Advertentie
sociaal / Nieuws

Utrecht buigt zich over omstreden Jongerenloket

De gemeenteraad van Utrecht beslist op 9 december of het Jongerenloket langer - tot eind 2011 - open blijft. Daarna wordt gekeken of het loket een definitieve plaats kan krijgen in de gemeente. Het Jongerenloket kwam onlangs negatief in het nieuws nadat een student er een weinig vlijende scriptie over had geschreven die vervolgens op last van de gemeente Utrecht van de website van de universiteit zou zijn gehaald.

19 november 2010
Criminele jongeren
In de scriptie beschreef de student onder meer hoe ‘criminele jongeren’ zich via het Jongerenloket meldden bij re-integratiebedrijf Fourstar. Daar haalden ze, zonder er iets voor te doen, een stagevergoeding van maximaal 900 euro per maand op. De scriptie verscheen kort nadat de gemeente Utrecht een persbericht had verstuurd met als titel ‘Utrechts Jongerenloket is een succes’. In een interview met de Volkskrant bevestigde directeur Kollau van Fourstar echter dat er eind 2009 veel mis ging bij het bedrijf en dat het een chaos was. Dat kwam omdat toen net de Wet investeren in jongeren (WIJ) ingevoerd was. Hij vertelt dat receptiemedewerkers geïntimideerd werden, werknemers bedreigd en spullen beschadigd.

Hoge werkdruk
In een vergadering van de raadscommissie meldt wethouder Rinda den Besten van Jeugd dat de scriptie vooral citaten van klantmanagers van het Jongerenloket bevat, opgetekend tijdens de beginperiode van de WIJ. Volgens Den Besten stonden de klantmanagers daardoor onder en zeer hoge werkdruk. Ook zegt ze dat niet is te controleren of er veel criminele jongeren om een stagevergoeding kwamen vragen. Wel erkent ze dat er een groep zogenaamde ‘niet-willers’ was: jongeren die niet de hoogste prioriteit geven aan willen werken, maar vooral geprikkeld werden door geld.

Redelijk succesvol
De wethouder zegt verder dat in de eerste paar maanden door Fourstar stagevergoedingen zijn uitbetaald terwijl jongeren daar geen recht op hadden. Daarna zou orde op zaken zijn gesteld en is een ‘redelijk succesvol’ lik-op-stuk beleid doorgevoerd. Overigens heeft de studente, volgens Den Besten, nooit gesproken met Fourstar.

Te optimistisch
Blijft de vraag waarom de gemeente Utrecht een zeer positief persbericht over het Jongerenloket de wereld instuurt, terwijl er op z’n zachtst gezegd een aantal zaken niet vlekkeloos verliepen. Wethouder Den Besten erkent dat het achteraf bezien wat te optimistisch is geschreven maar blijft erbij dat het loket, dat het laatste jaar ruim 1000 jongeren aan werk, school of een leerwerkbaan heeft geholpen, een succes is. Wel moet er nog veel verbeterd worden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie