'Utrecht heeft Europa wat te bieden'
Vorig jaar werd Rinda den Besten (34) benoemd tot plaatsvervangend lid van het Comité van de Regio's van de Europese Commissie. Daar maakt ze zich sterk voor de kwaliteit van onderwijs en participatie - en voor Utrecht zelf. Ondertussen hoopt ze bij te dragen aan een efficiënter 'Europa'. Den Besten is tevens PvdA-wethouder Jeugd, Onderwijs en Volksgezondheid in Utrecht.
Waarom hebben ze u benoemd?
Op een gegeven moment kwam bij een van de VNG-commissies de vraag wie er afgevaardigde wil worden voor het Europese Comité van de Regio's. Daarbij wordt altijd gekeken naar voldoende spreiding tussen gemeenten, partijen en de seksen. Men zocht een vrouwelijke CDA'er. Die konden ze niet vinden, en ik wilde wel. Het heeft lang geduurd voordat deze functie werd ingevuld. Europa is niet erg voortvarend wat dat betreft.
Niet van harte dus.
Nee, maar zo werkt het. Die spreiding is belangrijk. Ik wilde graag, want behalve plaatsvervangend lid van het comité ben ik ook permanent lid van de commissie Educ. Dat gaat over educatie, cultuur en jongerenparticipatie in Europa. Voor mij als wethouder Jeugd en Onderwijs buitengewoon interessant.
Waarom eigenlijk?
Europa heeft mijn interesse, hoewel het een haat-liefdeverhouding is. Neem alleen al de stroperigheid rond mijn benoeming. Of de 34 talen waarin vergaderd wordt! Toch wil ik me sterk maken voor een efficiënter Europa. In het ergste geval wordt de EU gezien als boeman die zich met alles bemoeit, in het beste geval als grote flappentap. Daar zit weinig tussen. Nou, dat triggert mij alleen maar meer.
Dat moet u toch uitleggen.
Europa is slecht aan de man gebracht. Het zegt mensen niets dat mede dankzij de EU er al zestig jaar vrede is. De meeste mensen denken aan regels voor de kromming van bananen. Ja, de angst voor te veel regels heb ik zelf ook wel.
En de liefde?
Europa biedt grote kansen. Alleen al voor solidariteit. Nu vragen we nieuwe lidstaten naar hun democratische gehalte, naar de kwaliteit van hun onderwijs. Dat is winst, zoals ook de uitwisseling van mensen en kennis dat is. Wat me ook zo aanspreekt: in de commissie werken we niet met dikke beleidsnota's, maar met concrete actieplannen. Zoals voor jeugd, onderwijs en participatie.
Europa gaat ook al over de jeugd?
Geen angst, ook ik vind dat de EU moet afblijven van het jeugdbeleid. Hoe lokaler, hoe beter. Wel zie ik een meerwaarde in de uitwisseling van kennis en ook in de uitwisseling van jongeren - stagelopen, studeren - zelf. Daarnaast spreken we over thema's als de ontvolking. Gezinspolitiek? Spanje is daar actief mee bezig.
Wat wint Utrecht met uw lidmaatschap?
Veel, want ik zit er met nadruk ook namens de stad. Wij hopen de proloog van de Tour de France hiernaartoe te halen, en de Europese ministerraad. En we hebben veel te bieden. We zijn een onderwijsstad met een vooruitstrevend achterstandenbeleid. Daar kan Frankrijk nog wat van leren. Bijna niemand van de collega's kent Utrecht, maar eenmaal hier zijn ze hoteldebotel. Er zijn veel functionarissen in Brussel die alleen maar zitten en stemmen. Maar als je zélf iets wilt, kun je met Europa veel bereiken.
Zoals?
Bijvoorbeeld: binnen de Nederlandse delegatie hebben we bereikt dat het thema jeugd voor heel 2008 prioriteit heeft binnen de commissie Educ.
Waarom past deze functie bij u?
Europa is té belangrijk om aan de bureaucratie over te laten. Het is ook een idealistisch motief, want de jeugd heeft de toekomst en een toekomst zonder Europa is ondenkbaar.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.