en mannen zich bewust worden dat dit gedrag niet normaal is.

ANP
12 oktober 2022
Straatintimidatie
StraatintimidatieShutterstock

De gemeente Utrecht gaat de komende jaren straatintimidatie - 'een diepgeworteld maatschappelijk probleem' - harder aanpakken. Onder straatintimidatie valt onder meer het nafluiten, -roepen of -sissen. Ook agressieve taal of het hinderlijk volgen, hoort daartoe.

Senior Communicatieadviseur Interne (Verander)communicatie, Rijkswaterstaat Utrecht

Yacht
Senior Communicatieadviseur Interne (Verander)communicatie, Rijkswaterstaat Utrecht

projectmanager uitvoering parkeerbeleid

Yacht
projectmanager uitvoering parkeerbeleid

Niet normaal

Het is volgens burgemeester Sharon Dijksma vooral belangrijk dat jongens en mannen zich bewust worden dat dit gedrag niet normaal is. 'Om de maatschappelijke norm op lange termijn écht te veranderen, is het van belang om duidelijke normen en grenzen te stellen.' Daarom komt er voorlichting en een campagne. Bovendien opent de gemeente volgende maand een meldingssysteem waarop slachtoffers een incident kunnen melden. Dit alles is onderdeel van het Actieplan Straatintimidatie 2022-2026, dat woensdag door het college van B en W is vastgesteld.

Maatregelen

'Op basis van deze maatregelen kan de gemeente vervolgens gerichte maatregelen treffen op locaties waar straatintimidatie (relatief vaak) voorkomt. Bijvoorbeeld door het anders inrichten van de openbare ruimte, het opschroeven van de straatverlichting en het gerichter inzetten van handhaving en jongerenwerk', zo luidt de toelichting.

Strafbaar

De gemeente is een groot voorstander van het strafbaar stellen van straatintimidatie. Het handhaven hierop is van groot belang, zegt ze. 'Wij zijn daarom blij dat de minister van Justitie en Veiligheid in haar nieuwe wetsvoorstel seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar stelt. Bij het tegengaan van intimidatie op straat zien wij ook een rol voor onze boa’s.' (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Weer eens een typisch woke item. Straatintimidatie gaat veel verder dan dit. Probeer eens burgers aan te spreken die de wet overtreden. De standaard reactie is verbale bedreiging. Dat zijn geen jonge mannen die dat doen. Dat zijn vrouwen én mannen van alle leeftijden die zich God in Frankrijk wanen.

Dit is louter en alleen voor de bühne. Er is een zeer beperkt budget beschikbaar dat niet naar handhaving in de openbare ruimte gaat. Er is alleen geld voor indirecte maatregelen.

Dat past bij het laat maar waaien beleid in Utrecht. De openbare ruimte in Utrecht is een chaos. Vergelijk dat eens met Den Haag. Wie daar zijn auto of fiets verkeerd stalt wordt direct gecorrigeerd. In Utrecht niet. GroenLinks, Lot van Hooijdonk, wil per se niet corrigerend optreden. Dat vindt de achterban niet fijn, en zo offert GroenLinks veiligheid in de openbare ruimte op om stemmen te trekken.
Toine Goossens
Stadsbesturen in de Randstad zijn zeer selectief bij het nemen van maatregelen om gedrag in de openbare ruimte te verbeteren. Neem de maatregel van Halsema om alleen moskeeën te vragen om sekse discriminatie actief te bestrijden.
Dit selectief, in het openbaar, uitnodigen is op haar beurt discriminatoir.

Gemeenten die aan gedragsturing willen doen dienen te beschikken over een normen- en waardensysteem waarmee zij al hun beleid aansturen. Daar beschikt, voor zover ik weet, geen enkele gemeente over.

Alle kerkgenootschappen hebben daar beleid voor, maar de invloed van kerken en moskeeën is in de geseculariseerde samenleving tot een absoluut nulpunt gedaald.
Nu deze maatschappelijke sturing is weggevallen dient de overheid morele sturing zelf ter hand te nemen. Welke mores verwacht de overheid van alle burgers en organisaties? Daar is een grote behoefte aan. Voorlopig blijft het doodstil.
Advertentie