Unieke traditie te grabbel
Plannen om data voor de meivakantie landelijk vast te stellen, bedreigen de viering van Bevrijdingsdag, Koninginnedag en Dodenherdenking. Voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen en burgemeester van Leiderdorp Michiel Zonnevylle (VVD) heeft de minister van Onderwijs een brandbrief gestuurd.
Spraakmaker: Michiel Zonnevylle
U luidt de noodklok.
De minister wil de meivakantie op vaste data voor heel Nederland vaststellen. We hebben al heel wat keren bij het kabinet aandacht gevraagd voor het feit dat in die vakantieperiode ook nationale feestdagen en de Nationale Dodenherdenking vallen. Je kunt zeggen: dat loopt allemaal wel en waar maak je je druk om, maar het gaat hier wel om ons bijzondere culturele erfgoed.
En dat loopt gevaar?
Ja, omdat wij de feesten van 30 april en 5 mei op een unieke manier vieren. Deze evenementen worden door onszelf georganiseerd. In Amerika en Frankrijk loopt de staat voorop bij de viering van 4 juli en 14 juli. Mooie parades en burgemeesters die naar een monument schrijden. Bij ons worden de nationale feestdagen lokaal door de mensen zelf georganiseerd. De Dodenherdenking op 4 mei wordt veelal ook door de plaatselijke Oranjeverenging georganiseerd. Maar wie doet dat als het vakantie is? Kinderen zijn er niet, en die moeten toch het stokje overnemen, en vrijwilligers in steeds mindere mate.
Is dat zo erg?
De betrokkenheid met Koninginnedag verwatert en de straten blijven stil. Het is mij een doorn in het oog dat de meivakantie dit jaar uitgerekend op zaterdag 30 april begint. Dat is een nationale feestdag, waarop we in principe vrij zijn. Veel gemeenten doen ook al niet meer aan Dodenherdenking. Ik bezoek in Leiderdorp altijd twee scholen waar de groepen 7 het herdenkingsmonument hebben geadopteerd en bij de herdenking assisteren. Soms is meer dan de helft van de kinderen op vakantie. Deze minister van Onderwijs roept terecht dat de gedachte van 4 mei levend gehouden moet worden, maar wat heb je daaraan als dat voor lege zalen gebeurt?
Wat moet er gebeuren?
Ik gun iedereen zijn vakantie, maar Den Haag moet de unieke traditie van Koninginnedag, en 4 en 5 mei in ere willen houden. We klagen toch al steen en been dat de sociale cohesie verdwijnt. En het is helemaal niet zo ingewikkeld om de traditie voort te zetten. Laten we aansluitend op 5 mei, of voorafgaand aan 30 april met vakantie gaan.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.